Uzsorázott, zsarolt, csalt, de a fél falu aláírta a polgármester melletti petíciót

Legfontosabb

2020. november 11. – 11:47

frissítve

Uzsorázott, zsarolt, csalt, de a fél falu aláírta a polgármester melletti petíciót
Beri Róbert, Nyírpilis polgármestere – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Elsőfokon három és fél év börtönbüntetésre ítélték Beri Róbert nyírpilisi polgármestert uzsorázás, csalás és zsarolás bűntette miatt. Beri tagadja a vádakat, szerinte csak az ellenségei rágalmazzák.
  • A vád szerint a helyi kisboltban ötven százaléknál nagyobb kamatra adott élelmiszert hitelre, egy faluszéli romos házat pedig kétszer is eladott jogtalanul. Hangfelvétel készült, ahogy erőszakoskodott, amikor nem kapta meg a pénzt az egyik vásárlótól.
  • Több sértettet megfenyegetett a tárgyalás előtt, van, aki azóta visszavonta a vallomását.
  • Nyírpilisen minden harmadik ember közmunkás, a helyiek jelentős részének megélhetése így nagyban függ a polgármestertől. Sokan kiállnak mellette, petíciót írtak Beri felmentéséért.
  • Elmentünk Nyírpilisre megismerni a polgármestert és beszélgetni a helyiekkel, de több háttérbeszélgetést is folytattunk az elmúlt hetekben Beri Róbertről.
  • Szerdán 9 órakor kezdődött a másodfok tárgyalása Nyíregyházán, jövő szerdán mondanak ítéletet.

„Olyan mennyiségű váddal és vallomással próbálnak elítélni, hogy az egy drogbárónak is dicsőségére válna” – fogalmazott Beri Róbert tavaly októberben a Nyírbátori Járásbíróságon az utolsó szó jogán. A nyírpilisi polgármestert akkor, első fokon 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték csalás, uzsorázás és zsarolás miatt. További négy évre pedig eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Befuccsol a falu, ha börtönbe megy

A szabolcsi polgármester máig állítja, csak ellenségei mocskolódtak ellene, és egyik vád se állja meg a helyét. „Sose lesz olyan ember, aki mindenkinek megfelel” – mondta pár napja, amikor Nyírpilisen jártunk, hogy az ügy részleteiről érdeklődjünk. „Kizárt dolog, hogy másodfokon elítéljenek. Bebizonyítottuk, hogy az összes vád szemenszedett hazugság.”

Van aki ezt másképp gondolja a faluban, és úgy fogalmazott, a vád csak a jéghegy csúcsa volt. „Mindent tudok rá mondani, csak jót nem. Nem egy ilyen posztra való” – fogalmazott a névtelenséget kérő idősebb férfi, akiről egyébként később kiderült, hogy a polgármester az egyik ellenségének tartja. Az ellenségei mellett azonban akad több híve is Berinek Nyírpilisen, három éve spontán szolidaritási demonstrációk szerveződtek mellette, amikor az ATV és az Abcúg a faluban járt. „Ha kell, összegyűjtjük a helyi és a környékbeli cigányokat, és felmegyünk Pestre, a Parlamenthez, ott követeljük, hogy adják vissza” – mondták a helyiek, amikor nyolc hónapra előzetesbe került a polgármester.

Most jóval visszafogottabbak voltak a nyírpilisiek, sokan inkább elkerültek minket, vagy nem akartak nyilatkozni, ha kérdeztük őket. Egyikük mindössze annyit jegyzett meg halkan a kisbolt előtt: „ha elítélték, biztos volt valami, véletlenül senki nem kerül börtönbe”. Előzetesen több nyírpilisi lakossal is felvettük a kapcsolatot Facebookon, volt aki nem árult el információkat, mert mint írta, fél Beri bosszújától, más névtelenül mert csak részleteket megosztani.

„Ő mindenkinek az apja. Befuccsol a falu, ha börtönbe megy. Ott segít, ahol tud” – dicsérte Berit az egyik kapu előtt ülő férfi és nő. Az csak később derült ki, hogy a nő a polgármester élettársa, legalábbis ezt mondta róla a beszélgetés több szemtanúja is.

