Kedden szavaznak a szociális törvény módosításairól, civilek a parlamentnél fognak tiltakozni

2022. november 18. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő hét kedden tárgyalja a parlament a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot, amelyről szavazni is fognak. A javaslathoz csütörtökön a törvényalkotási bizottság nyújtott be újabb módosító javaslatot.

A módosítás célja továbbra is az, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért, és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól. Harminchárom civil szervezet közös közleményben jelentette be, hogy a salátatörvény elfogadása ellen helyszíni akcióval is tiltakozni fognak, ennek részleteit hétfőn osztják meg.

A szociális törvény módosítási javaslatáról október végén vitázott a parlament, a reggel kilenckor kezdődő ülést csak huszonkét órányi vitát követően tudták lezárni, miután az ellenzék néhány képviselője folyamatos felszólalásokkal tartotta életben. A szociális törvény javasolt módosítása miatt az LMP október végén az Alkotmánybírósághoz fordult.

A módosítás úgy írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt, hogy az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak.

A módosítás azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa. Szintén lényeges elem, hogy módosítás értelmében a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozóján, amennyiben az önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Korábban általánosságban írt a család felelősségéről a törvény. A módosítás hátteréről és időzítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa a Telexnek adott interjúban úgy fogalmazott: „Eddig is éhen lehetett halni ebben az országban, de most törvénybe is írnák.”

A törvénymódosítást egy több mint 160 oldalas salátatörvénybe elrejtve nyújtotta be Semjén Zsolt és Pintér Sándor október közepén, a szociális törvényt érintő csütörtöki módosításokat a civilek foglalták össze nyílt levelükben:

  • Elsősorban egyéneknek, majd a családoknak, utánuk pedig az önkormányzatoknak vannak szociális ellátások biztosítására vonatkozó kötelezettségei – miközben az adóbevételekkel továbbra is az állam rendelkezik, és egyenlőtlenül osztja el a további szereplők között.
  • A szociális juttatások megállapításához az öregségi nyugdíjminimum alkalmazása helyett bevezeti a szociális vetítési alap fogalmát, leválasztva a szociális segélyek összegét a nyugdíjminimumról, ezzel biztosítva azt, hogy egy esetleges minimumnyugdíj-emelés a segélyek összegét ne érintse.
  • A tervezethez benyújtott egyik módosító javaslat a nevelőszülői ellátmány mértékét méltatlanul, az infláció mértékét sem figyelembe vevő módon szabja meg.

„Az alulírott szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezetek úgy gondolják, hogy a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek és szembe mennek az európai joggal is” – írják, hozzátéve: „elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi komplex és elhúzódó válsághelyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, a kormány nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait”.

Ezért a civilek a keddi parlamenti ülésre helyszíni akcióval készülnek, ennek részleteit hétfőn osztják meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!