Új eljárásra kötelezte a bíróság a titkosszolgálatot Pegasus-ügyben

2022. december 2. – 07:32

Másolás

Vágólapra másolva

Új döntést kell hoznia az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) több, a gyanú szerint az elhíresült Pegasus kémszoftverrel megfigyelt személy ügyében arról, hogy a titkosszolgálat nyilvántart-e róluk titkosított információt, illetve abba érintettként betekinthetnek-e – tudta meg a Hvg.hu az egyik érintettől.

A bíróság új eljárásra utasította az Alkotmányvédelmi Hivatalt, mert korábbi döntésüket nem találták szabályosnak. Korábban több Pegasus-megfigyelt bíróságon támadta meg a titkosszolgálat azon határozatát, ami megtagadta a hozzáférést az esetlegesen róluk kezelt megfigyelési adatokhoz. Dercsényi Dávid, az egyik érintett a Hvg.hu-nak azt mondta, hogy az AH minden róla szóló adat megismerését megtagadta. Az őt képviselő Társaság a Szabadságjogokért ezt bíróságon támadta meg, ami megállapította:

a titkosszolgálat nem az eljárási szabályoknak megfelelően hozott elutasító határozatot, így új eljárást kell lefolytatniuk.

Az érintettek egy részét képviselő TASZ próbálja az összes jogi lehetőséget kimeríteni, hogy minél többet megtudhassanak az érintettek a megfigyelésükről, illetve annak jogszerűségéről és indokairól, mondta a Hvg.hu-nak a TASZ munkatársa, Remport Ádám. A jogász szerint a feladat nem könnyű, mert a Pegasus-ügy és az azzal összefüggő gyakorlatilag minden részlet titkosított.

A Pegasus kémprogram körüli botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amiben Magyarországról a Direkt36 vett részt. Akkor derült ki, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használták fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

Az ügynek azóta is folyamatosan vannak fejleményei. Az Európai Parlament március elején döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel. Májusban leváltották a spanyol hírszerző központ vezetőjét, miután kiderült, hogy több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek a Pegasus nevű kémszoftverrel. A torontói egyetemen működő Citizen Lab egy másik jelentése szerint pedig 2020-ban és 2021-ben Pegasusszal próbálhattak megfertőzni több eszközt is Boris Johnson brit kormányfő hivatalán belül is. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!