„Ahogy a macskát bevitte Dézsi a városházára, úgy fogja az ipari parkba is az akkumulátorgyárat”

2022. szeptember 20. – 21:36

„Ahogy a macskát bevitte Dézsi a városházára, úgy fogja az ipari parkba is az akkumulátorgyárat”
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Válaszokat akartak saját maguk megnyugtatására a győrszentivániak a kedd esti lakossági fórumon, félve, hogy a kiemelt kormányzati beruházásban tervezett iparipark-bővítés egy akkumulátorgyárat hoz a nyakukra. A helyi gyermekorvos elmondta, hogy miközben 2019-ben 58 igazoltan asztmás gyerek volt a városrészben, 2021-ben 107-re emelkedett ez a szám. A fórumon kevés választ kaptak az ott élők, döntéshozók helyett hivatalnokoknak kellett volna reagálni. Az információ hiánya csak fokozta a feszültséget.

A hétfői győri demonstráció után kedd este a helyi civilek kezdeményezésére lakossági fórumot tartottak Győrszentivánon, ahol az ipari park bővítése, a mezőgazdasági területeket „jelentős részben zavaró hatású ipari övezetté” való átminősítése és a városrészben elterjedt (meg nem erősített) hír, egy akkumulátorgyár letelepülése ellen tiltakoztak.

Korábban aláírásgyűjtésbe is kezdtek a városrészben élők, néhány napon belül 5585 tiltakozó aláírást adtak le Dézsi Csaba András győri polgármesternek.


Vastaps, pfújolás, elszólás

A fórumra még Orbán Viktort is meghívták a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házba, választ is kaptak tőle a szervezők: nem tud eljönni, továbbítja panaszukat Szijjártó Péternek és Lázár Jánosnak. A kedd délelőtti győri közgyűlésen pedig az is kiderült, hogy a győri polgármester azért nem megy a mai győrszentiváni fórumra, mert az államtitkárral tárgyal Budapesten a város víziközmű vagyonáról. Maga helyett a győri jegyzőt, Nagyné dr. László Editet küldte (mint kiderült, oroszlánok közé).

Ott voltak a megyei kormányhivatal képviselői és Sik Sándor, a városrész fideszes önkormányzati képviselője. Utóbbi hatalmas pfújolást kapott a bemutatásnál, vastapsot könyvelhetett el viszont Kun Zoltán győrszentiváni tudományos munkatárs, az első előadó. „A kormány döntött a jelentős részben zavaró hatású ipari övezeti besorolásról, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, az építési szabályzatot módosítani kellett. Az önkormányzat meg tudná gátolni, hogy ipari terület legyen, ha nem fogadja el a helyi építési szabályzat módosítását. Enélkül különösen veszélyes, bűzös nagy zajjal járó ipari létesítményt lehet idehozni.” Ami pedig az akkumulátorgyárat illeti: szerinte voltak árulkodó jelek, például amikor a katasztrófavédelemnél közérdekű adatigénylésükre adott válaszában a fájl címében győrszentiváni akkumulátorgyárat írt. Ez minimum elszólás – mondta.

Szerinte nincsenek tisztába a jelenlegi környezeti állapotokkal. Emlékeztetett a helyi háziorvos kijelentése, mely szerint kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések aránya Győrszentivánon. Történtek légszennyezettség-mérések, de állandó mérőállomástól lennének nyugodtabbak. Mint mondta, körbezárta Győrszentivánt az ipar, ráadásul a bácsai hulladékégető is itt van a közelükben. Úgy látja, a beruházás az egészséges élethez való alkotmányos jognak és a helyi klímastratégiának is ellentmond.


Elsőre még válaszadót is nehezen találtak

Dr. Kovács Györgyi háziorvos azt kérte: aki ebben a döntésben részt vesz, az 17 ezer ember egészséghez való jogát vegye figyelembe. Találják meg azt a kompromisszumot, hogy az ipari és a financiális szempontok mellett az itteni lakók érdeke is érvényesüljön. Dr. Petrovicz Éva gyermekorvos pedig azt emelte ki: „2019-ben 58 igazoltan asztmás gyerek volt a városrészben, mely 2021-ben 107-re emelkedett. Ez hatalmas szám.”

Sik Sándor győrszentiváni képviselő (Fidesz-KDNP) kapott szót, aki a korábbi légszennyezettségi adatokat ismertette – mintegy két percig. „Menjél haza” – kiabáltak be neki, majd kifütyülték. A levezető elnök kérésére végül mégis folytatta. Kiderült, korábban is voltak olyan mérések, melyek egy-egy esetben határérték-túllépést is jeleztek. „Sanyinak költöznie kell” – suttogta mellettünk néhány helyi.

Több mint ötszázan vettek részt a győrszentiváni fórumon – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Több mint ötszázan vettek részt a győrszentiváni fórumon – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A lakossági kérdések ideje következett. Kizárható-e, hogy ide akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenység költözzön? – vágott rögtön a közepébe egy helyi. Elsőre nem is találtak kompetens válaszolót az asztalnál ülők közül. Ott ugyanis sem a helyi országgyűlési képviselők, sem a már említett Dézsi polgármester nem volt. Helyettük Nagyné dr. László Edit győri jegyző, Kálmán János a megyei kormányhivatal igazgatója, Buday Zsolt, kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője és

Németh Edina állami főépítész próbált helytállni. Végül a jegyző reagált: „Jegyző vagyok, arról tudok beszélni, ami megtörténik. Jelenleg folyik a rendezési terv módosítása, hogy bővüljön az ipari park területe. Nem látok a jövőbe” – mondta, melyet a győrszentivániak hangos nemtetszéssel „díjaztak”.

A jegyző azt mondta, hogy egy jegyző nem hazudik, erre kinevették

„Ha nem tudják, milyen cég települne ide, mi értelme a jelentős részben zavaró hatású ipari övezeti besorolásnak?” – jött a következő jogos kérdés. Kálmán János reakciója szerint „a beruházás nem a kormányhivatal hatáskörébe tartozó kérdés. Amikor meghatározzák, hogy itt mi történik, azzal tudunk majd foglalkozni, elbírálni. Ilyen beadvány a kormányhivatal előtt nincs.”

Győr mely időponttól került szóba az adott beruházásban? – jött a harmadik kérdés.

Nagyné dr. László Edit szerint „a rendezési terv módosítását kormányhatározat indította el. Hogy a konkrét tevékenység mi lesz, jelenleg nem tudom. A kormánydöntés alapján történik, ami történik” – tolta át a felelősséget. Sik Sándor szerint „most 80-90 hektárra van jelentkező, de nem tudom, milyen cég, nem is néztem utána.” Miért nem? – kiabáltak be.

Kezdtek elszabadulni az indulatok, a jegyzőt kinevették, amikor azt mondta „egy jegyző nem hazudik”, majd megismételte: kormányrendelet határozza meg a győri önkormányzat mozgásterét.

Kun Zoltán azt kérdezte: nem furcsa, hogy környezetvédelmi, környezet-egészségügyi peremfeltételeket nem szabnak meg? Buday Zsolt szerint ők a hatósági eljárásban hisznek, a környezeti hatásvizsgálati dokumentációban. „A tervezett beruházásokban elénk kell, hogy kerüljenek a kérdések. De nem tartunk itt.”

A feszült hangulatú fórumon egy győrszentiváni úgy érezte, és ki is mondta: „Bohóckodnak az emberekkel, ez a baj! Ahogy a macskát bevitte Dézsi a városházára, úgy fogja az ipari parkba is az akkumulátorgyárat” – jósolta.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!