Megháromszorozódott, ma már 300 ezres Orbán Viktor havi rezsije

2022. november 23. – 10:00

Megháromszorozódott, ma már 300 ezres Orbán Viktor havi rezsije
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztelt Képviselő Úr! Itt küldöm. A budapesti házunk rezsije 2021 novemberében 55 190, 2022 novemberében 178,598 forint, a felcsúti házam rezsije pedig 2021 novemberében 47 756 forint, 2022 novemberében 121 973 forint volt.”

Három hét elteltével így válaszolt a miniszterelnök a Momentum frakcióvezető-helyettesének arra a parlamenti kérdésére: mennyi rezsit fizet, és mennyit fizetett egy évvel ezelőtt.

Bedő Dávid még november 2-án kérdezte meg az Országgyűlés plenáris vitáján Orbán Viktort arról, mennyi rezsit fizet az ingatlanjai után. Orbán akkor még azt felelte, ő a törvények szerint lakhatna rezidenciában, de nem él ezzel a lehetőséggel, magánlakásban lakik, így magánügy, hogy mennyit tesznek ki a havi rezsiszámlái. Mindennek ellenére a felesége írásban válaszol majd a momentumos képviselő kérdésére.

„Sok millió magyarral ellentétben a miniszterelnök képtelen volt válaszolni erre az egyszerű kérdésre. Azt viszont megígérte, hogy egy héten belül írásban fog válaszolni”, fogalmazott két hét elteltével Bedő Dávid, aki pár napja már felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfőnek vélhetően van oka ilyen sokáig számolni. Bedő szerint ugyanis a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt nemcsak Orbán, hanem az egész ország retteg az érkező rezsiszámlák miatt.

Kedden Bedő papíron, gépelt levélben kapott választ Orbántól, így végül nyilvánosságra kerülhetett, mennyi is a miniszterelnök nevén lévő, részben tulajdonában álló két ingatlan rezsiköltsége mostanában. Orbán saját bevallása szerint tehát

102 946 volt tavaly ilyenkor a két háza rezsije összeadva, ez azonban idén novemberben már 300 571 forint volt.

„Orbán Viktor olyan sok rezsit fizet egy hónapban, hogy három hétbe telt neki összeszámolnia és válaszolnia”, mondta a Telexnek a levelet értékelve Bedő Dávid. A Momentum frakcióvezető-helyettese szerint felháborító, hogy „a miniszterelnök, aki hazug módon sokszor bújik a nép egyszerű gyermeke bőrébe, többet fizet egy hónapban a rezsiért, mint amennyi egy kezdő pedagógus bére ma Magyarországon. A szomorú igazság ma az, hogy ő megengedheti magának, hogy így éljen az emberek pénzéből, magyarok millióinak viszont nélkülözniük kell, és a kormány mindössze minimális segítséget nyújt számukra. Ráadásul ebben még nincs is benne a hatvanpusztai luxusbirtokának a rezsiköltsége, erre valamiért elfelejtett válaszolni a kormányfő” – tette hozzá a momentumos politikus.

A válaszlevélben valóban nem szerepel a Bedő által nevesített hatvanpusztai családi birtok, valószínűleg azért, mert az papíron nem Orbán Viktor tulajdona. A miniszterelnök vagyonnyilatkozatai szerint kizárólag felcsúti háza és XII. kerületi lakása van legalább a résztulajdonában, míg autója, hajója, repülője és egyebe továbbra sincs, és egyetlen cégben sincs hivatalosan tulajdona.

Orbán miniszterelnöki és képviselői tiszteletdíján kívül más juttatást vagy ajándékot idén sem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban, így a rezsit vélhetően e juttatásaiból kell finanszíroznia. Igaz, a csaknem háromszorosára emelkedett árakkal a miniszterelnök vélhetően megküzd valahogy, hiszen nyáron a parlament Orbán fizetését is megemelte, méghozzá csaknem a duplájára, így összesen jelenleg nagyjából bruttó 4,8 millió forintot visz haza havonta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!