Ideutaztam Olaszországból, hogy ne csak azt ismerjem, hol halt meg XVI. Benedek, hanem azt is, hol született

Legfontosabb

2023. január 3. – 18:29

Ideutaztam Olaszországból, hogy ne csak azt ismerjem, hol halt meg XVI. Benedek, hanem azt is, hol született
XVI. Benedek fotója a St. Oswald kegytemplomban, Marktlban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Barátságos ember volt, mindenkivel beszélgetett. Ratzinger olyan volt, mint mi, mindenki pápája tudott lenni, legalábbis szerintünk”

– mondja Marktl korábbi polgármestere, Hubert Gschwendtner a kisváros központjában. Ő többször is találkozott XVI. Benedek pápával, azt mondta, ebédelt is vele a Vatikánban. Gschwendtner 1996 és 2020 között volt Marktl polgármestere, a településé, ahol a december 31-én meghalt emeritus pápa, Joseph Ratzinger született. A pápát felravatalozták a római Szent Péter-bazilikában, és majd csütörtökön temetik el a Vatikánban.

"Gschwendtner polgármestersége alatt lett Ratzingerből pápa, ekkor látogatott haza szülővárosába is már egyházfőként. „Az ott én vagyok, az pedig a feleségem, 2011-ben, a pápa németországi útján” – mutat Gschwendtner maga mögé. A városháza melletti turistaközpontban állunk, ahol mind a négy falat XVI. Benedekről készült képek díszítik, az ajándékboltban pedig kapni mindent, amit el tudunk képzelni: ratzingeres rózsafüzért, gyertyát, róla szóló könyveket és DVD-ket.

Gschwendtner, akinek több, az egykori pápával közös képe is a falon lóg, arról beszél nekünk, hogy rengeteg turista jött a faluba, amióta a 2013-ban lemondott pápa meghalt (látogatásunkkor azt tapasztaltuk, hogy ők főként a hétvégén érkeztek, hétfőn már elszórtan voltak érkezők a településen). A Bajorország déli régiójában található, mintegy 2800 lakosú kisváros neve az elmúlt évtizedekben szinte egybeforrt Ratzingerével. Ellátogattunk a településre, ahol beszélgettünk a zarándokokkal és olyanokkal is, akik ismerték őt: megmutatkozott egy tartomány gyásza pápájuk elvesztése után.

Marktl látképe és a faluban található emlékmű XVI. Benedeknek szülőházánál, ahol gyászoló hívek gyertyákat helyeztek el, hogy megemlékezzenek az elhunyt pápáról – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Marktl látképe és a faluban található emlékmű XVI. Benedeknek szülőházánál, ahol gyászoló hívek gyertyákat helyeztek el, hogy megemlékezzenek az elhunyt pápáról – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Marktl látképe és a faluban található emlékmű XVI. Benedeknek szülőházánál, ahol gyászoló hívek gyertyákat helyeztek el, hogy megemlékezzenek az elhunyt pápáról – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Zarándoklók minden tájról

XVI. Benedek Joseph Aloisius Ratzinger néven született 1927. április 16-án a németországi Marktl am Innben, a Passaui Egyházmegye területén. 2005-ben választották meg a római katolikus egyház fejének, Németország Ratzingerrel 482 év után tudott ismét német ajkú pápát adni a katolikus híveknek. XVI. Benedek pápasága alatt többször látogatott vissza hazájába, de hazafiasságát jelezte már a Benedek névválasztás is: a Passaui Egyházmegye leírása szerint Ratzinger hazája a bencések rendje által megáldott hely.

Elődje, II. János Pál pápa halála után szülőföldjét, Wadovicét tömegével lepték el a zarándokok. A 18 ezer fős lengyel város és Marktl története valójában nagyban hasonlít, hiszen ahogy a lengyel település, úgy Marktl is szinte egyedül arról lett ismert a világ számára, hogy pápát adott a Vatikánnak.

