Dübörög a dollárbaloldalozás, a Fidesz egy titkosszolgálati jelentés nyilvánossá tételét kezdeményezi

2023. január 20. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Új fejlemények láttak napvilágot a dollárbaloldal ügyében a nemzetbiztonsági bizottság mai ülésén” – írta Facebook-posztjában Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője szerint a megismert jelentés 30 évre titkosítva van, így kezdeményezi a minősítés feloldását, hogy tisztuljon „a kép a hazai baloldali és liberális szereplőket illetően is”.

A Fidesz a szókészletében elválaszthatatlanná tette az ellenzéktől a dollárbaloldal jelzőt, Kocsis szerint azonban többről van szó retorikai fogásnál: „az ország szuverenitását durván sértő, példátlan akcióról van szó, amelyről minden magyarnak joga van tudni”.

Bár a posztból úgy tűnik, a Fidesz politikusának küzdenie kell a jelentés minősítésének feloldásáért, azt valójában a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke és a testület többi tagja is támogatja.

„Ismét nyilvánosságra szeretném hozni a külföldi pártfinanszírozásról szóló jelentés tartalmából mindazt, amit csak lehet! A testület tagjaival közösen – miután meghallgattuk a titkosszolgálat tájékoztatóját – úgy döntöttünk, hogy a nyilvánosság elé tárjuk az elhangzottakat” – írta a Facebookon Sas Zoltán.

A pénteki ülés előtt legutóbb nemzetbiztonsági bizottság decemberi zárt ülésén került napirendre az ellenzék kampányfinanszírozási ügye. Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalma több mint 1,8 milliárd forintot kapott egy amerikai szervezettől a választási kampányban. A titkosszolgálatok azt vizsgálják, hogy honnan volt a pénz, és nemzetbiztonságilag kockázatot jelent-e az országnak. Ennek a vizsgálatnak az elmúlt hónapban tett megállapításait tárták pénteken a bizottság elé.

Ez sem első alkalommal történt, hiszen már novemberben is feloldották az üggyel kapcsolatos korábbi jelentést, amely azonban jelentős megállapításokat nem tett. Ezt is támogatta a bizottság, a kezdeményező Kocsis volt. Márki-Zay Péter akkori nyilatkozata szerint befuccsolt a Fidesz blöffje, Kocsis Máté viszont arról beszélt, hogy mindez csak a feltáró munka eleje, és az ördög a részletekben rejlik.

Az ellenzéki pártszövetség volt miniszterelnök-jelöltje augusztus végén a Magyar Hang podcastjában arról beszélt arról, hogy még a nyár közepén is több százmillió forint érkezett az Egyesült Államokból, amit az Action for Democracy (A4D) nevű civil szervezet gyűjtött össze a diaszpórában élő magyarok körében. Ez volt az alapja a kormánypárt gyanújának, hogy tiltott pártfinanszírozás zajlott, és ezután kezdett a Fidesz guruló dollárokról és dollárbaloldalról beszélni.

A Fidesz a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányt, külföldi beavatkozást, a magyar szuverenitás súlyos sérelmét emlegette, hiszen a magyarországi törvények szigorúan tiltják pártok külföldi finanszírozását.

Márki-Zay szerint azonban ők mindenben jogszerűen jártak el, mert nem az őt támogató pártok, hanem a civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta a pénzt, amit külföldön élő magyarok körében gyűjtött az A4D.

A szervezet vezetője, Korányi Dávid a Telexnek nyilatkozott, állítása szerint mikoradományok érkeztek és ellenőrizték az adományozók állampolgárságát – bár törvény erre nem kötelezte őket.

Azonban a Fideszhez közeli Rákay Philip egy archivált weboldalon keresztül megtalálta az A4D adománygyűjtő felületét, és ez alapján az A4D korábbi állításainak szempontjából két igazán lényeges állítást tett: hogy ezen a felületen nincs rubrika az útlevélszámnak, és hogy a weboldal számlálója szerint összesen 11 adomány érkezett.

Korányi erre azt mondta, a Rákay videójában bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, amiket a fundraising kampány során használtak. Valójában az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint a magyartavasz.hu nevű, nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt, és a szervezet direktben ért el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül, többen pedig a banki átutalást választották.

A hiányzó útlevélszám-rubrikáról pedig annyit mondott, a régi oldalon kérték csak az útlevélszámot, de az április óta nem elérhető. Ugyanakkor megígérte, hogy a szervezet informatikusai előkeresik a tavaszi verziót, és elküldik a Telexnek. Ennek az általa adott ígéretnek végül nem tett eleget. Kétségtelen, nem is kötelezte törvény a szervezetet az állampolgárság ellenőrzésére, ám az A4D mégis azt mondta, ezt megtették, amit végül bizonyítékkal nem támasztott alá.

Korányi szerint azonban sokkal fontosabb, hogy a kormány a teljes államapparátust bevetette a lejáratókampányban, és nyíltan pártpolitikai célokra használja a titkosszolgálatokat, valamint a rendőrséget. Úgy érzi, ezzel meg akarják félemlíteni a civileket, akikre Orbán Viktor ellenségként tekint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!