Győri fideszes politikus cégéhez került egy bezárt, majd újranyitott somogyi gyógyfürdő

2023. január 11. – 07:00

Másolás

Vágólapra másolva

Két lépésben Hajtó Péter győri önkormányzati képviselő családi cége, a Hafe-Hungary Kft. birtokába került a tavaly ősszel bezárt, majd december közepén részlegesen újranyitott csokonyavisontai gyógyfürdő – írja a 24.hu. A nagyjából 1500 lakosú Somogy megyei település fürdője korábban a helyi önkormányzat tulajdonában volt, de a település azt nem tudta működteti, a rezsiválság kezdetén, már tavaly szeptemberben a bezárásáról döntött.

A fürdőt üzemeltető cég ezután, még ősszel „szokatlan körülmények között került” a 2019 óta győri önkormányzati képviselő családi vállalkozásának tulajdonába – írja a 24. A lap szerint „a történet iskolapéldája annak, hogy a rentábilisan nem működtethető vagy az évtizedek során elhanyagolt, lepusztult állapotba kerülő közvagyon hogyan vándorol egy kormánypárti kötődésű vállalkozás kezébe”.

A fürdőt nyílt tender keretében 440 millió forintért értékesítették az egyetlen pályázónak, Zömbik Imre barcsi építési vállalkozó a Bau-Lizéna Kft.-jének. Csakhogy ebből egy 300 millió forintos tételt a vevőnek ki sem kellett fizetnie: a szerződés értelmében azt a fürdő műszaki fejlesztésére kellett fordítania – vagyis mintha az ember úgy venne meg 44 millió forintért egy felújítandó lakást, hogy abból 30 milliót nem az eladónak fizet ki, hanem saját új tulajdonára költheti.

Miután a tavaly augusztusban kiírt pályázat lezárultakor, október 3-án megvette a fürdőt, a lap szerint nyolc nap múltán továbbadta először a nyolcvan, majd a maradék húsz százalékát is Hajtó Péter cégének. Róla a lap megjegyzi: szereti és kifejezetten keresi a nyilvánosságot, közös fotón szerepelt például Korda Györggyel, de Orbán Viktor miniszterelnökkel is készült már közös fotója.

A lap szerette volna megtudni Zömbiktől, hogy miért pályázott a fürdőkomplexumra, és miként született meg a döntés, hogy szinte azonnal további is adja azt, de egyik kérdésükre sem kívánt válaszolni.

A lap megkérdezte Hajtót is, aki „bár a cég édesanyja nevén van, a politikus készséggel nyilatkozott”. Azt mondta, őket eredetileg nem érdekelte a fürdő, a Bau-Lizénia megkeresésére szálltak be a dologba.

Elismerte, hogy a tulajdonosváltás valóban gyors volt, míg a konstrukciót szerinte az indokolta, hogy „amikor »be akartak, be kellett szállniuk«, akkor az üzletrész nyolcvan százalékát megvásárolták, de kötöttek egy opciós szerződést is a maradék megvételére”. Az eladó Bau-Lizénára egyébként a fürdőfelújításnál kivitelezőként számítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!