Karácsonyék nyílt levélben kérik Novák Katalint, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását

2022. november 26. – 18:16

Karácsonyék nyílt levélben kérik Novák Katalint, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását
Civilek tiltakozása a Parlament épülete előtt november 22-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben kéri a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását, amit kedden fogadott el a parlament. A módosítás miatt ellenzéki pártok és szakmai civil szervezetek is tiltakoztak, több tüntetés is volt a Kossuth téren. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közös javaslata szerint:

az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és az önkormányzati szövetség egyik társelnöke Facebook-oldalán ismertette a nyílt levél tartalmát. Ebben arról írnak, hogy a szociális törvény módosítása új elvi alapokra helyezné a magyarországi szociálpolitikai rendszert. A levél aláírói szerint a törvénymódosítás a létbiztonság további csökkenésével, valamint a szegénység és a területi egyenlőtlenségek további súlyosbodásával fenyeget. Azt is kifogásolják, hogy hatásvizsgálatok, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül döntöttek a módosításról, és az önkormányzatok sem vonták be a folyamatba, miközben sok esetben az állam helyett látnak el szociális feladatokat.

A nyílt levélben úgy fogalmaznak: a törvénymódosítás cserbenhagyás, mivel éppen akkor csökkentené a polgárok jóléte és létbiztonsága iránti állami felelősséget, amikor a megélhetés költségeinek növekedése miatt még többeket veszélyeztet az elszegényedés. Válságos idők élünk, ilyenkor meg kell erősíteni a társadalmi rendszereket, a módosítás azonban ezzel ellentétes irányba mutat, olvasható a nyílt levélben, ami így zárul:


„Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony! Beiktatási beszédében külön is felelősséget vállalt a rászoruló honfitársainkért. Azokért a polgárokért, akik <>. Arra kérjük hát Önt, hogy képviselje őket: a törvényt ne írja alá, küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek!”

Azt mindenki még csak találgatja, mi indokolja a szociális törvény átírását egy közelgő válság előtt, milyen gyakorlati következményei lesznek a szociális ellátásokra nézve. Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa a Telexnek adott interjúban úgy fogalmazott: „Eddig is éhen lehetett halni ebben az országban, de most törvénybe is írnák.” A szakértő szerint a módosítás azt vetíti előre, hogy a kormány vissza akarja vágni a rászorulóknak járó segélyeket, holott a magyar állam amúgyis egyre kevesebbet költ szociális kiadásokra, és a jogosultak köre is folyamatosan szűkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!