Beri tíz éve vezeti Nyírpilist, előtte két cikluson át képviselő volt. Tavaly októberben ismét 71,9 százalékos eredménnyel nyert – pár nappal azelőtt, hogy a bíróságon bűnösnek mondták ki. A polgármesteri hivatal parkolójából találkoztunk vele, később innen indultunk el a háza felé, hogy felolvassa a bírósági per papírjait.

Büszkén mesélte, hogy mennyi változáson ment keresztül a falu, mióta ő a polgármester. Többszáz millió forintos EU-s és állami pályázatokat nyert Nyírpilis az elmúlt években, felújították a polgármesteri hivatal mellett az orvosi rendelőt, a közösségi házat, az iskolát és az óvodát, pár hónapja pedig már műfüves focipálya is van a faluban. Amikor a pályázati támogatásokkal összefüggésben a politikai hovatartozásáról és a térség országgyűlési képviselőjéről kérdeztük, Beri sietett leszögezni, hogy ő mindig is függetlenként indult a választásokon. „Mindig azt nézem, mi a jó a településnek. Most nagyon sokat segít Simon Miklós (fideszes országgyűlési képviselő), de Veres Jancsival (szocialista politikus, expénzügyminiszter) is jóban voltam. Nem fogok széllel szemben hugyozni.”

A nyírpilisi általános iskola – Fotó: Bődey János / Telex
A nyírpilisi általános iskola – Fotó: Bődey János / Telex

Kihez forduljanak, ha nincs pénz gyógyszerre?

Közben a lakóházak egy egészen más képét mutatták a településnek. Nagy részük szinte lakhatatlan, katasztrofális állapotban van, és borzalmas szegénységről tanúskodik. Többen is azt mondták, helyben csak alkalmi munkát lehet kapni, Nyírbátor meg hiába van szinte a szomszédban, kevesen járnak oda dolgozni. Nincsenek annyian, hogy az üzemi busz bejöjjön valamelyik gyárból, a tömegközlekedés pedig nem igazodik a műszakokhoz.

Így marad a közmunka, ami ott van helyben és kényelmes, Beri pedig szívesen foglalkoztatja az embereket, most is azzal büszkélkedett, hogy 220 közmunkást alkalmaz az önkormányzat. Állítása szerint nem szorulnak rá az uzsorára a nyírpilisiek, gyakran 3-4 kereső is van egy családban. Mások ugyanakkor arról számoltak be, hogy az itt lakók többsége a mindennapi megélhetésért küzd, és gyakori eset, hogy végletesen eladósodnak, ha jön egy váratlanabb kiadás. Ilyenkor pedig ki máshoz fordulnának, mint a polgármesterhez? Beri pedig szívesen segít, de – mondják – megkéri az árát.

„Ha odajön hozzám egy asszony, és azt mondja, beteg a gyereke és nincs pénze gyógyszerre, ki tud neki segíteni? Ha én nem adok átmeneti segélyt vagy bérelőleget, hova menjen?” – szegezte nekem a kérdést Beri. – „Én tudom, mi az a szegénység. Közülük származom, kunyhóban nőttem fel, alám nem toltak bársonyszéket. Amit én elértem, azt cigány létemre saját erőmből tettem, és büszke vagyok rá.”

Minden családról tudta, mennyi a bevétele

Tagadta a vádat, hogy kamatos kamattal kérné vissza a kölcsönöket, pedig az elsőfokú ítélet szerint több embernek is ötven százalékot meghaladó uzsorakamattal adott pénzt és élelmiszert. „Kamatra kamatot tett” – állította róla Vadász Sándorné, a per egyik sértettje, aki néhány éve Tiszavidre költözött férjével.

„Aki meg nem nem tudta kifizetni a tartozást, azt megverte.”

