Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték az uzsorázással, csalással és zsarolással vádolt polgármestert

2020. november 18. – 12:20

frissítve

Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték az uzsorázással, csalással és zsarolással vádolt polgármestert
Beri Róbert otthonában 2020. október 29-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hat hónappal enyhítették az elsőfokú bíróság ítéletét, és jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték szerda délelőtt Beri Róbert nyírpilisi polgármestert uzsorázás, csalás és zsarolás bűntette miatt – tudta meg a Telex Resán Dalmától, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivőjétől. A korábbi nyolc hónapos előzetes letartóztatást beszámítják a polgármester büntetésébe, így 2 év 4 hónapra kell börtönbe vonulnia.

A vád szerint Beri 2014-től több alkalommal ötven százaléknál nagyobb kamatra adott élelmiszert hitelre, egy faluszéli romos házat pedig kétszer is eladott jogtalanul. Hangfelvétel készült arról, ahogy megfenyegette az egyik vásárlót, aki nem tudta rendezni a tartozását.

„Ha odajön hozzám egy asszony, és azt mondja, beteg a gyereke és nincs pénze gyógyszerre, ki tud neki segíteni? Ha én nem adok átmeneti segélyt vagy bérelőleget, hova menjen?” – szegezte nekünk a kérdést Beri, amikor pár hete a per részleteiről kérdeztük Nyírpilisen. Ő állítja, nincs uzsorázás Nyírpilisen, csak segélyt és előleget ad a rászorulóknak.

A közmunkán kívül gyakorlatilag nincs más munkalehetőség a nyírségi faluban, sok család a mindennapi megélhetésért küzd. Ha jön egy váratlanabb kiadás, valóban nincs hova fordulniuk, csak a polgármesterhez. Beri pedig szívesen segít, de a beszámolók szerint nem szívességből teszi, megkéri az árát. „Kamatra kamatot tett” – mondta róla Vadász Sándorné, a per egyik sértettje. „Tartoztam neki mondjuk 100 ezer forinttal, aztán hónap elején megadtam 60 ezret, mert épp csak annyi volt. Nem az mondta, hogy jó, majd a maradék 40 ezret később megadod, hanem 80 ezret kért vissza” – hozott egy konkrét példát az uzsorázás működésére.

Neki adta el a polgármester 650 ezer forintért a falu szélén található, üresen álló romos házat 2015-ben. Szóban abban állapodtak meg, hogy a nő havi 50 ezret fizet Berinek készpénzben.

Csakhogy az egész szépséghibája, hogy az épület nem az önkormányzaté és még csak nem is a polgármester tulajdona volt, ráadásul semmilyen szerződés vagy hivatalos irat nem született a tranzakcióról.

Mikor aztán a Vadász-család pár hónapra Tiszavidre költözött, a polgármester egy másik nőnek is eladta ugyanezt a házat, ugyancsak 650 ezerért. Amikor Vadász Sándorné visszatért Nyírpilisre, hiába fizette volna ki a fennmaradt összeget Berinek, hogy visszaköltözhessen, Beri nem engedte.

Beri Róbert állítja, senkinek nem adta el a házat – Fotó: Bődey János / Telex
Beri Róbert állítja, senkinek nem adta el a házat – Fotó: Bődey János / Telex

A nő elment feljelentést tenni, de állítása szerint a nyomozó azt mondta neki, nincs elég bizonyíték. Később aztán Vadászné felvett egy telefonbeszélgetést, amin világosan hallható, hogy a ház második vásárlójának is a polgármester adta el a házat. Elindult a nyomozás, közben pedig egy másik hangfelvétel is született. Egy februári este megjelent ennél a faluszéli romos háznál Beri, hogy behajtsa az épp ott lakó nő 105 ezres tartozását, de csak 25 ezret kapott, mert nem volt több pénze a sértettnek.

„A szart is kiverem belőled. Kitaposom a beled”

üvöltözte a polgármester, és a nő állítása szerint elővette a baltát az autója csomagtartójából. Nyolc hónapot ült a fenyegetés miatt előzetes letartóztatásban a polgármester Mátészalkán, a cél az volt, hogy ne tudja befolyásolni a tanúkat a nyomozás alatt.

Az elsőfokú tárgyalás során mégis volt aki visszavonta a vallomását vagy teljesen más történetet adott elő a bíróságon, mint a rendőrségen. Vadászék pedig el se mentek az első tárgyalási napra, mert állításuk szerint a polgármester hozzátartozói megfenyegették őket. A másik sértett – akivel Beri üvöltözött – mostanra visszavonta a vallomását, és jelenleg a polgármester házában lakik.

A két hangfelvétel és a korábbi vallomások azonban elegendőnek bizonyultak, tavaly októberben elsőfokon három és fél év börtönbüntetésre ítélték Berit.

Ő máig állítja, csak ellenségei mocskolódtak ellene, és egyik vád se állja meg a helyét, ezért ügyvédjével felmentésért fellebbeztek. „Sose lesz olyan ember, aki mindenkinek megfelel” – fogalmazott pár hete. Ekkor még kizártnak tartotta, hogy másodfokon elítéljék.

Nem lett igaza, a Nyíregyházi Törvényszék jogerős ítélete után börtönbe kell vonulnia, és 455 ezer forintnyi vagyonelkobzást is elrendelt a bíró.

Hiába kérdeztük a polgármestert korábban, hogy mi lesz a faluval, ha ő börtönbe megy, mindvégig ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy ártatlan. Máshonnan ugyanakkor úgy értesültünk, hogy a háttérben már jó ideje javában zajlik a feladatok átadása, és megvan az is, ki lesz a következő polgármester(jelölt). Egy forrásunk szerint Beri abban bízik, hogy jó magaviselettel korábban szabadulhat, és a következő választáson ismét elindulhat polgármesternek.

A nyírpilisi általános iskola – Fotó: Bődey János / Telex
A nyírpilisi általános iskola – Fotó: Bődey János / Telex

Beri tíz éve vezeti Nyírpilist, előtte két cikluson át képviselő volt. Amikor ott jártunk, büszkén mutatta, hogy mennyi fejlesztést valósított meg a faluban az elmúlt években, többszáz millió forintos pályázati forrást hozott Nyírpilisre, és most is 220 embert alkalmaz a közmunka-programban.

Arról is írtunk a korábbi cikkünkben, hogy kívülről nehéz megítélni a polgármester valódi támogatottságát, sokan függnek ugyanis tőle anyagilag, mások meg nem mernek nyilatkozni, mert félnek a bosszújától. „Azért választottak meg háromszor, mert egy elnyomó, uzsorás polgármester vagyok? Csak gondolkodjatok logikusan!” – próbált ebben eligazítani minket Beri, és bizonyításképp egy lapot is megmutatott.

385 nyírpilisi lakos írta alá azt a peticiót, amelyben kiálltak a polgármester mellett, és kérték a bíróságot, hogy ne ítéljék el.

A nyírpilisi polgármester ügyével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!