Ingyenes áramot ígért, mégsem szavazott rá senki a nyírpilisi polgármester-választáson

2022. december 15. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Én Nyugat-Európában végeztem az iskoláimat, és Nyugat-Európában élek 32 éve, nem el kell zavarni, aki intelligens” – ezt mondta magáról egy Facebook-live-ban Szarka György, az a polgármesterjelölt, akire egyetlen szavazat sem érkezett a nyírpilisi polgármester-választáson. A Blikk azt írja, a férfi egyebek mellett ingyenes áramot, átfogó napelemprogramot ígért az ott élőknek, mégsem szavazott rá senki, még a delegáltja sem, aki ráadásul rokona is.

A Blikk annak próbált utánajárni, hogy miért nem kapott egy szavazatot sem Szarka. Beri Zsolt, akinek az öccsét választották meg polgármesternek, azt mondta, Szarka régóta külföldön él (állítólag Németországban), most a választás miatt „három napra hazajött, hogy kampányoljon és bejegyeztesse magát. De ennyi. Biztos megélhetése, jó fizetése van kint, felszolgáló egy müncheni étteremben. Egy nyírpilisi polgármesteri fizetésért otthagyná azt az életet?” – mondta Beri a lapnak.

Más azt mondta, az a baj, hogy nem hiteles. „Dolgozott bankban, ingatlanüzletekbe is belevágott, megvan a magához való esze. Üzleti kapcsolatai is vannak, az sem igaz, hogy tanulatlan, öt-hat nyelven is beszél.(…) Kerek perec elmondta azt is, hogy pár év után ő elköltözne innen, menne a járási hivatalba dolgozni. Mit ér az a polgármester, akit nem lehet elérni, oda se lehet menni hozzá az ügyes bajos dolgainkkal? Élje csak tovább az életét” – fogalmazott Szarka delegáltjának párja. A lap szerette volna megszólaltatni Szarkát is, ám nem jártak sikerrel.

Nyírpilisen nemrég volt időközi választás, miután uzsorázás, csalás és zsarolás miatt jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település korábbi polgármesterét, Beri Róbertet 2020 novemberében. A faluvezető börtönbe vonult, a járvány miatt azonban csak idén júniusban tudták megtartani az időközi választást. Buzás Jánosné nyert, ám nem sokáig lehetett polgármester, mert pár héttel később feloszlatta magát a képviselő-testület.

Mindeközben Beri Róbert szabadult a börtönből, ám októberben ismét letartóztatta a rendőrség. Mint kiderült, összesen 1,8 millió forint rendkívüli települési támogatást állapított meg jogosulatlanul, miután a jogerős ítélet miatt megszűnt a polgármesteri tisztsége 2020 novemberében. Most közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt indult ellene újabb eljárás.

A vasárnapi időközi választást a fia, Beri Márk nyerte meg 266 szavazattal. A júniusban győztes Buzás Jánosné 206 szavazattal csak a második lett. Beri Róbert helyi népszerűségéről és büntetőügye részleteiről korábban részletesebben is írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!