Mártha Imre: A kormánymédia kétségbeesetten próbált kreálni belőlem egy ellen-NER-lovagot

2022. december 6. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Személyesen és az általa vezetett Budapesti Közművek vezérigazgatói minőségében is pert indít a NER leágazásai ellen Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BK) vezetője, akit manipulált fotók és légből kapott állítások bevetésével próbált lejáratni a kormánymédia. A 24.hu-nak 18 fokos irodájában, nagykabátban interjút adó Mártha a mai napig nem tud elfogadható választ adni arra, miért is indult ellene átfogó, „ordenáré hazugságokkal” operáló lejáratókampány:

nem indultam sem helyi, sem országos választáson, nem is tervezem, ehhez képest én voltam az egyik legintenzívebb kampánytéma április előtt, a háború, Márki-Zay Péter és a rezsi megvédése mellett (…), a kormánymédia kétségbeesetten próbált kreálni belőlem egy baloldali mesefigurát, egy „ellen-NER-lovagot”.

Mártha elmondta, hogy a KESMA és az MTVA ellen kártérítési pereket is indít, a befolyt összegeket jótékony célra fogja fordítani. Azonban felpanaszolta, hogy számos, a személyét érintő rágalmazással kapcsolatos jogerős ítéletet nem hajt végre a KESMA, ezért kíváncsi, az uniós jogállamisági vizsgálat során mikor jön rá az Európai Bizottság, hogy

hiába születnek Magyarországon jogerős bírósági ítéletek, azokat a NER egyes részei nem hajtják végre, tehát nincs jogszolgáltatás.

Mártha azt nem tagadja, hogy „viszonylagos jólétben élek, el tudok menni nyaralni, vannak ingatlanok a tulajdonomban”, de úgy véli, biztosan nem férne be a tízezer leggazdagabb magyar közé.

A ráaggatott „komcsi” jelzőt röhejesnek tartja, mivel egyházi iskolába járt, konzervatív, orvos-tanár szülei vannak, ráadásul az első Orbán-kormány alatt került az MVM élére. És bár szimpatizál a „progresszív, mértéktartóan liberális gondolkodás”-sal, ennek semmi köze a bal- vagy jobboldalhoz.

A fővárosi közműszolgáltatás stabilitásával kapcsolatban Mártha kiemelte, hogy a Budapesti Közművek dolgozóinak bérét alapvetően a jövő évi minimálbér-emelés fogja meghatározni, amit további 2 százalékkal megtold a cég. A cég mozgásterét azonban erősen befolyásolja, hogy a szektor az elmúlt 5-6 évben alulfinanszírozott volt, de Mártha azt ígéri, hogy teljesíteni fogják az elvárt színvonalat.

A rezsicsökkentésnek örülnek a felhasználók, akik a hulladék elszállításáért, kezeléséért tíz éve ugyanannyit fizetnek, de a szolgáltatóknál ez az összeg régen nem fedezi az amortizációt, a karbantartást, a fejlesztéseket, a béremeléseket. Ráadásul 2019, tehát a legutóbbi önkormányzati választás óta nem jut vissza az a pénz az állami kukaholdingtól a fővároshoz, amit az ügyfelek befizetnek és az üzletág itt, Budapesten megtermel.

Az FKF Zrt. dolgozói az ősz elején szüntették be a munkát, miután nem kapták meg az általuk régóta követelt bérelemelést. A szakszervezet azt követelte, hogy a hulladékrakodóknak 350 ezer forintra, sofőröknek 400 ezer forintra emelje a BK a nettó alapbérét, ezt végül a cég egyszeri bruttó 200 000 forintos rendkívüli rezsitámogatással és 120 ezer forintos karácsonyi jutalommal váltotta ki.

Mártha az interjúban azt is megerősítette, hogy valóban elindult az állami kukaholding (azaz a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) elleni per:

Minden irat rendelkezésre áll, folyamatban vannak a jogi lépések, indul a per. Felelős menedzserként nem tehetem meg, hogy veszni hagyom a szolgáltatásunk után járó összeget. Több mint tízmilliárd forintról beszélünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!