Idén is megnéztük, mivel fogunk játszani jövőre

2022. november 12. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon a karácsonyi időszak közeledtét nem a pulykavásárlás és nem is a Black Friday jelzi, hanem a most már sokadszorra megrendezett Társasjátékok Ünnepe. Természetesen itt is lehet jó áron vásárolni, és találkoztam is olyanokkal, akik egy-egy komoly beruházásnak tekinthető játékért jöttek ki elsősorban – mint amilyen például a Twilight Imperium, vagy a Nemesis –, mégis jogosan ünnep, és nem vásár az esemény neve, mert a legtöbben egyszerűen csak játszani érkeznek.

A boltok standjai mellett a termek tele vannak asztalokkal, ahol a lelkes önkéntes játékmesterek segítenek mindenkinek. Az idei évben talán még többen jöttek el, mint korábban és a társasjátékos hobby elterjedtségét mutatja, hogy nem csak fekete pólós műszaki egyetemisták ültek a figurákkal és színes korongokkal teli asztalok körül, hanem nagypapák, anyukák, egész családok; sokan, akik az elmúlt években jöttek rá arra, hogy van élet a Gazdálkodj okosan!-on túl.

Fotó: Nádori Gergely
Fotó: Nádori Gergely

Azért a bejutásra várakozva a sorban a KRÉTA forráskódjáról szóló beszélgetést sikerült elkapnom, bizonyítva, hogy a klasszikus közönség sem lett hűtlen a társasokhoz.

Első pillantásra az idei felhozatal elsősorban a sokszínűségével tűnik ki. Nincsen sem olyan téma, sem olyan játékmechanika, ami uralkodna, inkább az a jellemző, hogy mindenből található valamennyi. Pár éve még nem lehetett lépni anélkül, hogy egy vikinges játékba ne botlana az ember, most nem volt ilyen dömping semmiből. Leginkább a klasszikus témákat találhattuk meg: űrhajók, középkori városok, kisállatok az erdőben, talán csak vonatból volt kevesebb, mint lenni szokott.

A mechanikák között sem volt olyan egyeduralkodó, mint korábbi években a munkáslehelyezés vagy a felírós típus, ehelyett azt lehetett látni, hogy az izgalmas új játékok már meglevő mechanikákat társítanak össze hatékonyan és ezzel újfajta játékélményt teremtve. A hazai nagy kiadók igyekeznek ide időzíteni azokat a megjelenéseket, amikhez a legnagyobb reményeket fűzik. Mivel arra nem volt lehetőségünk, hogy mindent kipróbáljunk, megkérdeztük a kiadókat, ők mit tartanak a legnagyobb dobásnak ebben az évben a kínálatukból.

Fotó: Nádori Gergely
Fotó: Nádori Gergely

A Gémklub az állatkert menedzser Ark Nova játékot emelte ki, ami összetettsége ellenére nagyon népszerű, a Delta Vision a Tiletumot, amiben reneszánsz kori kereskedők bőrébe bújhatunk. A Vagabund kiadó egy olyan játékot nevezett meg, ami éppen megérkezett, érdekessége, hogy egyszemélyes játék, amiben Franco katonái ellen harcolhatunk a spanyol polgárháborúban, a címe Ellenállás!. A Piatnik is egy olyan játékra volt büszke, ami éppen most érkezett meg magyar változatban, a 80 nap címe is árulkodik arról, hogy miről szól, típusát tekintve a komolyabb családi társasok közé tartozik.

A Reflexshop egy kifejezetten nehéz társast emelt ki, bár itt a jelző elsősorban a doboz súlyára vonatkozik, a Bitokuban erdei szellemek versengenek egymással egy mesés erdőben.

A Compaya kiemelt játéka magyar fejlesztés, szerzője Pierrot, aki zenészből lett menő játéktervező, a Monopolisban egy közös várost építenek a játékosok, de persze mindenki maga szeretné a legtöbb pontot elérni.

Azt is megkérdeztük a kiadóktól, hogy az idei kínálatukban mi az a rejtett kincs, ami körül nem akkora a felhajtás, nem olyan látványosak, de a játékélmény kiemeli őket a többi közül. Az alábbiakat tartották ilyennek: Köszöntünk a Holdon, Jabba palotája, Fungi, Café, és A ködbe zárt Carcassonne. Ezek mindegyike természetesen ki is próbálható a helyszínen.

Fotó: Nádori Gergely
Fotó: Nádori Gergely

A társasjátékos hobbi leglényegét a fejlesztők termében lehet megérezni, ahol lelkes tervezők mutatják be minden érdeklődőnek a játékaikat, vannak ezek között egyszerűek és persze kifejezetten bonyolultak is, de mindegyikről messzire süt, hogy nagyon sok munkával és nagy szeretettel készültek, már magában az is élmény, ha ez ember meghallgatja, milyen lelkesen beszél egy-egy tervező a saját játékáról. Izgalmas terem a mini-Essen, ahol a legeslegújabb játékok próbálhatók ki.

Az esseni játékvásár a társasozók Mekkája, aminek a hazai rendezvény a kistesója. Nem véletlenül rendezik a nagy német expó után, az igazi ínyenceknek ugyanis az egyik legizgalmasabb dolog a legfrissebb játékok kipróbálása. A felhozatalból ránézésre idén a legbonyolultabb játék Cones of Dunshire-díját a Revive érdemelte ki, amiben hamvaiból kell felépíteni egy civilizációt nagyon sok táblán és nagyon sok kis dolog rakosgatásával.

Persze nem csak kiadók és fejlesztők vannak itt a Lurdy-házban, hanem mindenki, aki így vagy úgy kapcsolódik a társasjátékozáshoz a Mensa klubtól a társas kiegészítőket és látványos dobozokat áruló Laseroxig. Ha van kereslet arra, hogy valaki majdnem a játék árát fizesse ki azért, hogy az összes kiegészítőit egy látványos dobozba rakhassa össze, akkor talán elmondható, hogy a válság még nem érte el ezt az ágazatot.

Annyi már biztosan mondható, hogy a játékosok számára jó év volt 2022 sok izgalmas játék jelent meg magyarul is és biztosan mindenki talál valamit, ami akár saját magának, akár a szeretteinek jó ajándék lehet idén.

A Társasjátékok Ünnepén a Gémklub vendégei voltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!