400 iskolaigazgató és tanár vesz majd részt a belügy pénteki konzultációján

2022. december 14. – 19:58

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb részleteket osztott meg szerdán arról a Belügyminisztérium által szervezet konzultációról Rétvári Bence parlamenti államtitkár, amelyről korábban mi is beszámoltunk, és amely péntek délelőtt veszi majd kezdetét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – írja a Mandiner.

Az továbbra sem derült ki, hogy pontosan miről lesz majd szó a beszélgetésen, az azonban igen, hogy mintegy négyszáz iskolaigazgató és tanár lesz majd jelen, és több tucat pedagógus fel is szólalhat majd – függetlenül attól, hogy aktívan részt vesznek-e a hónapok óta tartó tiltakozásokban, vagy sem. Rétvári úgy fogalmazott, hogy a résztvevők és a felszólalók között egyaránt lesznek igazgatók és tanárok, fővárosiak és vidékiek, idősek és fiatalok, kis- és nagy oktatási intézmények képviselői, bizonyára részt vesznek tiltakozók és nem tiltakozók.

Azt is hozzátette, hogy szerinte a pénteki eseményen a teljes magyar pedagógustársadalom képviselteti majd magát.

Az is bizonyosságot nyert, hogy ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, a szakszervezetek ott lehetnek majd az eseményen, de nem lesz lehetőségük felszólalni. Rétvári ezt azzal indokolta, hogy a szakszervezetek mindig meghívást kapnak a köznevelési kerekasztalra, ahol elmondhatják az álláspontjukat, így azt már ismerik. Az államtitkár a pedagógusok kedden bejelentett béremelésről azt mondta, fontos lépés történt, és bíznak benne, hogy a Brüsszel sem gördít majd akadályokat ez elé.

A kormány régóta az EU-val való megállapodáshoz köti az ágazat béremelését, ami kedden meg is történt. Ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor három év alatt lépcsőzetesen növekednének a fizetések, és a pedagógusok bére 2025-re érné el a diplomás átlagbér 80 százalékát. A pedagógus-szakszervezetek egyéb követeléseikről is tárgyaltak november elején Maruzsa Zoltánnal, de lényegi változást azóta sem sikerült elérniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!