Erdő Péter: XVI. Benedek mindig külön szeretettel imádkozott a magyarokért

2023. január 9. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

XVI. Benedek emeritus pápáért tartottak Szentmisét január 9-én este 6 órakor a Szent István-bazilikában. A december 31-én elhunyt egykori pápáért Erdő Péter esztergom-budapesti érsek mondott beszédet, melyben többek között arról beszélt: XVI. Benedek „Életműve Krisztus igazságának kifejtése volt, de nem elvont spekuláció formájában, hanem a szeretet szavaival, korunk embere számára.” A misén közel 40 ország nagykövetei, diplomatái vettek részt Argentínától Belaruszon át a francia, német, cseh, román képviselőkig.

Gyászmise XVI. Benedekért – Fotó: Wágner-Csapó József / Esztergom-Budapest Főegyházmegye
Gyászmise XVI. Benedekért – Fotó: Wágner-Csapó József / Esztergom-Budapest Főegyházmegye

Erdő kifejtette, XVI. Benedek temetése (melyre mi is kiutaztunk) végén nyilvánvalóvá vált, hogy „őt sokan szentéletű emberként tisztelték”. Az érsek beszélt XVI. Benedek teológiai munkásságáról, illetve arról is, hogy Benedek „elkötelezetten kereste a keresztények egységét és a párbeszédet minden jóakaratú emberrel.”

„Benedek pápa különösen is átérezte korunk nagy problémáit, így például az idős kor kihívását. Ő már tudatosan reflektált arra, hogy az emberiség átlagos életkora megnövekedett. Személyesen is megélte ezt a problémát.”

-fogalmazott Erdő. Arról is beszélt az öregséggel kapcsolatban, hogy XVI. Benedek megválasztása után nem gondolta, hogy 78 évesen át kell vennie a pápai széket. Erdő visszaemlékezett arra is, hogy amikor megválasztása után a tömeg köszöntötte XVI. Benedeket, az akkor frissen megválasztott pápa szimbolikusan jelezte, mennyire nem gondolta, hogy egyházfő lesz:

„Az új pápa viszont üdvözlésre emelte két kezét és a fehér reverenda alól kilátszott a fekete pulóver. Aligha gondolta, hogy ő ezen az estén ilyen helyzetbe kerül.”

Erdő beszéde végén úgy fogalmazott: „Benedek pápa hitünk igazságai fényében nagy érzékenységgel támogatta a házasság és a család értékeit, a népek közötti kiengesztelődést, a békét és a társadalmi igazságosságot. Többször elmondta nekem,
hogy különös szeretettel imádkozik a magyarokért. Most itt az alkalom, hogy mi is imádkozzunk érte.”

Az emeritus pápáról, életéről és pápaságáról hosszan itt írtunk, itt pedig ellátogattunk szülőföldjére, hogy az őt ismerő hívekkel beszéljünk arról, milyen ember és milyen pápa volt Joseph Ratzinger. Arról, utódjával együtt hogyan tematizálták a modern egyházban is a pápai lemondás középkori precedensét, itt írtunk. A vatikáni temetésről itt is beszámoltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!