Iráni diplomaták állítják, hogy még több drónt és rakétát fognak Oroszországnak szállítani

2022. október 18. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Irán ígéretet tett arra, hogy több drón mellett szárazföldi célok elleni rakétákat is szállítanak Oroszországnak – mondta két magas rangú iráni tisztviselő és két iráni diplomata a Reutersnek. A megállapodást október 6-án kötötték, amikor Mohammad Mokhber első alelnök, a Forradalmi Gárda két magas rangú tisztviselője és a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács egyik tisztviselője Moszkvába látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson Oroszországgal a fegyverek szállításáról.

„Az oroszok több drónt és azokat az iráni ballisztikus rakétákat kérték, amelyek nagyobb pontossággal rendelkeznek, különösen a Fateh és a Zolfaghar rakétatípusokból” – mondta az egyik iráni diplomata. Egy, az ügyletet ismerő nyugati tisztviselő szintén megerősítette, hogy Irán és Oroszország között megállapodás van érvényben rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták, köztük a Zolfaghar típusok szállításáról.

Az iráni diplomata visszautasította nyugati tisztviselők azon állításait, hogy ezek a szállítások sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatát. „Az, hogy hol használják ezeket, nem az eladó dolga. Mi nem foglalunk úgy állást az ukrán válságban, mint a Nyugat. Mi a válság diplomáciai úton történő lezárását akarjuk” – mondta a diplomata.

Iráni gyártmányú Zolfaghar rakéta Teheránban – Fotó: AFP
Iráni gyártmányú Zolfaghar rakéta Teheránban – Fotó: AFP

Az egyik iráni tisztségviselő szerint Oroszország több száz rakétát akar vásárolni, a többi között közepes hatótávolságúakat is. Hozzátette, hogy hamarosan le is fogják szállítani ezeket.

Ukrajna az elmúlt hetekben több orosz támadásról számolt be, amelyek során iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drónokat vetettek be. Az iráni külügyminisztérium kedden alaptalannak minősítette azokat a híreket, amelyek szerint Irán drónokat és más fegyvereket szállítanak Oroszországnak ukrajnai felhasználásra, míg a Kreml kedden tagadta, hogy erői iráni drónokat használtak volna Ukrajna megtámadására.

Az amerikai külügyminisztérium értékelése szerint iráni drónokat használtak hétfőn az ukrán főváros, Kijev elleni reggeli támadásban – közölte egy amerikai tisztviselő. Egy európai diplomata pedig azt mondta, hogy országa megítélése szerint Oroszország a szankciók miatt egyre nehezebben tud fegyvereket gyártani, ezért olyan partnerektől próbál importálni, mint Irán és Észak-Korea. „A drónok és rakéták logikus következő lépésnek számítanak” – mondta az európai diplomata. Az Európai Unió több tagállama hétfőn szankciókat sürgetett Iránnal szemben az Oroszországnak szállított drónok miatt.

(Reuters, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!