Herszoni orosz kormányzó: Az ukránok nagyszabású offenzívára gyűjtötték össze az erőiket

2022. október 18. – 21:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnában harcoló orosz erők új parancsnoka, Szergej Szurovikin kedden elismerte, hogy a katonai helyzet „feszült”, különösen a megszállt déli város, Herszon környékén. „A helyzet a különleges katonai művelet területén feszültnek mondható” – mondta a Rosszija 24 állami csatornának adott interjúban. „Az ellenség folyamatosan próbálja megtámadni az orosz csapatok állásait. Ez mindenekelőtt a kupjanszki, a limani és a Mikolajiv-Krivij Rih szektorokat érinti” – mondta.

Kedden Herszon megye oroszok által kinevezett kormányzója, Vlagyimir Saldo bejelentette, hogy a régió négy településének polgári lakosságát a Dnyeper folyó bal partjára telepítik át. „Meghoztam azt a nehéz, de helyes döntést, hogy Beriszlav, Bilozerka, Sznyehirjivka és Alekszandrovszk települések polgári lakosságát szervezetten áttelepítjük a Dnyeper bal partjára” – írta. A döntést azzal magyarázta, hogy „nagyszabású védelmi erődítményeket hoznak létre, hogy bármilyen támadás visszaverhető legyen”.

Saldo szerint az ukránok nagyszabású offenzívára gyűjtötték össze az erőiket Herszon régióban. „Oroszország katonai csoportosulást hozott létre az offenzíva visszaverésére. Ennek az összecsapásnak a csatatere a mi földünk, a Herszon régió békés városai és falvai lehetnek” – írta. Elmondása szerint „a területek elárasztásának közvetlen veszélye áll fenn”, ha a Kakhovka vízerőmű gátját felrobbantják.

(Guardian, Interfax)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!