Százmilliókat nyelt el a kisteleki szellemszálló, és még mindig nem tudni, ez kinek a hibája

2022. december 1. – 19:26

Százmilliókat nyelt el a kisteleki szellemszálló, és még mindig nem tudni, ez kinek a hibája
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Újra bíróság elé álltak a kisteleki szellemszálló ügyének vádlottjai Szegeden. Több tanút is meghallgatottak, hogy kiderüljön, megvolt-e a szóban forgó gyógyászati központ megvalósításához szükséges önerő, és kitértek arra is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség miként ellenőrizte az építkezést. A védelem három tanút sorakoztatott fel, csak úgy repkedtek a százmilliók a tárgyaláson, miközben a soha be nem fejezett wellnesskastély azóta is ott áll a Csongrád-Csanád megyei pusztában, de nem fürdeni, hanem graffitizni járnak oda leginkább a környékbeliek.

„Sosem kérdezték, hogy megvan-e az önerő, mert az elején igazolva lett, hogy megvan” – mondta az egyik tanú, a vádlottak korábbi irodavezetője a szegedi bíróságon a kisteleki szellemszállóügy tárgyalásán szerdán. A bíróság szerdán több tanút is beidézett, hogy kiderüljön, mi lett a projekthez szükséges önerővel, amit a beruházás indulásakor leigazoltak, idővel azonban valahogy mégiscsak nyoma veszett.

Az eljárás azért indult, mert az ügyészség szerint a Royal Casa Kft. vezetői úgy akartak 822 millió forint uniós és magyar állami támogatással gyógyászati központot építeni a Szegedhez közeli Kisteleken, hogy hamis önerő-igazolásokat adtak be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ). Mindez még 2012-ben történt, a tervek szerint 15 különböző testi és lelki gyógymódot kínáló wellnessközpont azonban azóta sem nyitott meg, épülete a mai napig torzóként áll a Csongrád-Csanád megyei pusztában.

Az ügy első és másodrendű vádlottja a Royal Casa Kft. vezetői, akik egyébként egymással élettársi kapcsolatban éltek. Az ügyészség szerint a pár sosem rendelkezett a pályázathoz szükséges önerővel, annak meglétét valótlan tartalmú dokumentumokkal igazolták. A vád szerint ebben segített nekik a harmadrendű vádlott, a pár ügyvéd ismerőse, aki még egy valótlan tartalmú kölcsönszerződést is készített és ellenjegyzett. Az ügyészség szerint a vádlottak ezzel több mint 822 milliós kárt okoztak a költségvetésnek.

Csak aláírni

Az ügyet bonyolítja, hogy a vádlottak nem sokkal az építkezés megkezdése után a eladták. Az új ügyvezető a kapott támogatást a beruházásra fordította ugyan, befejezni nem tudta az építkezést, mert ahhoz már az önerő is kellett volna, amiről addigra kiderült, nincs meg. 2016 végére le is álltak a munkálatok, 2017-ben pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium is elállt a céggel kötött támogatási szerződéstől, és visszakövetelte támogatást.

2021-ben a Royal Casa egykori vezetőire – beismerő vallomás esetén – 6–6 év börtön és 5–5 millió forint pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyészség, de a vádlottak tagadták bűnösségüket, ezért indult el a per, ami szerdán újabb tanúk meghallgatásával folytatódott.

A cég egykori irodavezetője a Royal Casa működéséről mesélt. Vallomásából kiderült, hogy papíron hiába volt a pár női tagja a cég tulajdonosa, valójában mindent partnere, a másodrendű vádlott intézett. Mikor a bíró megkérdezte, hogy akkor mégis mi volt a nő feladata, a tanú azt felelte,

„csúnyán fogalmazva, csak aláírni”.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Az egykori irodavezető szerint a pályázáshoz szükséges önerő tényleg megvolt, azt „a papírok szintjén” ő is látta. Úgy emlékezett, hogy kölcsönből szerezték a pénzt, és ebben valóban a harmadrendű vádlott ügyvéd segített. A tanú túlságosan sok konkrétumra nem emlékezett, de azt mondta, a kölcsön egy olyan cégtől érkezett, ahol a pár férfi tagja, azaz a másodrendű vádlott volt az ügyvezető.

A tanú szerint egyébként az önerőnek csak a pályázás során volt jelentősége, hogy tényleg megvan-e, azt utána már nem ellenőrizte a hatóság. Állítása szerint csak a kifizetések előtt hívtak le pénzt a támogatási összegből, amit a közbenjáró hatóság, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (Darfü) mindig ellenőrzött is.

Az eltűnt önerő nyomában

Hogy nincs önerő, az csak azután derült ki, hogy a Royal Casa vezetői bebuktak, és eladták a céget.

„Könyvelési hiba történt, és ki lett vezetve az önerő”

– mondta a tanú, aki szerint egy alkalmazott hibázhatott annál a külsős cégnél, ami a könyvelést végezte.

Ezzel kapcsolatban a másodrendű vádlott, a pár férfi tagja azt mondta a bíróságnak, hogy amikor a hibát felfedezték, nekik már nem volt lehetőségünk azt kijavítani.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Hogy bizonyítsák, hogy az önerő tényleg megvolt, és nem hamisak az arról szóló igazolások, a védelem egy papíripari vállalkozót is a tanúk padjára szólított. A tanú egy informatikai fejlesztési projekthez adott kölcsön korábban a Royal Casát irányító férfinak 200 millió forintot egy barátján keresztül, szívességként, amit a vádlott kis csúszással vissza is adott volna, de a határidő letelte után inkább újra kölcsönkérte. A vállalkozó azt mondta,

„megkérdezték, hogy felhasználhatnák-e a pénzt egy szállodafejlesztéshez”.

