Navracsics szerint sokasodnak az érvek az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia modellváltása mellett

2023. január 21. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter Fiala Jánosnak adott interjút pénteken, melyben szó esett többek között az egyetemek modellváltásáról is. A beszélgetést a Népszava szemlézte.

Navracsics Tibor az interjúban azt mondta, szerinte „sokasodnak az érvek” az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia átalakulása mellett, és bár „nem biztos, hogy mindegyiknek lenne értelme”, neki van tudomása arról, hogy „fontolgatják” az alapítványi átalakulást, hiszen sokkal több forrást kaptak az utóbbi időben, mint a magyar felsőoktatás 1990 óta bármikor.

Azt maga Navracsics is elismerte, hogy az ELTE – amelynek a jogi karán ő is tanít – „fideszes machinációktól” tartva utasította el eddig a lehetőséget a vagyonkezelő alapítványi formában történő működésre.

Magyarországon jelenleg 21 egyetem működik vagyonkezelő alapítványi formában, például a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem. Navracsics Tibor a veszprémi Pannon Egyetem alapítványi kuratóriumának az elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!