Állítása szerint a polgármester mindenkiről tudta a faluban, hogy mennyi a havi bevétele, és mikor jön a pénz, rengetegen tartoztak neki ilyen-olyan kölcsönök után. „Tartoztam neki mondjuk 100 ezer forinttal, aztán hónap elején megadtam 60 ezret, mert épp csak annyi volt. Nem az mondta, hogy jó, majd a maradék 40 ezret később megadod, hanem 80 ezret kért vissza.” Vadász Sándorné szerint Beri gyakran a közmunkabérből vagy a családi pótlékból vette el a tartozásokat, így olyan is előfordult, hogy alig pár ezer forintot kaptak meg a borítékban, és ennyiből kellett volna kihúzni a gyerekekkel hónap végéig. Mivel más megoldás nem volt, férje felült a biciklire, és más nyírpilisiekhez hasonlóan Nyírbátorban guberált, a szemetesek között keresett ételt.

Vadász Sándor és Vadász Sándorné – Fotó: Bődey János / Telex
Vadász Sándor és Vadász Sándorné – Fotó: Bődey János / Telex

Ha nem volt az embernek pénze, a faluközponttól távolabbi boltban lehetett hitelre vásárolni, amely a polgármester fiáé volt. Azt mesélik, pár éve csak a hónap elején nyitott ki ez a bolt, közvetlenül azután, hogy megérkeztek a fizetések, nyugdíjak és a különböző szociális segélyek, pótlékok. Aki nem tudta kifizetni a termékeket, később az ár kétszeresét fizette vissza. Beszámolók szerint egy kis kockás füzetben vezették, ki mennyivel tartozik Berinek. Később aztán finomhangoltak a rendszeren, és már egy telefonban írták fel, onnan egyszerűbben lehet ugyanis törölni.

A rendőrök hiába próbálták megszerezni az állítólagos füzetet a nyomozás során, ha idegen autó vagy rendőrautó jelent meg az utcában, kint valaki biztos elüvöltötte magát. Ilyenkor a bolt hátsó ajtaján egy táskában kivitték a füzetet, és elmenekültek. Az ügyészség szerint nem lehet megállapítani, hogy összesen hány alkalommal adott Beri uzsorakamatra élelmiszert, az viszont kijelenthető, hogy „hónapokon át tartott mindez, és többször is előfordult.”

Kétszer is eladta más házát, lebukott

Ez alapján valószínűleg máig nem indult volna el a nyomozás, ám készült két hangfelvétel, amelyek elsőfokon bizonyítékként megállták a helyüket. Mostanra már lebontották azt a faluszéli romos házat, amit a polgármester kétszer is eladott. Amikor az ott lakók elköltöztek, a Vadász család szeretett volna beköltözni, mert akkor nem volt állandó otthonuk, és gyermekeikkel átmenetileg az idősebb lányuknál húzták meg magukat.

A polgármester a vád szerint 650 ezer forintért cserébe eladta nekik a romos házat, és szóban abban állapodtak meg, hogy havi 50 ezret fizetnek neki készpénzben.

Csakhogy az egész szépséghibája, hogy az épület nem az önkormányzaté és még csak nem is a polgármester tulajdona volt, ráadásul semmilyen szerződés vagy hivatalos irat nem született a tranzakcióról.

Vadászék azt mondják, nem tudták, hogy nem Berié a ház, a polgármester szerint ez képtelenség, biztos benne, hogy tudták.

Pár hónappal később ismét megüresedett a ház, miután a férfi édesanyja beteg lett, és a Vadász család hónapokra odaköltözött hozzá Tiszavidre. Amikor jött a fizetési határidő, Beri telefonon kérte őket számon, hogy hol a pénze. „A férjem mondta neki, hogy megvan a pénz, és megyünk haza. Mire hazaértünk, eladta a házat másnak. Elmentem hozzá könyörögni, hogy adja vissza a házamat, mert elveszik a gyerekeimet. Hiába adtuk volna oda a teljes összeget, nem tudtunk visszaköltözni” – mesélte Vadász Sándorné.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A nő feljelentést tett, de állítása szerint a nyomozó azt mondta neki, hogy ez önmagában még kevés, mert nincs bizonyíték az adásvételre. A nyomozó javaslatára Vadász Sándorné felhívta azt a nőt, aki utánuk a faluszéli házba költözött. Mint mesélte, felvette a beszélgetést, amelyből kiderült, hogy a polgármester mindkettejüknek eladta a faluszéli házat, 650 ezer forintért.

