1600 hibát számoltak össze az Operaházban a felújítás után

2022. november 30. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év zárva tartás után márciusban adták át a felújított Operaházat, ezt követően azonban mintegy 1600 hibát számolt össze az épületben az Opera üzemeltetési igazgatósága. A felújítást végző West Hungária Bau Kft., Épkar Zrt. és Laki Épületszobrász Zrt. (W.É.L.) elismerte a hibák számát, és hozzátette: az összeset kijavították már – írja a Magyar Narancs.

A cég szerint a hibákat a február 21-i műszaki átadás-átvételnél jelezték feléjük, amik az Operaház működésének akadályozása nélkül javításra kerültek. A jellemző hibacsoportok okáról és keletkezéséről azonban nem adtak bővebb tájékoztatást.

A felújítási projekt lebonyolításáért felelős Városliget Zrt. a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, elfogadhatónak tartják a hibaszámot. Mint írták: „Egy akkora volumenű ingatlanfejlesztési projekt esetében, mint a Magyar Állami Operaház történetének egyik legnagyobb felújítása, teljesen természetes, hogy az üzemeltetés kezdeti szakaszában garanciális keretek között még hibajavításokat végeznek. Mindezen feladatokat természetesen a Városliget Zrt., a kivitelezővel együttműködve folyamatosan és megnyugtatóan rendezi.”

Mint korábban írtuk, az Operaház bezárásával együtt járó teljes rekonstrukcióról 2016 augusztusában született döntés. A kivitelezési tendert egyetlen pályázóként a West Hungária Bau Kft. vezette konzorcium (Épkar Zrt. és Laki Zrt.) nyerte el, amely 14,2 milliárdot kért a munkáért. Az átadást 2019-re tervezték. Eredetileg kisebb felújításban gondolkodtak, de végül a Karmelitát miniszterelnöki rezidenciává alakító építész, Zoboki Gábor nagyszabású történelmi rekonstrukciós tervét fogadták el. A projekt lebonyolítását az Operaház főigazgatójától Baán László, a Liget-negyed kormánybiztosa és a Városliget Zrt. vette át.

A felújítás időtartamával párhuzamosan a költségek is növekedtek, a végső összeg 2022 őszére 55 milliárd forint lett – írja a Magyar Narancs.

A lap értesülései szerint a zenekari öltözők mellékhelyiségeivel és a színpadtechnikával is gondok voltak, a kiviteli tervekben szereplő bútorok helyett pedig ideiglenesen az IKEA-ból vásárolt darabok kerültek az énekkari öltözőbe. A lap információi szerint az Opera műszaki szakemberei a garanciális javítások késését, elhúzódását is kifogásolják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!