„Mert mit kapunk cserébe? Nyavalyát, betegséget!”

2022. szeptember 19. – 19:53

frissítve

„Mert mit kapunk cserébe? Nyavalyát, betegséget!”
Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Érdemi válaszokat máig nem kaptak a győrszentivániak arra, hogy az ipari park bővítése során mi épülhet az otthonaikhoz, iskoláikhoz viszonylag közel. Az egészségüket féltik, keddre lakossági fórumot hívtak össze. Viszont amikor szembesültek azzal, hogy a meghívott vezetők, képviselők nem jönnek el, más eszközhöz nyúltak. Békés demonstrációt hirdettek, ahol kb. félezer győrszentiváni fejezete ki akaratát, hogy nem akar „gyárszentiván” lenni.

„Úgy döntöttünk, hogy szeptember 19-én békés demonstrációval juttatjuk kifejezésre tiltakozásunkat az eddig történtekkel kapcsolatban” – írták az ipari park tervezett bővítése ellen tüntetést szervező Győrszentivániak. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor szerintük kiderült: az ipari parknak szánt földek kisajátításához, az ahhoz szükséges eljárásokhoz már korábban hozzájárult a polgármester.

A szervezőknek nem volt sok ideje a demonstráció szervezésére, hiszen csak szombaton döntötték el, hogy tüntetni fognak. Nem sokkal azelőtt vették észre, hogy a kedd délutáni győri közgyűlés napirendi pontjai között szerepel egy előterjesztés az ipari park bővítéséhez szükséges földeket érintő kisajátítási eljárásokról. A győri jegyző ugyan igyekezett nyugtatni a győrszentivániakat, azt mondta, ez a napirendi pont még nem jelent semmit, az embereket azonban feldühítette, hogy az ipari park bővítése láthatóan halad, miközben velük senki nem hajlandó erről érdemben egyeztetni.

Ötszáz ember azonban a rövid határidő ellenére is értesült az akcióról, és részt vett a demonstráción, ez azért mutatja az ügy komolyságát. Sokan elvitték a gyerekeiket is a győri városháza előtti térre, transzparensekkel készültek, és persze hiányolták onnan polgármestert. A közgyűlés tagjaitól azt követelték, hogy kedden a kisajátításokról szóló napirendi pontot ne fogadják el, „a határozatokat függesszék fel”.

„Milyen jövője lesz így a gyerekeinknek?”

– jött elő újból és újból a kérdés a szónokokból, mint ahogy az is, hogy a városrésznek elege van abból, hogy az ipari fejlesztések rendre náluk történnek (ott van az ipari park), cserébe azonban nem kapnak semmit. Pontosabban kapnak:

„betegséget és nyavalyát”.

Tüntettek a győri városháza előtt – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Tüntettek a győri városháza előtt – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Biodíszletnek kellettünk

Egy teljesen félresiklott, augusztusi lakossági fórum volt az első láncszem, ekkor szembesültek a Győr kertvárosi részén, Győrszentivánon élők azzal, hogy a lakóhelyükhöz közeli, most még mezőgazdasági területeket „jelentős részben zavaró hatású ipari övezetté” nyilvánítaná a város. Az ipari park bővítése ugyanis nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás. A városrészben villámgyorsan elterjedt, hogy akkumulátorgyárat takar ez a kifejezés, az augusztus eleji fórumon nem egyszer, nem is kétszer kérdeztek erre rá a szentivániak, de választ nem kaptak. Ekkor mondták, hogy „biodíszletnek kellettek csak” a fórumhoz. A kérdés pedig azóta is nyitott, nem tudni, hogy valóban akkumulátorgyár jön-e a kibővített területre.

A szentiváni csoport térképen mutatta be az érintett területet.
A szentiváni csoport térképen mutatta be az érintett területet.

Facebook-csoportot szerveztek

A helyiek azonban léptek, friss Facebook-csoportjuknak nem véletlenül adták a „Szívügyünk Szentiván” nevet. Nyilván a győri polgármesternek (is) üzentek, akinek a választási szlogenje – amit azóta városszerte plakáton, buszon, rengeteg helyen látni – az volt: „Szívügyünk Győr”. A Facebook-csoport a már említett lakossági fórum óta aktív, aláírásgyűjtésbe is kezdtek, néhány napon belül 5585 tiltakozó aláírást adtak le Dézsi Csaba Andrásnak. A polgármester próbálta nyugtatni a kedélyeket, légszennyezettség-mérőt ígért a városrésznek, és az ott élő közel húszezer embernek. Az ipari park bővítését ugyanakkor alapvetésnek tekinti azóta is.

A helyiek eközben több száz beadvánnyal bombázták az illetékeseket, írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár János miniszternek is; illetve összeszedték azokat az eljárás során észlelt jogi aggályokat, amelyek – utólag kiderült – valóban homokszemek lehetnek a gépezetben. A legfontosabb azonban, hogy augusztus eleje óta arra a lakossági fórumra készülnek, amit ők szerveznek, és ahová meghívtak minden érintett döntéshozót. A fórum kedden késő délután lesz – aznap délelőtt ülésezik a győri közgyűlés is.

Nem jön szinte senki

A szentivániak azonban az elmúlt két hétben szembesültek azzal, hogy nagyon nagy eséllyel a meghívott döntéshozók egyike sem lesz ott a keddi fórumukon. A Facebookról idézve:

  • dr. Dézsi Csaba András polgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő egyáltalán nem válaszolt,
  • Szaksz Vince győri főépítész indoklás nélkül visszautasította a meghívást,
  • Széles Sándor főispán delegációt küld maga helyett.
  • Az önkormányzati képviselőjük legalább ott lesz.

Ezért és a keddi ülés napirendje miatt döntötték el szombaton, hogy hétfőre demonstrációt szerveznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!