Győri tiltakozás: Szurkolunk a gerinctelen férgeknek, dolgozzanak még értünk. Mármint a gilisztáknak

2022. november 5. – 17:23

Győri tiltakozás: Szurkolunk a gerinctelen férgeknek, dolgozzanak még értünk. Mármint a gilisztáknak
Búzát vetnek – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Nemcsak Győrszentivánért és Győrért állunk ki, hanem egész Magyarországért; azért, hogy ne lehessen pusztán az önös gazdasági érdekekért elvenni a termőföldjeinket és ezzel a gyerekeink jövőjét is” – a szombati búzaültetés a sokadik akciójuk volt a győrszentiváni civileknek azt követően, hogy megtudták: a lakóingatlanjaikhoz közel bővülne tovább a győri ipari park.

„Vajon utoljára vetettük el itt a búzát?” – tette fel a kérdést az akció főszervezője, és bár a kérdése tűnhetne költőinek, de nem az. Győr még az év elején 10 milliárd forintot kapott az államtól, hogy az ipari parkját – kiemelten fontos kormányzati beruházásként – bővítse. Mostanra kiderült a bővítés helyszíne és az is, hogy arra úgynevezett Gipz-besorolást kértek, ami azt jelenti, hogy ott „jelentősen zavaró hatású ipari övezetet; különösen veszélyes, bűzös vagy nagy zajjal járó tevékenységhez szükséges létesítményeket” is telepíthetnek.

Amikor a szentivániak erről értesültek, nem várt, illetve eddig nem látott ellenállásba kezdtek. Ennek az egyik állomása a szombati demonstráció volt, ahol ismét kiderült, hogy a győrszentivániak nem érzik maguk mögött a városvezetés támogatását ebben a kérdésben. Sőt.

A szentivániak csörtéjét a győri polgármesterrel szeptember végén foglaltuk össze ebben a cikkünkben, azóta a helyzet valamelyest enyhült. Látszólag. Volt persze honnan feljebb tornászni a rideggé váló viszonyt, Dézsi Csaba András ugyanis rendre „provokátoroknak” nevezte a helyi civilek szószólóit, akik a megmozdulásokat is szervezték.

Üzentek is a felirattal – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Üzentek is a felirattal – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

És akkor jött az Audi

A holtpontról minden bizonnyal az a találkozó mozdította el a feleket, amelyre október 24-én került sor: az Audi Hungaria vezérkara ekkor fogadta a szentivániak képviselőit, ahogy ők fogalmaztak: „egy közvetlen hangulatú, konstruktív egyeztetésre”. A német vállalat addig kívül maradt a csatározásokból, egyetlenegyszer szólalt csak megnyilvánosan, kijelentve, hogy „az Audi Hungaria nem tervez akkumulátorgyár létesítésével kapcsolatos beruházást Győrben”. Azt azért hozzá kell tenni, hogy eddig sem arról volt szó, hogy a győri Audi tervezne bármit is, a Volkswagen terveiről hallottak a helyiek.

De a lényeg, hogy az audis találkozót követően a polgármester is leült a helyiekkel, erre a napokban került sor. A találkozó valódi áttörést nem hozott ugyan, de legalább megtörtént, és a felek a folytatásra tettek ígéretet. Ezzel párhuzamosan Dézsi Csaba András naponta válaszolt egy-egy kérdésre, amelyek a teljesen félresiklott lakossági fórumon elhangzottak ugyan, de megválaszolatlanul maradtak. Hamar kiderült ugyanakkor, hogy a válaszokban ugyanazok a frázisok hangoznak el (íródnak le), amit Dézsi az első pillanattól képvisel, és a helyiek is hallottak már:

  • Győr fejlődéséhez elengedhetetlen az ipari park fejlesztése, bővítése;
  • nem tudni még, milyen gyárak telepednek le;
  • így azt sem, hogy valóban lesz-e akkumulátorgyár;
  • a város ugyanakkor olyat nem enged be, amely a helyiek egészségét veszélyeztetné.

Az egész ügy leginkább az elmaradt kommunikációról szól, a helyiekkel nem álltak szóba érdemben, így ők elveszítették a bizalmukat a városvezetéssel szemben. Így jutottunk el a szombati, eddigi leglátványosabb akciójukig.

