Első fokon egymilliós sérelemdíjat ítélt meg a bíróság a Datadatnak az Origo ellen

2022. november 23. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Társaságunk megnyerte első perét a fideszes médiabirodalom ellen a bennünket érintő, hazug, lejárató kampány ügyében” – áll a Datadat közleményében. Mint hozzáteszik: a mostani elsőfokú bírósági döntést számos további, már folyamatban levő bírósági eljárás fogja követni az elkövetkező hónapokban.

Az ítélet szerint az origo.hu nevű internetes portálon a 2022. március 28-án, 2022. március 29-én, 2022. március 31-én és 2022. április 2-án megjelent cikkekben valótlanul állította az Alperes (New Wave Media Group Kft.), hogy

  • Bajnai Gordon és Ficsor Ádám adathalász cégek tulajdonosai lennének;
  • a Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH adathalász cégek lennének;
  • Bajnai Gordon, Ficsor Ádám, Datadat Professional Kft. és a Datadat GmbH álprofilokat és bérkommentelőket alkalmazna;
  • 2022. március 29-én közel egymillió sms-t küldtek ki.

Kötelezte a Törvényszék a New Wave Media Group Kft. alperest, hogy fizessen meg a Felpereseknek fejenként 1 000 000 Ft sérelemdíjat és 254 000 Ft perköltséget, valamint a Magyar Államnak 480 000 Ft illetéket.

A 2022 tavaszán megjelent hamis állításoktól hemzsegő lejáratókampány kapcsán a Datadat és a többi érintett összesen további közel 100 sajtóhír ügyében indított jogi eljárást, ezek folyamatban vannak – szögezte le a társaság.

Időközben az adóhatóság vizsgálatot indított a Datadat ellen. A gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

Szigetvári Viktor, a Datadat vezetője szerint politikai koncepció alapján próbálnak ellehetetleníteni egy amerikai többségi tulajdonban álló, nemzetközi piacon sikeres vállalkozást. Bajnai Gordon is cáfolja a Datadatot ért vádakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!