Központosítanák a kistelepülések ügyeleti ellátását az egészségügyi reform során

2022. november 9. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

A főváros ügyeleti ellátását nem, az azon kívül esőt azonban jelentősen átszerveznék: az egészségügyi ellátórendszer megújításáról szóló javaslat szerint központosítanák az ügyeletet, amihez Járási Sürgősségi Alapellátási Központokat hoznának létre. A Népszava a megismert adatok alapján azt írja, hogy 81 járásnak 102 ügyeleti központja lenne a mostani csaknem 300 helyett, és ezekből 21 gyermek, 21 pedig csak felnőtt, míg 60 vegyes ellátóhely lenne. Megyénként összesen 3-4 Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne, ami a javaslatot bírálók szerint az aprófalvas megyékben komoly betegbiztonsági kockázatot rejthet magában.

Az átalakítás számos települést, köztük Balatonboglárt, Dorogot, Gyömrőt, Maglódot, Ócsát, Hajdúsámsont, Üllőt vagy az agglomerációs települések közül népszerűnek számító Veresegyházat is érintené.

A tervezet szerint a háziorvosok reggel nyolctól délután négyig dolgoznának a rendelőjükben, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapon pedig beoszthatnák őket a járási egészségközpontba. A tervezetben az áll,m hogy járásonként 1,5-2 hétköznapi délutános műszak jutna egy-egy háziorvosra. Hogy ebben az időben csak sürgős vagy normál panaszokkal lehetne-e náluk jelentkezni, azt nem lehet tudni.

Este tíztől, valamint a teljes ügyeleti időben az Országos Mentőszolgálatoz tartozna az ügyeleti ellátás (ezt már tesztelik egy ideje Hajdú-Bihar megyében), ekkor a mentőszolgálat diszpécserközpontja osztályozná a feladatokat, és jelezné a háziorvosnak a helyszínre vonulási igényt. Azt nem tudni, hogy ez esetben a mentősök mennének-e ki vagy a háziorvost utasítanák a helyszínre utazásra.

Azokon a helyeken, ahol alapellátási ügyelet maradna, itt az adott járás háziorvosai a saját asszisztenciájukkal fogadnák az ügyeletben a betegeket. Este tíztől reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt, vagy diplomás ápoló végezné, az ő munkájukat további ápoló és sofőr segítené. A Népszava szerint eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ezután hétköznaponként 90 ezerrel, hétvégén 60 ezernek lenne egy felsőfokú ellátója.

A tervezet szerint a háziorvosi körzethatárok kijelölése az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (Okfő) kerülne, a betöltetlen körzeteket egy ún. praxiskezelő venné át. A gazdaságtalan praxisokat 2028. január elsejéig felszámolnák. A védőnői körzetek kialakítását is átvenné az Okfő, és a védőnők a jövőben a városi kórházaknál lennének alkalmazottak.

Az új háziorvosi ügyeleti rendszer költsége 33 milliárd forint lenne, ebből 5,3 milliárd egyszeri beruházási költség, ennek fedezetét az uniós helyreállítási alapból biztosítanák. A budapesti ügyeletet egyelőre nem szerveznék át, a felnőtt- és gyermek háziorvosi ügyeletet sem választanák szét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!