Innen még van visszaút

A helyszín az ipari park bővítésére kijelölt 400 hektáros terület, hat-nyolcszáz ember küzdött a süvítő széllel. Sok volt gyerek, sok az idős ember is, és jócskán voltak a tömegben olyanok, akiknek az otthona nem a kertvárosi részen, tehát Győrszentivánon, hanem Győrben van.

Győriek és szentivániak vegyesen – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Győriek és szentivániak vegyesen – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

„Nem kezdtek ki minket azért, mert kiálltunk, és nem is a győriek ellen vagyunk. Ezt csak a polgármester gondolja – mondták a Telexnek. – Ha fejleszteni akarják az ipart, tegyék, de ne itt. Győrben nincs munkaerőhiány, sőt: embert sem lehet találni. Ha viszont ide gyárakat hoznak még, akkor munkásokat is kell szerezniük. Nyilvánvaló az irány, amit Debrecenben is látunk: mindenféle náció jön majd. Nem vagyunk rasszisták, de ne kelljen annak örülnünk, amit már most is látunk, hogy sok idegen jön-megy közöttünk. Nem beszélve az infrastruktúráról, az oktatásról, az egészségügyről, ennél nagyobb tömeget már nem bír el a rendszer, mert nem építették ki.”

Láthatóan képben vannak azok a helyiek, akik az időjárás dacára kijöttek tiltakozni. Sorolják az összes várost, ahol most akkumulátorgyár épül – Győrben egyelőre senki nem erősítette meg hivatalosan, hogy valóban ez lesz, de sokan biztosra veszik a „gigagyár” érkezését.

Ehhez rengeteg víz kell, könyörgöm: ez a 93 ezer négyzetkilométeres ország még hány akkumulátorgyárat bír el?”

Mindezt az a házaspár mondja, amely harminc éve él Győrszentivánon, három gyerekkel, két unokával nem akarják elhagyni mindazt, amit felépítettek. „Pedig nyaranta a logisztikai központhoz érkező vasúti szerelvények zajától már most sem tudunk nyitott ablaknál aludni.”

Nem akarnak költözni – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Nem akarnak költözni – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Az érvek változatlanok

Ezzel talán érzékelhető, mi kovácsolta erős tömeggé a nagyjából tízezres kertvárosi közösséget. A szónokok a sokszor elmondott érveket hozták fel újból:

  • A mindig megújuló életet, a termőföldet veszik el így tőlük.
  • A vízkészlet nem kimeríthetetlen.
  • Csak helyrajzi szám vagyunk azoknak, akik ezt a döntést hozták.
  • Mindent tűrtünk eddig, cserébe semmit nem kaptunk.
  • Eddig választ vártunk, most már azt sem. Tudjuk, amit kell.
  • Vonják vissza a Gipz-besorolást, maradjon a mezőgazdasági funkció.
  • Nem akarjuk elhagyni az otthonainkat.

A legütősebb mondat a megmozdulásokon rendre aktív Kun Zoltáné volt, aki a „gerinctelen férgekhez” szólt, és bár nyilván áthallásos volt mindez, de a gilisztákról beszélt (hozott is magával egyet), amelyek a termőföldben el tudják végezni a munkájukat – ha ott nem betonnal találják szemben magukat.

A tüntetés most is békés volt, és bár a szervezők nem akarták a hangulatot azzal rombolni, hogy bejelentik: a napokkal ezelőtti polgármesteri találkozó fénypontja az volt, amikor Dézsi Csaba András közölte velük, hogy a Facebook-csoportjuk nevét (Szívügyünk Szentiván) sokáig már nem használhatják. Az ugyanis nagyon hasonlít a polgármesteri kampány óta használt Dézsi-szlogenhez: „Szívügyünk Győr”. A “szívügyes” csoportok nevét, köztük a szentivániakét pedig levédeti. A helyiek utánanéztek: az ehhez szükséges folyamat valóban elindult.

„Semmilyen ígéretet, semmilyen garanciát nem kaptunk, semmilyen fogadókészséget nem tapasztalunk. De mivel azt érezzük, hogy ebben a kérdésben a valós döntési jogkörrel úgysem a polgármester rendelkezik, a folytatásban valószínűleg más helyen kell próbálkoznunk” – jelentette be a Szentiváni Öko Szeglet (SZÖSZ) elnöke, Szabó Andrea, aki a Szívügyünk Szentiván csoport egyik vezetője is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!