Az Országgyűlés visszautasította a német és holland parlament „nyomásgyakorlását”

2022. december 7. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés politikai nyilatkozatban utasította vissza a német és a holland parlament nyomásgyakorlását. A Fidesz javaslatát 141 képviselő támogatta a szerda délutáni szavazáson a parlamentben, 36-an nemmel szavaztak, 4 képviselő pedig tartózkodott.

A német és a holland parlament pár nap eltéréssel arra utasította Olaf Scholz német kancellárt, illetve Mark Rutte holland miniszterelnököt november közepén, hogy csak akkor járuljon hozzá a magyaroknak járó visszatartott európai források felszabadításához, ha a magyar kormány

„ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tett a jogállamiság megerősítése és a csalások megelőzése érdekében”.

A holland képviselők emellett arra kérték a kormányukat, hogy szorgalmazza Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez.

Fidesz: Ne szóljanak bele a magyar emberek életébe

A külügyi bizottság elnöke, Németh Zsolt és a Fidesz több képviselője (Balla Mihály, Hörcsik Richárd, Zsigmond Barna Pál, Tessely Zoltán) hétfőn nyújtotta be a javaslatot „a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról” címmel, amit a parlament kivételes eljárásban tárgyalt, és két nappal később már el is fogadott.

„Az Országgyűlés sajnálattal tapasztalja, hogy egyes tagállamok parlamenti többsége, a lojális együttműködés alapelvéből következő kölcsönös tiszteletet semmibe véve, és kilépve az uniós egyeztetések szabályozott, meghatározott szereplők között folyó kereteiből, a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik” – olvasható a javaslatban. Ez a magatartás a benyújtók szerint sérti Magyarország szuverenitását, és

az uniós alapszabályt, amely megtiltja az Európai Bizottság tagjainak, hogy utasításokat fogadjanak el tagállami intézményektől vagy más szervektől.

Itt azonban jókora csúsztatásról van szó, hiszen a két ország parlamentje nem az Európai Bizottságot utasítja, hanem a saját kormányukat szólította fel az állásfoglalással.

A fideszes javaslatban zsarolásról, az uniós szerződésekben foglalt jogokat és hatáskörmegosztást sértő kezdeményezésekről ír. Az ilyen illegális állásfoglalások szerintük rendkívül kártékonyak a tagállamok közötti kapcsolatok és az Európai Unió közös érdekei képviseletének szempontjából. „Ahogy a magyar országgyűlés sem szól bele a német és a holland emberek életébe, úgy fordítva is ezt várjuk el a két ország törvényhozó és más intézményeitől” – áll a javaslatban.

„A kölcsönös tisztelet talaján állva utasítjuk vissza a törekvést, hogy Németország és Hollandia rákényszerítse hazánkéval ellentétes akaratát a magyar emberekre”.

A Fidesz képviselői felszólítanák továbbá a magyar kormányt, hogy folytassa a tárgyalásokat az Európai Unióval, és „Magyarország érdekeit minden jogszerű eszközzel érvényesítse”.

DK: Orbán miatt nem jönnek az uniós pénzek

Az ellenzéki pártok képviselői nem szavazták meg a javaslatot. A Demokratikus Koalíció szerint „Orbán Viktor és a 12 éve tartó lopás miatt veszítheti el Magyarország az uniós támogatásokat, nem azok miatt, akik ezt szóvá teszik”.

„Orbán Viktor úgy tesz, mint az a bűnöző, aki a lebukáskor nem önmagát, hanem az őt elkapó rendőröket hibáztatja”

– állt a párt közleményében. A DK szerint nem kellett volna ellopni az európai és a magyar állampolgárok pénzét, és akkor nem függesztenék fel a támogatásokat.

A „fideszes parlamenti bábokkal” megtámogatott politikai nyilatkozattal a „korrupt, aljas, hazug Orbán-kormány” továbbra is mindent elkövet azért, hogy másra hárítsa bűneit – reagált a javaslatra a Párbeszéd.

Az Orbán-kormány nem egyenlő Magyarországgal, és nem egyenlő a végletekig kizsigerelt magyar családokkal szerintük, valamint a német és a holland parlament lépése „akár logikusnak is mondható: senki se lopjon a közös pénzből; se Orbán, se Mészáros Lőrinc, se Tiborcz ne lopjon a németek és hollandok által befizetett közös pénzből”.

„Ostoba kérdésre, ostoba a válasz”, Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese egy olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely szerinte „ugyanolyan értelmetlen, mint a kormány javaslata, de legalább igaz”.

„Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, valamint az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett, ezért az Országgyűlés elvárja, hogy Magyarország Kormánya vessen véget az Európai Unió által folyósított pénzügyi támogatások jogtalan eltulajdonításának. Tegye meg továbbá a szükséges és hatékony intézkedéseket annak érdekében, hogy a hazánk polgárait, önkormányzatait, illetve civil szervezeteit megillető források mielőbb megérkezzenek” – áll a Momentum frakcióvezető-helyettesének módosítójában, amit a fideszes többség leszavazott a törvényalkotási bizottságban.

A most elfogadott politikai nyilatkozatnak jogi jelentősége valójában nincs. Az Európai Bizottság múlt csütörtökön azt javasolta az Európai Tanácsnak, hogy függessze fel a Magyarországnak járó mintegy 7,5 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forintnyi) felzárkóztatási támogatást, mert a magyar jogállamisági helyzet kockázatot jelent az uniós pénzek felhasználásánál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!