Eltitkolt bevételeket gyanít, vizsgálódik a NAV a DatAdatnál

2022. október 13. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

A gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott – áll a NAV közleményében, amiben az adóhatóság közli, hogy vizsgálja a céget. Délelőtt még azt közölték: nem áll rendelkezésre nyilvánosságra hozható információ az ügyben.

A NAV-közlemény szerint a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói 2022. szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.

A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandóak megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak.

A NAV szerint a cég szabályszerű működésének alapvető feltétele az, hogy a székhelyén elérhető legyen, illetve az iratokat az adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen őrizze. Jelenleg még tart a nyomozás, a DatAdat lefoglalt könyvelési anyagának vizsgálata folyamatban van, teszik hozzá.

A Datadat délelőtt cáfolta a házkutatást

A DatAdat még a NAV-közlemény előtt kiadott egy saját közleményt, amiben a két ügyvezető, Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám megállapították, hogy egy normális országban a gazdasági média sikersztori rovatában írnának a cégről és nem a propagandamédia lejárató rovatában. Egyúttal cáfolták, hogy a Datadat Professional Kft. magyarországi irodájában házkutatás lett volna.

„A NAV bármilyen megkeresésére mindig, akár szóban, akár írásban a teljes együttműködésükről biztosítottuk az eljáró hatóságokat. A Datadat semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott mindeddig az eljárásról.” Azt is állították, hogy a propaganda-média által tényként kezelt egymilliós SMS-kampányhoz cégüknek semmi köze nincsen.

A NAV-közlemény után újra megkerestük Szigetvári Viktort, a DatAdat vezetőjét, de egyelőre nem sikerült elérni. Amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Frissítés:

Elértük Szigetvári Viktort, aki azt nyilatkozta, hogy „hazudik a NAV-közlemény”. Szigetvári szerint az történik, hogy politikai koncepció alapján próbálnak ellehetetleníteni egy amerikai többségi tulajdonban álló, nemzetközi piacon sikeres vállalkozást. Hozzátette: szemben a nav közleményében állítottakkal a Datadat rendelkezésére a hatóságoknak.

Amikor ugyanis megkeresték őt telefonon, elmondta a NAV munkatársának a tényleges működési helyét, ahová a cég növekedése miatt költöztek át. Szigetvári kijelentette: a helyszínen órákon át várta a NAV-ot, de a hatóság végül nem jött meg, így nem is tartott házkutatást. A cégvezető cáfolta, hogy akadályozták volna a nyomozást, valamint azt is, hogy költségvetési csalást követtek volna el. Egyszerűen azért nőtt nagyot a cég bevétele, mert a cég nagy mértékben növekedett a külföldi piacokon.

A cég már a választások előtti napokban kereszttűzbe került, a Fidesz a rendszerváltozás utáni legsúlyosabb választási csalásról beszélt, noha még azt sem lehetett tudni, hogy történt-e jogsértés. Orbán Viktor a választás előtti utolsó rádióinterjújában nagyon súlyos ügynek és orbitális választási csalásnak nevezte azt, hogy a választópolgárok névre szóló sms-eket és telefonhívásokat kaptak az ellenzéktől, amit szerinte ki kell majd vizsgálni. A miniszterelnök az általunk is megírt telefonhívásokra gondolhatott, amelyekben Márki-Zay Péter felesége beszél arról, hogy békét akar, mint Orbán Viktor, az sms-ek alatt pedig a vélhetőleg az egységes ellenzék kampányüzeneteit közvetítő üzenetekre gondolhatott.

Május 9-én került ismét a kormánymédia fókuszába a cég, akkor a DatAdat közölte, hogy mivel „huszonkilenc internetes hírportál és két országos tévécsatorna hozott le olyan állításokat, amik a Datadat becsületének csorbítására alkalmasak, ezért a digitális cégcsoport jogi képviselőkön keresztül ismeretlen tettesek ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás alapos gyanúja miatt feljelentést tett.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!