Tacsibuszok: ilyen volt a menetszeles szegedi városnézés

2022. december 10. – 15:34

Tacsibuszok: ilyen volt a menetszeles szegedi városnézés
Városnéző mikrobusz Szeged belvárosában, a Klauzál téren, 1963. július 19-én – Fotó: Járai Rudolf / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A manapság sok vidéki városban elterjedt városnéző kisvonatokat senkinek sem kell bemutatni, ám ha azt hinnénk, ez egy új találmány, nagyot tévednénk. Ma már alig-alig van, aki emlékszik arra, hogy közel 60 évvel ezelőtt közlekedett Szegeden két kis városnéző mikrobuszszerelvény, vagy ahogy – talán alacsony építésükre utalva – a helyiek becézték: tacsibusz.

Talán NDK-s, talán szovjet mintára 1962 elején a BKV elődje, a Fővárosi Autóbuszüzem (FAÜ) főműhelye elkészített 2 darab, Nysa N59 típusú mikrobusz által vontatott, nyitott városnéző szerelvényt, és ezeknek akkora sikerük lett, hogy továbbiak építését is elhatározták. Felfigyeltek minderre a Volánbusz elődjénél, a MÁVAUT-nál is, ahol úgy gondolták, hasonló kis járművekre a vidéki városokban is lenne igény. Első nekifutásra ezért a FAÜ-höz hasonlóan két szerelvény elkészítésére vállalkozott a MÁVAUT főműhelye.

Ezek pénzügyileg az 1962-es állampárti kongresszusi felajánlás 4 millió forintos többletében kaptak helyet. A pártkongresszusok tiszteletére szokás volt minden vállalatnál valamilyen felajánlást tenni, ami lehetett terven felüli érték/termék előállítása, vagy akár pénzügyi megtakarítás. Érdekes kérdés, hogy vajon a FAÜ előzte-e meg az ötlettel a MÁVAUT-ot, vagy ez fordítva történt. Ezzel kapcsolatban 1962 novemberében Finta László, az Ikarus formatervezője – akinek a MÁVAUT-mikrobuszok látványát is köszönhetjük – azt nyilatkozta: őt 1961-ben kereste meg az IBUSZ az ötlettel.

Élénk színek, nyári vidámság

Az volt az alapvető igény a járművet illetően, hogy nagy gyalogosforgalmú helyeken, fasorokban, parkokban is lehessen vele közlekedni nyáron, illetve az elő- és utószezonban. Finta e fő kritériumok figyelembevételével tervezte meg a motorkocsiból és két pótkocsiból álló törpebuszszerelvényt, ezért készültek a kocsik teljesen nyitott formában, segítve a jó kilátást. Ugyancsak a külcsínhez tartozott a járművek élénk festése, amely a nyári vidámságot volt hivatott megjeleníteni, az esőtől pedig égszínkék, áttetsző műanyag tető védte az utasokat. A hosszú, mégis alacsony járműveket a szegedi közönség hamar elnevezte „tacsibuszoknak”.

A kocsi erőforrása egy M20 típusú, 2120 cm³-es, 57 lóerős Nysa-benzinmotor volt, amely 30 km/h utazósebességre gyorsította a szerelvényt, de 65 km/h-val is tudott volna robogni. A szerelvény hat tengelyéből egyedül a motorkocsi hátsó kerekei nem voltak kormányozottak, ez a megoldás biztosította, hogy a pótkocsik is a vontató nyomvonalán fussanak. A szerelvény szétszakadását egy különleges fékberendezés volt hivatott megakadályozni, amely ilyen esetben mindhárom kocsin egyszerre lépett működésbe. A három kocsiban a FAÜ szerelvényéhez hasonlóan 50 utas foglalhatott helyet: a vontatón 10, a pótkocsikon 20-20 fő. A vezető melletti ülés az idegenvezetőé volt, ide szereltek be mikrofont és erősítőt is, ami mindhárom kocsi tetején egy hangszóróhoz kapcsolódott.

A két kis járműszerelvény augusztus végére készült el, az egyik Tihany és Balatonfüred, a másik Székesfehérvár utcáin állt munkába. Nem is maradt el a siker, 1962 októberben már nyilvánosságra kerültek azok a tervek, amelyek további 10 darab megépítendő MÁVAUT-mikrobusz lehetséges elosztásával foglalkoztak, e szerint 1963-ban Szeged két ilyen mikrobuszszerelvényt kap. Május 14-én Kecskeméten át meg is érkezett az első. A két mikrobusz június 19-én állt szolgálatba Szegeden, azonnal a helyiek kedvence lett, és a turisták is rendszerint ezek segítségével ismerkedtek meg a várossal.

A Zamárdi és Balatonföldvár között közlekedő mikrobusz a Motel étterem előtt, 1963-ban – Fotó: Bauer Sándor / Fortepan
A Zamárdi és Balatonföldvár között közlekedő mikrobusz a Motel étterem előtt, 1963-ban – Fotó: Bauer Sándor / Fortepan

Annyira más volt róla a város, hogy még helyi taxisofőrt is láttak rajtuk utazni, aki pedig úgy ismerte Szegedet, mint a tenyerét. Két útvonalon jártak: az egyik neve kis kör, ami egy mindössze 20 perces út, a másiké nagy kör volt, az előbbinek 4, az utóbbinak 7 forint volt a viteldíja. Mindkét útvonal a belváros közepéről, a Kárász utcánál található Klauzál térről indult, a kis kör innen a Széchenyi téren át érintette a Kossuth Lajos és a József Attila sugárutakat, Kiskörutat, az Aradi vértanúk terét és – amíg ki nem tiltották onnan a forgalmat – a Dóm teret is. A nagy kör jóval hosszabb volt, ezzel egészen a Mátyás térig, a Nagyállomásig mehettek, de még Újszegedre is áttértek.