Ez alapján már elindult a nyomozás, időközben pedig készült egy másik hangfelvétel is, amit szintén lejátszottak a tárgyaláson. Egy februári este megjelent ennél a faluszéli háznál Beri, hogy behajtsa a nő 105 ezres tartozását, de csak 25 ezret kapott. Nagyon mérges lett, majdnem széttépte a pénzt, és nekirontott a sértettnek.

„A szart is kiverem belőled. Kitaposom a beled”

üvöltözte a polgármester, és a nő állítása szerint elővette a baltát az autója csomagtartójából. Nyolc hónapot ült a fenyegetés miatt előzetes letartóztatásban a polgármester Mátészalkán, a cél az volt, hogy ne tudja befolyásolni a tanúkat a nyomozás alatt.

Beri azt mondja, ebben a közegben egészen mást jelentenek az idézett mondatok. „Ha én azt mondom, hogy egyem meg a szívedet, az halálos fenyegetés? Azt jelenti szerinted, hogy szó szerint megeszem a szíved?” Ezzel próbált érvelni amellett, hogy ő semmi durvát nem mondott. A bíróság mégis súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolásnak minősítette az esetet.

Petíciót visznek a bíróságra

De eddig még eltelt egy év, és az addigi bírósági tárgyalások is jól mutatták, hogy milyen nehéz bebizonyítani bírósági úton az uzsorázást. Az első tárgyalási napon az Abcúg tudósítása szerint mindössze egy sértett jelent meg, aki az addigihoz képest egy teljesen más – a polgármesternek kedvező – vallomást adott elő. A hangfelvétellel kapcsolatban például azt mondta „hamis, félreértés az egész”, és állítása szerint Vadász Sándornéval csak kitervelték az egészet, hogy pénzt csikarjanak ki a polgármestertől. A tárgyalásra ugyanakkor Berivel érkezett, és vele is ment haza.

Információink szerint mostanra visszavonta a vallomását, többek állítása szerint jelenleg a polgármester házában lakik, bár Beri csak azt mondta, amikor ott voltunk, hogy jó kapcsolatot ápolnak, és pár napra vendégül látják a nőt.

Vadász Sándor azt állítja, ők azért nem mentek el az első tárgyalásra, mert előtte szóban megfenyegették őket, és erről levelet is írtak a bírónak. Azt mesélik, hogy máskor is kaptak fenyegetéseket a polgármester hozzátartozóitól, állításuk szerint arra akarták rávenni őket, hogy vonják vissza a vallomásukat. Az ügyészségtől úgy tudjuk, vizsgálták, hogy a vádlott vagy hozzátartozói megpróbálták-e valamilyen módon befolyásolni a sértetteket.

Végül aztán tavaly októberben kimondta a bíróság az ítéletet, amely szerint az egyik sértett 540 ezret, a másik pedig 430 ezer forintot fizetett ki ténylegesen Berinek a romos házért.

„Én soha nem adtam el nekik azt az ingatlant, erre meg is esküdnék. Nekem semmit nem fizettek” – mondja Beri. A házat azóta lebontották, és hat lakásos társasházat épít a helyén az önkormányzat. Beri ügyvédjével fellebbezett, így Nyíregyházán folytatódott az ügy.

Hiába kérdeztük a polgármestert, mi lesz, ha jogerősen elítélik, és le kell ülnie a 3,5 évet, ő egyelőre ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy felmentik minden vád alól. Máshonnan ugyanakkor úgy értesültünk, a háttérben már zajlik a feladatok átadása, és megvan az is, ki lesz a következő polgármester(jelölt). Egy forrásunk szerint Beri abban bízik, hogy jó magaviselettel korábban szabadulhat, és a következő választáson ismét elindulhat polgármesternek.

