Az uniós tagállamok megállapodtak az Oroszországnak drónokat szállító Irán elleni szankciókról

2022. október 20. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Három napos tárgyalást követően az EU nagykövetei megállapodtak az Ukrajnára csapást mérő iráni drónokat szállító szervezetekkel szembeni intézkedésekről – közölte az EU soros cseh elnöksége a Twitteren.

Az uniós tagállamok úgy döntöttek, hogy befagyasztják három magánszemély és egy szervezet vagyonát, amelyek a drónszállításokért felelősek. A szankciók csütörtök délután lépnek hatályba – írják. Hozzátették, hogy az EU kész kiterjeszteni a szankciókat további négy iráni szervezetre is, amelyek már szerepeltek egy korábbi szankciós listán.

Irán tagadja, hogy szállított drónokat Oroszországnak, míg a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy nincs információja azok eredetéről. Ezzel szemben mind Ukrajna, mind szakértők, és a nyugati kormányok is úgy vélik, hogy az orosz csapatok iráni rakétákat és úgynevezett kamikaze drónokat vetettek be az ukrán frontokon. Korábban két magas rangú iráni tisztviselő és két iráni diplomata is megerősítette, hogy Irán ígéretet tett arra, hogy több drón mellett szárazföldi célok elleni rakétákat is szállítanak Oroszországnak.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!