Orbán: Az nem barátság az amerikaiak részéről, ha nekünk négyszer drágábban adják a gázt, mint amennyit ők otthon fizetnek érte

2022. december 2. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Európában van egy „háborúpárti tábor – még ez tűnik a többségi álláspontnak” –, akik a szankciók fenntartásáért dolgoznak, mi viszont az azonnali tűzszünet és a béke pártján állunk. A szankciókat félévente újratárgyalja Európa. Nagyon alaposan át kell beszéli a következő alkalommal a szankciókat, mély vita kell erről.

Nagyon drága az energia, „kire számíthat Európa akár a saját szövetségesei közül” – tették fel a kérdést Orbánnak. A kormányfő szerint korábban Macron francia elnök is beszélt arról, hogy az USA-ból érkező energia nagyon drága. „Az nem barátság az amerikaiak részéről, ha nekünk négyszer drágábban adják a gázt, mint amennyit ők otthon fizetnek érte” – mondta Orbán.

Az „európaiak eltévedtek, mi egyelőre bolyongunk a sötét erdőben.” Eddig úgy nézett ki az európai stratégia, hogy olcsó orosz energiát kell behozni, és fejlett technológiát odavinni Oroszországba. De Európa levágta magát az orosz energiáról, ez teljesen megváltoztatott mindent, teljesen új struktúra jön létre, de hogy pontosan milyen lesz az új európai gazdasági modell, azt nem tudni. Mi nem támogattuk, hogy felrúgjuk az évtizedek óta működő modellt, mi nem láttuk jó ötletnek, de az EU elsöprő többsége, „különösen a nagyfiúk (Németország például)” úgy döntött, hogy szakít az orosz energiával.

Ha a sokkal drágább amerikai energiát választjuk, az inflációt generál, mindennek megemelkedik az ára. Mi mindig sürgettük, hogy „kedves barátaim, milyen lesz az új modell”, amiben sokkal drágább lesz ez energia, mint korábban, de nincs még kész stratégia. Így viszont mitől lesz versenyképes Európa? Magyarország nem várakozhat arra, hogy kiderüljön, milyen lesz az új európai gazdasági modell, ezen nekünk is dolgozni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!