Ismét elindult a pécsi bicibusz: a gyerekek menetrend szerint, együtt tekertek be az iskolába

2022. november 12. – 12:33

Ismét elindult a pécsi bicibusz: a gyerekek menetrend szerint, együtt tekertek be az iskolába
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken reggel három irányból indult biciklibusz vagy egyszerűen csak bicibusz Pécs belvárosába. Annak ellenére, hogy ez még csak a második alkalom volt, a résztvevők száma megduplázódott. És a hideg ellenére is jó hangulatú volt a közös tekerés.

A bicibusz-mozgalom Spanyolországból indult és nagyon rövid idő alatt lett nagyon népszerű. Péntek reggelenként gyerekek és kísérőik közösen kerékpároznak egy adott útvonalon, megállókkal és előre egyeztetett menetrend szerint az iskolába.

Ezt a receptet alkalmazzák néhány hete Pécsen is, és a szervezők gyors, de tartós eredményekben reménykednek. Tegyük hozzá: nem alaptalanul. Az első közös járatot két héttel ezelőtt, kísérleti, igényfelmérő jelleggel hozták össze. Már arra is volt érdeklődés, de a legutóbbira már három útvonalon indítottak járatokat 7:15-kor. Ez összességében még mindig kis létszámot, nagyjából 30-35 gyereket és a kísérőiket jelenti, de az igény és a lelkesedés láthatóan megvan.

„Azt szeretnénk, hogy a gyerekek ne autóval, passzívan járjanak iskolába, hanem aktívan, sportolva” – mondja Simon Wintermans, az egyik kezdeményező. De az évtizedek óta Pécsen élő, biciklizés-fanatikus holland szerint ennél is fontosabb céljuk van. „Veszélyes a biciklizés, mert nagy a forgalom. Nagy a forgalom, mert autóval visszük a gyerekeket iskolába, mert szeretnénk a gyerekeinket biztonságban tudni” – Wintermans szerint ezt az ördögi kört kellene megtörni.

Ebben a projektben pedig hivatalos szövetségesre talált: Helstáb Ákost, a Ciszterci Nevelési Központ igazgatóját nem kellett sokáig győzködni. „A mai alkalmat már a Facebook-csoportunkban szerveztük, ahol több mint 100-an vagyunk. Ekkor derült ki, hogy három útvonal is összejöhet” – mondja az igazgató, aki az egyik, a nyugat–kelet irányú biciklibusz vezetője lett.

Hozzájuk csatlakoztam be a Szigeti út–Magyararürögi út kereszteződésénél, így gyerekekkel és szülőkkel tekertem be a reggeli forgalmi csúcsban a pécsi belvárosba. A jelentős részben jogos kritikák ellenére ez mégiscsak egy hálás útvonal: kiépített kerékpárúttal, felfestett sávval, de azért néhány rizikósabb kereszteződéssel és kanyarral.

A biztonság kedvéért a szervezők egy kis kitérőt is beletettek, hogy a legkockázatosabb Hungária úti szakaszt a párhuzamos Garay utcán kerüljék ki. Ez volt az egyik „állomás”, ahol a menetrendnek megfelelően újabb résztvevők csatlakoztak a menethez. Így is felnőtteknek viszonylag kényelmes tempóban, nagyon gyorsan be lehetett érni a Ciszterci Nevelési Központ és a Leőwey Klára Gimnázium közös udvarára. A másik útvonalakon indulókra egy kicsit várni is kellett, hogy közös kép készülhessen.

A tervek szerint egyelőre nem lesz szünet a szervezésben vagyis az időjárástól függetlenül péntekenként ezentúl is indulnak majd a járatok. Vagyis a szülőkre illetve a gyerekekre bízzák, hogy milyen időjárási viszonyokig vállalják be a közös tekerést.

Nem a pécsi az első „bicibusz” Magyarországon: a szervezésükhöz már egy segédletet is összeállított a Magyar Kerékpárosklub. Az első budapesti akciójukról pedig videót is készítettek.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!