Az utaskísérő a jegykiadás mellett az idegenvezető szerepét is betöltötte. A hangosítás nem volt tökéletes, és a sok kockaköves út miatt a nevezetességek ismertetésekor a 20 km/h-s utazósebességről 10 km/h-ra lassítottak, hogy a menetzaj ne nyomja el az idegenvezető hangját. A mikrobuszok alapesetben óránként indultak, de igény esetén sűrűbben is.

Túl hosszú, túl meleg

Azért akadtak gondok is. Noha minden mikrobuszjárat a Klauzál térről indult, augusztusban előfordult olyan eset, hogy egy közlekedési rendőr nem tudott ezzel kapcsolatos útbaigazítást adni a városba látogató idegennek, majd kiderült, hogy az illető rendőrt ideiglenesen helyezték ki Szegedre Budapestről. Augusztus 20-án is nagy forgalmat bonyolítottak le a kis szerelvények, a nap folyamán volt olyan időszak, amikor százak várakoztak a Klauzál téri végállomáson, hogy felülhessenek a városnéző járatokra. A színes kocsik persze állták a sarat, szorgalmasan járták a város utcáit vendégeikkel. Amikor novemberben összegezték a kis szerelvények 1964-es évi szegedi teljesítményét, felmerült egy érdekes panasz még a nyárról, miszerint

csökkenteni kellene a mikrobusz menetidejét, mert nagyon melegük volt rajta az utazóknak.

Ha belegondolunk, a nyitott szerelvényeken pont a menetszél hűtötte az utasokat, ha pedig rövidebb a menetidő, kevesebb mindent láthattak volna a turisták a városból.

1966-ban is május derekán indult a mikrobusz, ám az előző évekhez képest megváltozott a végállomása, áthelyezték az egyetem rektori hivatalával szemközt, a Dugonics térre. Így némileg változtak az útvonalak is, de továbbra is megmaradt a rövidebb, 20 perces és a hosszú, egyórás túra is. Gyakran alakultak ki kis sorok a szerelvény végállomásán ebben az évben is, aminek leginkább egy másik változás volt az oka, nevezetesen az, hogy az egyik vontatót és szerelvényét áthelyezték a 12. sz. AKÖV-höz Pécsre. Szegeden tehát az addigi kettő helyett csak egy mikrobusz maradt.

1967. július elején ismét megváltoztatták a városnéző mikrobusz kiinduló állomásának helyét, ezúttal a Kígyó utcába került a megálló. Az ok a Dugonics téren folyó útépítés volt, ennek befejeztével visszatették a mikrobuszokat az egyetem elé, de addig bőven okozott galibát az áthelyezés. Mivel a Kígyó utca egyből a Tisza Lajos körútba torkollik, az útvonalak elkerülték a Széchenyi teret, amelyre, mint a város főterére, joggal lettek volna kíváncsiak a turisták. Ezt tapasztalva sokan panasszal éltek, de a tájékoztatás is hagyott kívánnivalót maga után.

Szerelvény Zamárdiban, 1963-ban, egy bisztró előtt – Fotó: Bauer Sándor / Fortepan
Szerelvény Zamárdiban, 1963-ban, egy bisztró előtt – Fotó: Bauer Sándor / Fortepan

Többen javasolták később, hogy az induló állomást helyezzék vissza az eredeti helyére, a Klauzál térre, ez azonban nem lett volna szerencsés megoldás, mert a téren akkor még átmenő közúti forgalom és sok parkoló autó is volt. A rendőrség erre a célra a Széchenyi térnek a Városháza felőli oldalát tartotta volna a legalkalmasabbnak, ott ugyanis megfelelően széles volt az úttest, s ez lehetővé tette volna a mikrobusz biztonságos megállását. A rendőrök emellett felvetettek egy egyáltalán nem mellékes körülményt a helyszínválasztásuk alátámasztására: itt a járatok utasai a hatalmas platánfák árnyékában várhatták volna meg az indulás időpontját. Aztán az egészből nem lett semmi, a mikrobusz egészen a járat megszűnéséig a Dugonics téren maradt.

Megunták, megszüntették

Szegeden a Szabadtéri Játékok mellett nagy tömeget mozgattak meg a Szegedi Ifjúsági Napok rendezvényei is. 1969. július végén csak a már negyedik alkalommal megrendezett SZIN-hez kapcsolódóan 10 mikrobuszos különjáratot rendeltek meg a menetrend szerintieken felül, a kezdeti évekhez képest azonban már erősen megcsappant az igény a kis mikrobuszszerelvény kínálta utazásokra. Míg az első években legkésőbb május 1-jétől elindult a mikrobusz, addig 1972-ben már csak július végén tette meg az első köröket a városban. A Dugonics téri végállomás, az útvonalak, és a félóránkénti indulás maradt a régi.

Elmúlt az újdonság varázsa, a kis szerelvény a nyarak megszokott, kissé talán már meg is unt részévé vált. Az utasszámok 1968 után – ahogy az ország más városaiban közlekedő mikrobuszok esetében is – csökkenni kezdtek. A 70-es évek elejétől már a sajtó sem foglalkozott e járművekkel, s az évtized közepére eltűntek az utakról.

Végigszolgálták a 60-as éveket, de megöregedtek, eljárt felettük az idő, sorsuk a selejtezés lett. S hogy mi lett velük ezután? Volt olyan város, amelyben a helyi lapban hirdették eladásra őket, volt, ahol szétkapcsolva óvodák udvarában helyezték el játéknak. Két budapesti szerelvény a Fóti Gyermekvárosba került, a szegedi szerelvény sorsát sajnos nem ismerjük.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!