Beri Róbert otthonában mutatja a petíciót – Fotó: Bődey János / Telex Beri Róbert otthonában mutatja a petíciót – Fotó: Bődey János / Telex
Beri Róbert otthonában mutatja a petíciót – Fotó: Bődey János / Telex

A polgármester valódi népszerűségét és hatalmát kívülről nehéz lenne megállapítani, szerinte ugyanakkor a választási eredmények magukért beszélnek. „Azért választottak meg háromszor, mert egy elnyomó, uzsorás polgármester vagyok? Csak gondolkodjatok logikusan!” – próbált eligazítani minket Beri, és bizonyításképp egy lapot is elővett a dossziéjából. Mint mutatta, már 385 nyírpilisi lakos aláírta azt a peticiót, amelyben kiállnak a polgármester mellett.

„Nyírpilis lakossága ezzel az aláírással azt szeretné közölni, hogy Beri Róbert Nyírpilis polgármestere nem egy zsarnok, uzsorázó, a hatalmával visszaélő, az elesett családokat kihasználó személy. Éppen ellenkezőleg, mindig, minden esetben esetben a rászoruló családok megsegítése volt a célja, és a mindig azon munkálkodott, hogy egy magasabb életszínvonalon tudjon élni mindenki. Mindig segítőkész, és nem kér viszonzásul cserébe semmit”

– áll a szövegben, amit benyújtottak a bíróságnak.

Ha kitörik a cápa foga, nő helyette másik

Bár a konkrét esetet nem ismeri, az elmondottak alapján nem olyan meglepő Béres Tibor szerint, hogy a nyírpilisiek kiállnak a polgármester mellett, eddig hozzá tudtak fordulni, ha megszorultak. Az Autonómia Alapítvány programfelelőse az elmúlt években több településen is vizsgálta az uzsorázás gyakorlatát. Mint mondja, nem szabad elfelejteni, hogy itt egy piacról beszélünk, és „mindig azokra az igényekre jelenik meg szolgáltatás, ami épp hiányzik az adott közösségben”. Ha például nincs a faluban kisbolt, élelmiszert adnak hitelre, ha meg a készpénz hiányzik, akkor azt. Ráadásul a bűnüldözés hatására is gyakran változik az uzsora formája, pénz helyett ma már egyre inkább szolgáltatást adnak az uzsorások.

Béres szerint az uzsorás ügyeket klasszikus nyomozati eszközök helyett hatékonyabban lehet operatív felderítéssel feltárni, annak ráadásul tapasztalatai szerinte sokkal nagyobb visszatartó ereje van, mint egy bírósági tárgyalásnak. „Az uzsorások sokkal jobban félnek attól, hogy operatív eszközökkel bizonyítékokat gyűjtenek róluk, mint hogy aztán bíróság elé állnak” – mondja Béres. Nagyon ritkán jut el egy ilyen ügy vádemelésig vagy ítéletig, a sértettek vagy tanúk utólag sokszor visszavonják vagy megváltoztatják a vallomásukat, de egy hangfelvételt vagy rendőrségi rajtakapást nem lehet olyan könnyen eltüntetni.

A felderítés mellett ugyanakkor a keresletet, a hiányt is meg kell szüntetni Béres szerint, ha fel akarják számolni az uzsorázás jelenségét.

„Amíg lesz kereslet ezekre a szolgáltatásokra, addig mindig kialakul kínálat is.”

Ez olyan a terepmunkás szerint, mint a cápa foga: elől kitörik egy, de nő hátulról egy másik. Börtönbe zárhatnak egy uzsorást, de amíg a szegénység ilyen mértékben jelen van ezeken a településeken, és nincs politikai szándék, illetve szociálpolitikai eszköz a mélyszegénység felszámolására, addig mindig lesz, aki kihasználja ezt, és beáll az uzsorás helyére.

Hogy miként alakul Beri Róbert és Nyírpilis jövője, most a bíróság előtt van. A szerdai nyilvános ülésen elhangzottak a perbeszédek, a polgármester pedig az utolsó szó jogán ismét ártatlannak mondta magát. Jövő szerdán lesz ítélet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!