„Miután megválasztották, 200 ezer turista lepte el a településünket. Aztán a következő évben még több, az azutániban pedig még annál is több jött. Nem volt egyszerű ez, korábban nem voltak turistáink: aztán hirtelen kezelni kellett, hogy rengeteg autó érkezik a faluba, hogy meg akarnak itt szállni”

– mondta Gschwendtner, hozzátéve, akkoriban nyílt a turistaközpontjuk is. A kis település aztán szép lassan hozzászokott, hogy a bajor miniszterelnök, püspökök és egyházi méltóságok látogatnak a faluba. A hullám XVI. Benedek egyházfői évei alatt aztán normalizálódott, halála után viszont újabb turistaáradat indult meg Marktl felé.

Hubert Gschwendtner korábbi polgármester – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Hubert Gschwendtner korábbi polgármester – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Ratzingerért tartott misékre nemcsak a szomszédos Ausztriából, hanem például Olaszországból és Németország más területeiről is utaztak ide emberek. Volt köztük olyan, aki csak a XVI. Benedekről készült képekkel akart egy szelfit, de olyan is, aki az emeritus pápa szülőházát akarta meglátogatni.

Fentről oldja meg ezentúl az egyház ügyeit

„Olaszországból utaztam ide, hogy ne csak azt ismerjem, hol halt meg, hanem azt is, hol született”

– meséli nekünk XVI. Benedek szülőháza előtt egy nő. A későbbi pápa Maria és Joseph Ratzinger harmadik gyermekeként született, apja csendőrként dolgozott Marktlban. XVI. Benedek mindig kötődött szülőhazájához, 1969 és 1977 között a regensburgi egyetemen tanított, testvére, a 2020-ban meghalt Georg a székesegyházi kórus vezetője volt. A család csak pár évet élt Marktlban 1925-től 1929-ig, a falut mégis tematizálta XVI. Benedek.

Egy, a Ratzinger megválasztásakor készült cikk azt írta: „A pápaválasztás másnapján a helyi pék XVI. Benedek-kenyeret sütött, a cukrász marcipántiarát árult, a kocsmában pedig disznósültet lehetett kapni ”ahogy a pápa szereti„ módra. A polgármester bejelentette, hogy az egyetlen, épp ezért ”fő utca új burkolatot kap, és renoválják a templomot, mert most biztosan sok turista jön”.

XVI. Benedek pápa szülőháza – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex XVI. Benedek pápa szülőháza – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
XVI. Benedek pápa szülőháza – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Ratzinger-szülőházat 2007-ben, az emeritus pápa 80. születésnapján nyitották meg, a megnyitást követő első évben 40 ezer ember látogatott ide. Az épület mellett áll egy múzeum, tőle pár lépésre pedig a Szent Oszvald-plébániatemplom, ahol XVI. Benedek saját beszámolói szerint „először találkozott Istennel”. A templom körül most fekete zászlók lógnak, bent, az oltár mellett pedig Ratzinger képét látni, fekete szalaggal átfonva.

Mind a templomban, mind a mellette lévő főtéren, a Ratzinger tiszteletére állított szobornál gyertyákat gyújtanak és imádkoznak 31-e óta a hívők. A zarándokok által hirtelen megszállt bajor kistelepülés elsőre egyébként furcsának hat: XVI. Benedek nem regnáló pápa volt, 2013-ban visszavonult, ráadásul elhúzódó betegsége évek óta ismert volt a nyilvánosság előtt is.

„Amikor meghalt, a faluban mindenki sokkot kapott. Szomorúak voltunk, gyászoltuk, hiszen sokan ismerték őt, beszéltek vele személyesen. A tartomány újságjaiban arról írtak, milyen szomorú, hogy meghalt: de a szép oldalát kell nézni szerintünk ennek is, 95 évet élt, egy hosszú és tartalmas életet. És rengeteget tett értünk, a szülőhelyéért” – mondja az egykori polgármester.

