1172 jogszabályt módosítottak a vármegyék miatt

2023. január 4. – 19:27

1172 jogszabályt módosítottak a vármegyék miatt
Heves vármegye új táblája – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Január 1-jén fontos változás történt Magyarországon: a megyéket ismét vármegyéknek kell nevezni, miután a kormány nyáron tizenegyedszer is módosította az Alaptörvényt.

Országszerte 714 megyehatárjelző táblát kellett kicserélni, több száz intézmény és szervezet neve változott meg, és minden olyan jogszabályt át kellett írni, amelyben a megye szó szerepelt. December utolsó napjaiban százasával jelentek meg a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, a Wolters Kluwer Kft. összegzése szerint

1172 jogszabály módosult a megyék vármegyékké történő átnevezése miatt.

A Jogtár adatai szerint összesen 1446 új jogszabály (törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet) jelent meg 2022-ben, amely elmarad ugyan az egy évvel korábbi rekordtól (1517), de jóval magasabb a korábbi évek adataihoz képest.

Különösen annak fényében magas ez a szám, hogy 2022 választási év volt. A kampány idejére hagyományosan leáll az Országgyűlés törvényalkotási tevékenysége és a minisztériumok is csak a legszükségesebb jogszabályokat alkotják meg az új kormány megalakulásáig. Négy évvel korábban például csak 849 jogszabályt fogadtak el, de az eddigi rekorder 2010-ben is csak 1142-et.

A koronavírus-járvány után májusban jött a háborús veszélyhelyzet, és a tavalyi év során összesen 267 kormányrendeletet hirdettek ki a veszélyhelyzetre hivatkozva. Ez az összes jogszabály 18,5 százaléka, és a kormányrendeletek (összesen 637) 41,9 százaléka. Veszélyhelyzeti jogalkotással írta át a kormány többek között a 2023-as költségvetési törvényt az év végén, de a 30 év alatti anyák adókedvezményének bevezetésekor is a háborús veszélyhelyzetre hivatkoztak.

(via 444)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!