Jövőre több megyében is a mentőszolgálat veszi át az éjszakai ügyeleti betegellátást

2022. augusztus 24. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól újabb megyékben veszi át a mentőszolgálat a 22 óra utáni ügyeleti betegellátást – írja a Népszava.

A lap információi szerint januártól Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből indulva terjesztik ki az országra az új háziorvosi ügyeleti rendszert, amelyben 22 óráig a háziorvosok, utána pedig a mentőszolgálat kap nagyobb szerepet.

Ezt a rendszert már egy éve tesztelik Hajdú-Bihar megyében, itt ugyanis tavaly nyár óta az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi ügyeletet. Ennek lényege, hogy a munkaidőn kívüli hívások a mentőszolgálat központi diszpécserszolgálatára futnak be, ahol alapos kikérdezés után döntenek a beteg ellátásáról. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, vagy ha a beteg járóképes, akkor egy ügyeleti pontra irányítják. Minden járásközpontban lesz egy orvos, és azon kívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat.

A Belügyminisztérium a Népszava kérdésére azt írta, hogy az új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás, vagyis a beteg tüneteinek osztályozása. Ennek várható eredményeként a beteg a kórelőzménye, betegségének rizikóbesorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül.

Hozzátették, hogy a Hajdú-Bihar megyei tesztüzemben lényegesen kevesebb páciens érkezett az ügyeletekre, mint ami a korábbi statisztikákban szerepelt. Általánosságban, a hétköznap 22 óráig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, 22 óra után pedig elsősorban akut panaszos betegek érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szükségük. „Ennek megfelelően – a terveik szerint – 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!