Szijjártó: Magyarország és Irán a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozik

2022. november 17. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország és Irán a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Teherán minél előbb visszatérjen a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködéshez – jelentette ki csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság egy éven belüli második ülését követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a keddi lengyelországi rakétaincidens után mindenkinek be kellene látnia, hogy az lenne a legjobb az egész világnak, ha a lehető legtöbb konfliktust sikerülne lezárni. „Ehhez józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség. A józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikáját alkalmazzuk akkor, amikor a Magyarország és Irán közötti gazdaság együttműködés fejlesztéséért dolgozunk” – mondta.

Szijjártó Péter az iráni gazdasági és pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban látható volt, hogy milyen kevésen múlik az, hogy kontrollálhatatlan következményei legyenek a mostani háborús helyzetnek – írja az MTI.

„Megnyugtatóan hatott, hogy fontos globális és európai döntéshozók kifejezetten jelesre vizsgáztak a stratégiai nyugalom, a higgadtság és a felelősségteljes viselkedés terén. Fontos tanulság, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, és az ilyen kiélezett helyzetekben nem szabad hinni az álhíreknek és a megalapozatlan kijelentéseknek.

Azt szeretnénk, ha Irán minél előbb vissza tudna térni a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködés rendszerébe, és mivel most a világgazdaság súlyos kihívásokkal szembesül, azt gondoljuk, hogy ennek a visszatérésnek talán a gazdaság adhatná az első lépését” – mondta a külügyminiszter.

Amiről viszont nem beszélt Szijjártó, hogy nyugati és ukrán hírszerzési források szerint Irán drónokat szállít Oroszországnak, amelyeket az orosz haderő ukrajnai célpontok ellen vet be. November elején már Irán is elismerte, hogy szállítottak drónokat Oroszországnak, de azt állították, hogy ezt még az orosz-ukrán háború kitörése előtt tették. A drónszállítások miatt az Európai Unió szankciókat fogadott el Iránnal szemben.

Szijjártó a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy az ülésén áttekintették az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit. Jó hírnek nevezte, hogy az Iránba irányuló magyar textil- és gyógyszeripari export, valamint az iráni műanyagimport növekedése nyomán tavaly 45 százalékkal, idén eddig pedig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem volumene. Megemlítette, hogy kétezer iráni hallgató tanul Magyarországon önköltséges alapon, főleg egészségtudományi és a gazdasági képzéseken, és a magyar állam 150 ösztöndíjas helyet is fenntart az Iránból érkező diákok számára.

Szijjártó kitért rá, hogy az Afganisztánnal és Pakisztánnal szomszédos Iránnak fontos szerepe van az Európába irányuló migrációs nyomás csökkentésében. „Minél jobban meg tudja védeni a határait Irán, annál kevesebb migráns éri el Európát a világ ezen területéről” – mondta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!