Ipari parkot vett Rákay Philip Rácalmáson

2022. november 8. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Fejér megyei Rácalmáson terjeszkedik tovább Rákay Philip, NER-közeli üzletember, producer, fideszes influenszer. A 24.hu cikke szerint Rákay új cége egy 42 hektáros ipari területet vett a Hankook gumiabroncsgyártó cég magyarországi központja mellett Rácalmás és Dunaújváros határában.

A csaknem fél Margit-szigetnyi területet a tulajdoni lap szerint az OTP Ingatlankezelő alapjától, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlanfejlesztő Alaptól vásárolta meg Rákay vállalkozása, a Norton Consulting Zrt., majd innen került át a frissen alapított ingatlanos céghez, a Rácalmás Greendustry Projekt Zrt-hez.

Rákay a lap megkeresésére megerősítette a tranzakciót. Azt mondta, az ipari parkban fejlesztéseket tervez, majd értékesíteni kívánja azt. Azt egyelőre a helyiek sem tudják, hogy például a Hankook szeretne-e terjeszkedni környéken, vagy más nagyobb cég érkezhet a térségbe.

Talán nem véletlen a helyszínválasztás, miután a kormány 2021-ben különleges gazdasági övezetté nyilvánította Iváncsát és Rácalmást. Előbbi településen a dél-koreai SK Innovation hatalmas akkumulátorgyára épül, utóbbin pedig a Hankooknak van a gumigyára.

A döntés után éves szinten több milliárd forintos adóbevételtől esik el a jobbikos vezetésű Dunaújváros, mert a fideszes megyei közgyűlés dönt a övezetben befolyt iparűzési adó sorsáról. Dunaújváros vezetése 2021 decemberében be is perelte Iváncsa és Rácalmás önkormányzatát, mert a korábbi megállapodás ellenére nem akarnak részesedést fizetni a települések ipari parkjaiban keletkező iparűzési adóból Dunaújvárosnak. Még Dunaújváros korábbi, fideszes polgármestere Cserna Gábor szerződött le a két településsel úgy, hogy a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park által fizetett iparűzési adó 50 százaléka Dunaújvárost illeti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!