Újra drágulhat a taxizás, de az adózás testreszabása is sokat segítene az ágazaton

2022. december 9. – 08:38

Újra drágulhat a taxizás, de az adózás testreszabása is sokat segítene az ágazaton
Taxik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljánál – Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

A taxisok költségei is emelkednek a kedden késő este bejelentett üzemanyag-ársapka eltörlésével. A Független Egységes Szakszervezetek Szövetsége (FESZSZ) Orbán Viktornak írt levelet, ők a kormánnyal szeretnének egyeztetni. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint emelés mindenképp lesz, de nem a kormányfővel kell erről levelezni, mert a tarifákat az önkormányzatok határozzák meg. A Fővárosi Önkormányzat a jövő hét elején ül le tárgyalni a taxisszervezetekkel.

A hatósági ár egészen annak megszűnéséig a taxisokra is érvényes volt, kedd 23 órától azonban ők is piaci áron tankolnak, ami esetükben is jelentős költségnövekedést eredményez. Gulyás Gergely a keddi rendkívüli kormányinfón azt mondta: amennyiben van rá igény, szívesen beszélnek a taxisokkal arról, hogy más területen tudnak-e segíteni. Szerdán a Független Egységes Szakszervezetek Szövetsége levelet írt a miniszterelnöknek, hogy közösen konzultációt kezdeményezzenek a kormánnyal. A levélben azt írják, hogy a korábbi tarifamegállapodás megkötése óta számos olyan esemény történt, ami gyakorlatilag elértéktelenítette a jelenlegi áraikat. Többek közt kisebb mértékű tarifaemelést és a taxisengedélyek kiadásának maximálását is kérték az Orbán Viktornak címzett levélben.

Taxisszövetség: Az önkormányzatoknak kell levelet küldeni, nem a kormányfőnek

Megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnökét, aki a Telexnek elmondta, hogy a jövőben várható tarifaemelés. Az, hogy ez milyen mértékű lesz, a szövetség elnöke szerint nagyban függ az üzemanyagok árától és attól is, hogy a következő napokban tartóssá válik-e az üzemanyaghiány miatti komolyabb kereslet. Szintén befolyásoló tényező lehet, mennyire emelkedik vagy csökken az igény a taxiszolgáltatásra. Konkrét tarifaemelésről egyelőre nem tudnak, mivel kevés idő telt el az ársapka kivezetése óta, de Metál Zoltán szerint ez egy hónap múlva változhat.

Metál szerint a problémáik nagy részével semmi értelme sincs a miniszterelnökhöz fordulni. A szövetség vezetője szerint ezzel ugyanis olyan helyről várnak segítséget, ahol az adott témában nem rendelkeznek kompetenciával.

„A tarifa megállapítása, azaz rendeleti szabályozása a települési önkormányzatok hatásköre, ezért nekik kellett volna küldeni ezt a fejezetet és nem a kormányfőnek”

– mondta Metál Zoltán. Hozzátette: a taxisok létszámának korlátozása egy olyan gazdasági környezetben, amikor munkaerőhiány van a szektorban, sajnos elég komolytalan javaslat. Azzal, hogy több ezer taxis hiányzik a fővárosból, korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Az Országos Taxis Szövetség viszont „teljes mellszélességgel” támogatja az „adózási szabályok szakmacsoportra való testreszabását”. Metál Zoltán kiemelte, hogy itt nemcsak a taxisokra gondolnak, hanem minden olyan alanyi áfamentes vállalkozásra, amely a 12 millió forintos határ miatt kénytelen a tevékenységét korlátozni, mert ellenkező esetben több adóterhet kellene megfizetnie, mint amennyit megtermelt – ide tartoznak a gépjárműoktatók és az autómentők is. Metál azt mondta, hogy az OTSZ ezen javaslatát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rövidesen elküldik többek között a pénzügyminiszternek is.

Azonkívül, hogy egyeztetnek az adózás kérdésében, az önkormányzatoknak is igyekeznek bemutatni javaslataikat, így például a Fővárosi Önkormányzatnak is. Metál Zoltán elmondta, hogy erre már időpontjuk is van. Tüntetést, illetve egyéb megmozdulást, ahogy eddig sem, most sem terveznek. Megemelkedett költségeik kipótlására két lehetőségük van: az egyik az egyéb járulékos költségek csökkentése (ezeket Metál Zoltán szerint már kiaknázták), a másik pedig bevételeik növelése. „Erre készülünk” – tette hozzá a szövetség vezetője.

A főváros jövő héten egyeztet a taxisszervezetekkel

A főváros jövő hét elején ül le tárgyalni azokkal a taxisszervezetekkel, amelyekkel a korábbi tarifaemelésben megegyeztek. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a miniszterelnököt megkereső szervezetek hozzájuk is fordultak, ezért döntöttek az újabb egyeztetés mellett. A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy egyelőre csak tárgyalások kezdődnek, arról semmiképp sem akart találgatni, hogy lesz-e újabb drágulás, most csak a helyzet szeretnék felmérni.

Budapesten néhány hónapja, idén májusban volt utoljára tarifaemelés. Ezt megelőzően a fővárosi taxisok a Városháza épülete előtt tüntettek, ekkor többek közt az autóalkatrész-hiány és az autók drágulásával indokolták az emelés szükségességét. A főváros végül tárgyalóasztalhoz ült a taxisokkal, ennek az lett az eredménye, hogy Budapesten egyharmadával emeltek az árakon. Május 9-től Budapesten 700-ról 1000 forintra nőtt az alapdíj, 300-ról 400-ra a kilométerdíj, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra emelkedett. Ekkor Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a tarifaemelés a taxisszervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!