„Akkor még a táskás dolgok mentek” – folytatta – „készpénzként vettem ki a cégemből, mert ki kellett mennem Afrikába egy 1200 hektárnyi eukaliptuszerdőt megvenni”. A pénzt táskában vitte le a férfinak testőr kíséretében, aztán papírokat írtak. Homályos emlékekre támaszkodva tette hozzá, hogy végül 50 millió plusszal kapta vissza a kölcsönadott összeget.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Egy másik tanú is azt próbálta igazolni, hogy megvolt az önerő. Ő a 2000-es évek közepén került üzleti kapcsolatba a másodrendű vádlottal, később közösen vezettek céget, aminek a férfi egy száztíz millió forintos hitelt is adott. A tanú ezt több részletben fizette vissza, elmondása szerint a vádlott a végén többször is kérte a pénzt, mert az egy szállodás projekthez kellett neki.

Az NFÜ is hibás?

Végezetül a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (Darfü) egyik akkori munkatársát szólították a terembe. A tanú 2013-ban projektmenedzserként dolgozott a hatóságnál, a Royal Casa Kft.-vel kapcsolattartóként érintkezett a gyógyászati központ építése során. A Darfü az NFÜ alá tartozó hivatalként azért felelt, hogy a papírok le legyenek adva,

a pályázatok tartalmát felettes hatóságként már az NFÜ vizsgálta.

A tanú megerősítette azt, amit a cég egykori irodavezetője is mondott, miszerint csupán a pályázat beindításakor volt jelentősége az önerőnek, a kivitelezés során már nem foglalkoztak vele. Elmondta, hogy a három hónapnál nagyobb csúszások vizsgálata éppen úgy az NFÜ hatáskörébe tartozott, mint a tulajdonosváltás kezelése, aminél általában meg is vizsgálták, hogy az új tulajdonos rendelkezik-e az önerővel. Az, hogy a Royal Casa esetében történt-e ilyen, nem derült ki.

Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

„A kölcsön megléte is erősen vitatható” – idézte a bíró a pályázat elbírálásakor készült egyik hatósági dokumentumban szereplő megjegyzést – utalva arra, hogy valakinek az NFÜ-nél már a legelején gyanús volt, hogy valami nem stimmel az önerőt igazoló papírokkal –, de ennek értelmezésében a tanú már nem tudott segíteni. A tárgyalás márciusban folytatódik.

Befejezetlen tető, hiányos vakolás

Még 2016 áprilisában írta meg az Index a Délmagyar.hu nyomán, hogy már két hónapja készen kellene lennie a szállodának, azonban nincs, és senki nem is dolgozik az építkezésén, a beruházó az uniós pénzt felvette, de november óta a környéken sem járt. A szálloda a papírok szerint ekkor már hivatalosan elkészült, de az épület teteje befejezetlen, a vakolás hiányos, az ablakok szigetelése félkész, a Royal Casa Kft. viszont már február 15-én azt jelezte a Miniszterelnökségnek, hogy a projekt elkészült.

„A záró helyszíni szemlére még nem került sor, illetve az elszámolás ellenőrzése folyamatban, a projekt készültségéről csak ezek megtörténtét követően tudunk érdemben nyilatkozni” – közölte akkor a Délmagyar.hu-val az uniós források felhasználását koordináló Miniszterelnökség. A projekt már a kezdetek óta problémás volt, a beruházás egy gyors tulajdonosváltás után indulhatott csak el, miután Lázár János akkori hivatala kilistázta az offshore hátterű nyertest, a Royal Casa Kft-t.

A 444  2017-ben videóban próbálta meg felderíteni a kisteleki rejtélyt. Az építkezéséért felelős vállalkozóval is beszéltek, aki elmondta, hogy akkor jöttek a gondok, amikor az államtól kapott pénz elfogyott, és a saját részüket nem tudták hozzátenni az építkezéshez. Úgy érezte, csőbe húzták, mert ő akkor vette át a projektet, amikor az eredetileg pályázó tulajdonosok már egy rakás pénzt elköltöttek anélkül, hogy az építkezés megkezdődött volna. Menet közben derült ki az is, hogy nincs meg a 300 milliós önrész, mert a kiállított bankgarancia mögött nem volt fedezet, és nem kaptak rá hitelt.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

A Nemzetgazdasági Minisztérium a szerződéstől  2017 áprilisában elállt, a kifizetett teljes támogatási összeg visszakövetelése mellett. Eltelt egy év, és a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara honlapján tűnt fel az épületkomplexum, ekkor az 1 milliárd forintra becsült épületet potom 500 millió forintért árulták.

Kedden jártunk a helyszínen, ahol igen rossz arcát mutatta a szálló: mindenfelé szemét, az ablakok betörve, a falak jórészt összefirkálva és -graffitizve. Annyi végül is megvalósult, hogy járnak ide emberek kikapcsolódni – csak nem éppen úgy, ahogy az a pályázati anyagban szerepelt annak idején.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!