Három évvel a tervezett átadás után szombaton megnyílik a felújított Operaház

2022. március 12. – 08:26

Három évvel a tervezett átadás után szombaton megnyílik a felújított Operaház
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Eredetileg korszerűsítésnek indult, aztán mivel a Magyar Állami Operaház megkapta az Északi Járműjavító egyik csarnokrendszerét logisztikai és művészeti központnak, változott a terv, és átalakítottak még ezt azt: a korábbi díszletfestőműhelyből balettpróbaterem lett, egy szinttel feljebb pedig egy másik próbatermet alakítottak ki – ezzel indokolta Zoboki Gábor, a Magyar Állami Operaház felújítási tervének tervezője, hogy miért csúszott három évet az átadás és miért ugrottak meg az Operaház felújításának költségei olyan nagyon.

„Amikor a reverendádra rálépsz, jön a második lépés, amikor már térdre esel, a következő lépésnél pedig már az orrod súrolja a földet. Egy 138 éves épület felújítása nagyobb kompromisszummal és sokkal nagyobb büdzsével jár, mint azt korábban sejteni lehetett” – mondta a Népszavának a tervező, aki szerint összesen négy év öt hónapig tartott a konkrét építés maga, a többi az előkészítés és a jogi átfutás ideje volt.

A felújítás során előkerült például több ládányi, az 1880-as és '90-es évekből származó levelezés is, amit 1948-ban építőmunkások zártak el a királyi páholy mögé. A kézzel írott levelezés az intendánsok és az intézményt támogató arisztokraták között zajlott.

A nézőtéren kevesebb ülőhely lett, cserébe van 150 állóhely is, megújult a tér akusztikailag is. Szombaton gálaesttel nyitják meg az Operaházat.

Az Operaház bezárásával együtt járó teljes rekonstrukcióról 2016 augusztusában született döntés. A kivitelezési tendert egyetlen pályázóként a West Hungária Bau Kft. vezette konzorcium (Épkar Zrt. és Laki Zrt.) nyerte el, amely 14,2 milliárdot kért a munkáért. Az átadást 2019-re tervezték. Eredetileg kisebb felújításban gondolkodtak, de végül a Karmelitát miniszterelnöki rezidenciává alakító építész, Zoboki Gábor nagyszabású történelmi rekonstrukciós tervét fogadták el. A projekt lebonyolítását az Operaház főigazgatójától Baán László, a Liget-negyed kormánybiztosa és a Városliget Zrt. vette át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!