Egészségügyi törvénymódosításokat nyújtott be a kormány

2022. november 16. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Módosító törvényjavaslatokat nyújtott be a kormány kedd este, írja a 24.hu. Ezek között van olyan, amely az egészségügyi törvényre vonatkozik, például a jövőben az állam határozhatja meg az egészségügyi alapellátásban a praxiskörzeteket. Ez valószínűleg a kistelepülések ügyeleti rendszerének központosítására utalnak.

Ezenkívül bővítik a mentőszolgálat szerepét az ügyeleti rendszerben, és azt is meghatározzák, milyen feltételeknek kell megfelelniük az alapellátásban használt szoftvereknek. Átalakítják a szakápolási rendszert is, illetve az egészségügyben történő közreműködési jogviszonyokat is felszámolják. Az orvosi kamara hiába tiltakozott a javaslat elllen, a kormányt ez végül nem érdekelte.

A további törvénymódosítások között található a vagyonnyilatkozati rendszer módosítása is. Ezt már egyszer gyengítették az Európai Parlament mintájára, majd aztán visszavonták, de most ismét úgy döntött a kormány, hogy inkább ne legyen annyira átlátható a politikusok vagyonbevallása, mint eddig.

Továbbá az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság a jövőben önálló államigazgatási szervvé válik. Ez, illetve a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó újabb módosítás része azoknak a vállalásoknak, amelyeket a kormány tett az Európai Bizottság felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!