„Olyankor hazamegyek, és megkérdezem őt” – Orbán nyilatkozataiból rajzoltuk meg Lévai Anikó portréját

2022. november 4. – 13:59

„Olyankor hazamegyek, és megkérdezem őt” – Orbán nyilatkozataiból rajzoltuk meg Lévai Anikó portréját
Lévai Anikó és Orbán Viktor a budapesti Szent István-bazilika előtt egy eseményen 2019. augusztus 20-án – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szolnokon született, jogász, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete – ha a hivatalos dolgokról van szó, akkor elég sokat tudunk Lévai Anikóról, Orbán Viktor feleségéről, nem beszélve arról, hogy ő maga is szokott interjút adni, amelyekben egész részletesen beszél az életéről.

De milyen lenne, ha kizárólag azt tudnánk róla, amit a férje, Orbán Viktor nyilvánosan elárul, akár a felesége engedélye nélkül is?

Pár napja például az egész ország hallhatta, hogy a rezsit Orbánéknál ő intézi, és férjével ellentétben ő tudja, mire mennyit fizetnek. Meg is kapta a feladatot, hogy írja össze ezeket, és küldje el az erre rákérdező ellenzéki politikusnak.

Ha összegyűjtjük a miniszterelnök ma is online elérhető nyilatkozatait az elmúlt évekből-évtizedekből, egész kerek portré rajzolódik ki Lévai Anikóról a háziasszony-imidzsen túl is. Mindent, amit innentől olvashatnak, azt Orbán Viktor árulta el különböző beszédekben és interjúkban. Mondhatnánk úgy is, hogy íme minden, amit Orbán fontosnak tartott nyilvánosan elmondani a feleségéről.

A fiatalkor és a házasság

Lévai Szolnokon nőtt fel, férjével ellentétben katolikus, jogi egyetemet végzett. Itt ismerkedett meg Orbánnal. Anyja taxis, apja állattartó, „régi vállalkozói család”.

Az egyetem mellett együtt dolgoztak, például csirkeistállókat pakoltak ki úgy, hogy Lévai összekapkodta a tyúkokat, Orbán pedig kiszaladt vele Áder Jánoshoz, aki bevágta őket a rekeszbe.

Orbán egy 2012-es interjúban beszélt arról, hogy 26 éve élnek együtt, és 73 évesek lesznek az aranylakodalomnál. Itt kell némi számolgatás, de ezek alapján összeáll, hogy Lévai egyidős Orbánnal, azaz 1963-as, és 1986-ban házasodtak össze.

Diplomázás után Orbán nem dolgozott a szakmájában, Lévai viszont igen, első gyerekük, Ráchel (az idézett 1989-es interjúban még ch-val írva) onnan kapta a nevét, hogy Lévai Anikónak volt egy cigány ügyfele, akit így hívtak, és mindkettejüknek megtetszett a név.

Lévai okos és rendes nő, és rejtély, hogy 1986 körül mit talált vonzónak Orbán Viktorban. Orbán 2012 körül megkérdezte tőle, hogy mit szólna hozzá, ha az aranylakodalomnál újra megkérné a kezét, Lévai pedig azt mondta: „ne kockáztass”. De ez biztos csak vicc volt, hiszen Lévai Orbán szerint még nem gondolt arra, hogy elváljon, csak arra, hogy megölje Orbánt, és akkor is mellette maradt, amikor Orbán nem érdemelte meg.

Arra éveket kellett várnia Orbánnak, hogy úgy érezze, Lévai elégedett vele: az 1989. június 15-i Nagy Imre-temetésen elmondott beszéd hozta el ezt a pillanatot neki.

A politika

Lévai mindenesetre nem nagyon engedi, hogy a férje otthon dolgozzon, azt szokta mondani, hogy „ne faragja otthon a szobrát” Orbán. Munkáról nem nagyon beszélnek – kivéve talán azt, hogy mindig mondja Lévai, minden kampány küzdelem, és hogy aki lónak állt, az húzzon – és kéri Orbántól, hogy segítsen neki megóvni a házat, hogy az a családé lehessen. Még arra is kínosan ügyel Lévai Anikó, hogy távol tartsa a gyerekeket a nyilvánosságtól és a politikától, igaz, ezt nem lehet százszázalékosan megoldani még Orbán szerint sem. 2006. október 23-án például Lévai is ott volt mind az öt gyerekkel az ünneplő tömegben, amikor a rendőrök összecsaptak az emberekkel, vagy ahogy Orbán mondta, megtámadták a békés ünneplőket.

De van a politikának olyan része, amelybe beleszól Lévai Anikó: „nála van a határ”, hogy Orbánt politikusként mennyire gyalázhatják, szidhatják, hogy Orbán a támadást még lenyelje-e, hagyja-e, vagy sem. És ilyenkor Orbán hazamegy, és megkérdi a feleségét, aki eldönti, hogy a férj odavágjon-e, vagy se.