XVI. Benedek pápa képével ellátott gyertyák és képeslap egy helyi kegytárgyboltban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex XVI. Benedek pápa képével ellátott gyertyák és képeslap egy helyi kegytárgyboltban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
XVI. Benedek pápa képével ellátott gyertyák és képeslap egy helyi kegytárgyboltban – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ratzinger lemondása, megosztottsága (XVI. Benedek a II. János Páléhoz hasonló konzervatív vonalat képviselte, míg a mostani pápa, Ferenc progresszívnak számít a Vatikánban – erről itt írtunk hosszan) és hosszas betegsége ellenére azonban mégis azt látni, hogy rengetegen utaztak Marktlba és környékére, hogy leróják tiszteletüket az emeritus pápa iránt. A megkérdezett helyiek szerint egy részük csak azért jön, hogy szelfizgessen párat és feltölthesse az internetre, ugyanakkor egy német nő szerint a „modernitás ellenzője, a konzervatívok példaképe” volt XVI. Benedek, ezért is látogatják szülőhelyét most. Illetve azért, mert

„Ő volt Németország pápája. Azért imádkozom itt, hogy a Mennyországba kerülve többet tudjon tenni a német egyházért, segítsen megszüntetni a politikai széthúzást és összefogást kovácsolni helyette.”

A németek pápája volt

Marktlba 2006-ban és 2011-ben is ellátogatott a pápa, mint az egykori polgármester fogalmazott, „meglátogatott minket azután is, hogy pápa lett. Hatalmas pillanat volt ez a város történelmében. Soha annyi ember nem volt a főtéren, mint akkor.”

A falutól 15 percnyire lévő Altöttingnek hasonlóan gyakori látogatója volt Ratzinger. Altötting le sem tudná egyébként tagadni, mennyire saját halottjának tekinti az egykori pápát: nem tehet ugyanis a nem túl méretes főtéren anélkül egy lépést sem az ember, hogy ne akarnának neki eladni egy-egy XVI. Benedeket mintázó kis figurát, gyertyát, képeslapot, féltve őrzött és „megáldott” medáliumot.

A bajor városban rengeteg templom, plébánia és kápolna fekszik a főtéren, ezek mindegyikében egy-egy Ratzingerről készült képnél állnak sorba az emberek, hogy írhassanak a XVI. Benedeknek címzett könyvekbe. A sorban állva egy idős nővel kezdtünk beszélgetni, aki a szomszédos faluból származott.

A volt pápa által gyakran látogatott faluban, Altöttingben lévő Szent Fülöp és Szent Jakab-templom oltára – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A volt pápa által gyakran látogatott faluban, Altöttingben lévő Szent Fülöp és Szent Jakab-templom oltára – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Ismertem Ratzingert, lesokkolt, amikor hallottam, hogy elment. De imádkoztam Istenhez, hogy segítsen neki az útján. Régóta szenvedett már” – mondja. Ő úgy látta, nagy dolog hogy „Németország egy ilyen pápát adott a világnak”, még akkor is, ha szerinte az olaszok csak azért választották meg, „hogy hamar meghaljon, és egy olasz pápa léphessen a helyére.” Mint mondta, ő többször is beszélt Benedekkel, akit szégyenlős, zárkózott embernek ismert meg,

„Olyannak, aki jobban értett a teológia és a tudás nyelvén, mint az emberekén. Én mindig úgy láttam, zárkózott, a saját nyelvét beszéli, inkább a saját gondolataiban van. De ez így volt rendjén.”

A könnyeivel küzdő nő mellé aztán mások is társulnak, hogy végül mindannyian arról győzzenek meg: XVI. Benedek halála csak arra mutat rá, „hogy minden németnek büszkének kell lennie, amiért erős pápát adtunk a világnak”. Amint ez a mondat elhangzik, már le is megy a pár perces sor, korábbi társaságom pedig elmond Benedekért egy imát, készít egy szelfit a képével, majd a kiskönyvbe ír, olyan mondatok alá, minthogy: „Én örülök, hogy Isten befogadott téged, és végre megtaláltad az igazi otthonodat.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!