Három iráni tábornok és egy fegyvergyártó cég ellen vezetett be szankciókat az EU

2022. október 20. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Mint azt korábban megírtuk, az EU tagállamai megállapodtak az Oroszországnak drónokat szállító Irán elleni szankciókról. A tagállamok csütörtök délelőtt úgy döntöttek, hogy befagyasztják három magánszemély és egy szervezet vagyonát, amelyek a drónszállításokért felelősek.

Csütörtök délután név szerint is megnevezték a szankcióval sújtott iráni Shahed Aviation Industries dróngyártó céget, és három magas rangú iráni katonai tisztviselőt. Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammed Hossein Bagheri vezérőrnagy, a logisztikai tiszt Sayed Hojatollah Qureishi tábornok és a Forradalmi Gárda drónparancsnoka, Saeed Aghajani dandártábornok került fel az EU szankciós feketelistájára.

Délelőtt az unió soros cseh elnöksége azt is közölte: „Az EU kész arra is, hogy a szankciókat további négy olyan iráni szervezetre is kiterjessze, amelyek már szerepeltek egy korábbi szankciós listán”.

Irán és Oroszország is tagadja, hogy iráni gyártmányú drónokat használnának Ukrajnában, ezzel szemben mind Ukrajna, mind szakértők, és a nyugati kormányok is úgy vélik, hogy az orosz csapatok iráni rakétákat és úgynevezett kamikaze drónokat vetettek be az ukrán frontokon. Korábban két magas rangú iráni tisztviselő és két iráni diplomata is megerősítette, hogy Irán ígéretet tett arra, hogy több drón mellett szárazföldi célok elleni rakétákat is szállítanak Oroszországnak.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!