A Fővárosi Törvényszék szerint is kirekesztő volt a Metropol koldustérképe

2022. november 21. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Három hónappal azután, hogy a Médiatanács 250 ezer forintos bírságot szabott ki a Metropol koldustérképe miatt a lap kiadójára, a Fővárosi Törvényszék is kirekesztőnek ítélte a hajléktalanokról szóló cikket. A döntés nem jogerős. A Népszava cikke szerint azután lett bírósági ügy a Médiatanács döntéséből, hogy a Médiaworks vitatta, hogy a cikk célja megbélyegzés lett volna.

A per indulása után az Utcajogász kérelmezte a bíróságtól, hogy beavatkozhasson a perbe. Így a kiszolgáltatottak jogait védő egyesület támogathatta a Médiatanácsot a perben.

A Fővárosi Törvényszék a november 17-i ítéletben a Mediaworks keresetét elutasította, és egyúttal kimondta: „Nem vonja kétségbe a bíróság, hogy a hajléktalanok között lehetnek olyanok, akik a cikkekben kifogásolt erőszakos, súlyosan közösségellenes magatartást tanúsítják, de a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett.” A döntés szerint az írásokban nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a hajléktalanok és erőszakos koldusok közötti különbségtételt. „(...) A kifogásolt közlés (...) olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni” – idézte a lap.

Korábban már írtunk arról, hogy az „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkben – olvasói levelek és fotók alapján – Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportokról számoltak be, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

Vizsgált már hasonlót a Médiatanács, akkor mindent rendben talált a közmédiánál. A Telexen tavaly írtunk arról, hogy a kormányhoz hű média új slágertémát talált a közelmúltban, a budapesti köztisztaság és közrend kérdése kitüntetett figyelmet kap. A KESMA-birodalom sajtótermékeiben festett kép szerint a főváros Karácsony Gergely főpolgármestersége óta egyre csak pusztul, szemét és kosz borít mindent, az utakon káosz uralkodik, a köztereket ellepik a hajléktalanok. Ebbe a bizarr, fikciós elemekben bővelkedő nyomorpornóversenybe szállt be a korábbinál nagyobb lendülettel a közmédia:

  • a Hirado.hu először felhívást jelentetett meg, amelyben arra kérték az olvasóikat, küldjenek képeket a pusztuló Budapestről;
  • majd a beérkezett anyagból lehoztak egy összeállítást, amelyben szemét és dugóban álló autók mellett szerencsétlen élethelyzetben levő embertársainkról szerepelnek fotók.

Az eredeti felhívást egyébként („Káosz, szenny, dugók – Küldjön fotót a lepusztuló Budapestről!”) a Facebookon szponzorált posztban is futtatta a közmédia. Az emberi méltóságot sértő képekben bővelkedő második cikkbe is került olvasói felhívás („Ellepték a drogosok és a hajléktalanok a buszmegállókat – Küldjön Ön is fotót a lepusztuló Budapestről!”).

A Médiatanács megvizsgálta a dolgot, és arra jutott tavaly novemberben, hogy nem jogsértő a közmédia azon sorozata, amelyben szerencsétlen sorsú embereket mutogatva szörnyülködtek Budapest állapotán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!