Orbán Viktor öltözködésébe is minden bizonnyal beleszól valamennyire, a kormányfő 2013-ban mondta azt, hogy nem stylistja van, hanem felesége.

Ha akarna, akkor egyébként Lévai simán hatással lehetne a nagypolitikára, például azzal, hogy eltiltja Orbánt a Fidesz-elnökségtől, mint ahogy 2015-ben nem tette meg, és 2021-ben sem – amit Orbán meg is köszönt.

A könyv- és beszédíró

Irigynek egyáltalán nem irigy a férje sikereire, sőt, még ugratták is egymást Orbánnal, amikor 2007-ben Lévai Anikó szakácskönyve bestseller lett.

A könyv egyébként – tudjuk meg Orbántól – nemcsak receptekről szól, hanem egy kifejezése annak, hogy a nők büszkék lehetnek női mivoltukra, és hogy kitartanak a családjuk mellett.

„A magyar női öntudat követel magának elismerést” a könyvben, ami sokkal jobban hangzik, mint a feminista kiáltvány, pedig tudjuk, miről van szó, fejtegette Orbán.

2013-ban elsírta magát Ráhel esküvőjén, 2014-ben pedig a beszédírási szokásaiból is kaptunk ízelítőt Orbántól: a Családbarát Médiáért díj átadóján Lévai nem tudott ott lenni, mert külföldön kellett lennie a gyerekekkel, így Orbán mondott köszöntőt, amihez meg is kapta az instrukciókat:

  1. A beszédben érdemi kérdésekről is kell szólni.
  2. Semmiképpen nem szabad ezt az alkalmat brigádgyűlésszerűvé silányítani azzal, hogy fölsoroljuk mindazt, amit a magyar kormány tett a magyar családokért. Ettől Orbán kifejezetten el lett tiltva. (Azért Rétvári Bencét a tiltás ellenére is köszöntötte Orbán, megemlítve, hogy 2010 óta az örökbefogadások száma 15 százalékkal nőtt.)
  3. Fel kell idézni, hogy Ferenc pápa feladatot rótt a bíborosokra és rajtuk keresztül a hívőkre: hangsúlyozni kell a köteléket, amely összeköti a közjót a házasságon alapuló család előmozdításával.
  4. A Képmás magazin „üde színfolt a magyar sajtó papírtengerében”.

A mindennapok

De 2014-ben tudtuk meg azt is, hogy Lévai kér útbaigazítást, ha eltévednek: egyszer Erdélyben a kocsi ablakán kihajolva ő kérdezte meg egy öreg székelytől, hogy hová visz ez az út. Mondjuk, az akció nem járt konkrét sikerrel, a székely ugyanis állítólag azt mondta, „nem visz ez sehová, mi magunk megyünk rajta”.

Orbán Viktor kezet csókol Lévai Anikónak Leslie Mandoki koncertjén a Művészetek Palotájában 2013 februárjában – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Orbán Viktor kezet csókol Lévai Anikónak Leslie Mandoki koncertjén a Művészetek Palotájában 2013 februárjában – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az elmúlt évek két legnagyobb ügyében, a Covidban és a menekültválságban is feltűnt Lévai neve: Orbán még 2009-ben mondta róla, hogy soha semmivel nem oltatja be magát, de aztán a koronavírust illetően Lévai feladta ezt az álláspontját. 2015-ben, a menekültválságban pedig – ismét a kormányfőt idézzük – a felesége „elkötelezetten lépett fel”, segített az embereknek.

Nem csoda, hogy 2016-ban már nehéz volt tartani a politikától való távolságot: Orbán is elismerte, hogy a családjuk jobban be van vonódva a közéletbe meg a politikába, „a gyerekek is meg a feleségem is jobban, mélyebben vannak tájékozódva, mint általában talán ez szokás”.

2018-ban megtudhattuk, hogy Lévai utálja a felcsúti stadiont, mert elrontja a kilátást a konyhaablakból, és ugyanekkor, 2018-ban csillogtatta meg a szakácskönyvírásból ismert gasztroszakértői énjét, amikor Orbánnak javasolta az encsi Anyukám Mondta éttermet, persze ha nem csak egy puszta szójáték volt a Facebookra kitett poszt.

Egy évvel később, 2019-ben pedig a nyári konyhában, nagyüzemben főzte be a lekvárt, büszkélkedett el a férje.

Hogy mennyi lesz a családi rezsi, az talán napokon belül kiderül, mindenesetre az már most biztos, hogy ha Lévain múlik, akkor takarékos életet élnek: általános mondása, hogy

nem a kazánt kell föltekerni, hanem vegyünk föl eggyel több pulóvert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!