Nem fogadja el az orvosi kamara az egészségügyi átalakításról szóló miniszteri javaslatot

2022. október 3. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Állásfoglalást adott ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Elnöksége azzal a miniszteri előterjesztéssel kapcsolatban, amely szerint többek között megszűnhet a szabad orvosválasztás a kórházakban. A kamara elnöksége közleményében azt írta, hogy a javaslatot eddig még nem kapták meg, előkészítésében a korábbi ígéretek ellenére sem vettek részt.

A javaslat bizonyos részei homlokegyenest szembe mennek a miniszterelnöknek a MOK-kal kötött korábbi megállapodásával. Jelesül: az orvosi bértáblánál alacsonyabb fizetés lehetősége a korábbi megállapodás felrúgása. Ezt semmilyen formában nem fogadjuk el

– írták, hozzátéve, hogy csak azután tudnak róla nyilatkozni, ha az eredeti formájában megismerték.

Ahogyan arról beszámoltunk, Pintér Sándor belügyminiszter nyújtja majd be, és októberben kerülhet a kormány elé az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló tervezet, ami szerint az állami kórházakban dolgozók munkáltatója a megyei, irányító kórház lenne, munkaszerződésük változó telephelyekre szólna, így a társkórházakba is berendelhetnék őket. Kórházat nem zárnának be, de átalakítanák: lennének járási központok, ahol elérhetőek lennének az alapellátások, a népegészségügyi prevenció és a központi ügyeletek.

A tervezet szerint megszűnne a szabad orvosválasztás, és jövő júliustól az egészségügyi szolgáltató nemcsak 20 százalékkal emelhetné, hanem ugyanennyivel csökkenthetné is az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosok alapilletményét a minősítésük alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!