„Biodíszletnek kellettünk csak” – akkumulátorgyártól féltik városukat a győriek

2022. augusztus 5. – 17:22

frissítve

„Biodíszletnek kellettünk csak” – akkumulátorgyártól féltik városukat a győriek
Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás a győri ipari park bővítése, tízmilliárdot kapott erre a város. A helyiek azonban most lázadtak fel, ugyanis híre ment, hogy a 300 hektáros, jó minőségű mezőgazdasági területen akkumulátorgyárat építenének. A győri városháza dísztermében tartott lakossági meghallgatáson olyan tömeg gyűlt össze, mint a Borkai lemondását hozó közgyűlésen. Hasonlóra nem nagyon volt példa. Választ azonban még arra az alapvető kérdésre sem kaptak a győrszentivániak, hogy milyen gyár lesz azon a területen.

Győr ipari parkja, benne az Audival a kilencvenes évek elejétől a város gazdaságának és fejlődésének motorja. Győr külterületén, a városhoz tartozó Győrszentivánon alakították ki, az évtizedek során pedig megtelt a betelepülő cégekkel. Nem újkeletű a bővítés szükségessége, az idei parlamenti választások előtt – a kampány részeként – jelentették be a helyi potentátok, hogy az állam ad tízmilliárd forintot, ebből pedig lehet bővíteni a területet. Eddig sikerként könyvelte el a helyi közvélemény a fejlesztést, a város szempontjából ez kulcskérdés volt.

Rejtélyes akkumulátorgyár készül

Néhány napja aztán elterjedt a külvárosi lakórészen, hogy a kijelölt 300 hektáros területen akkumulátorgyárat (is) építenek majd, várhatóan az autóiparhoz kapcsolódó beruházók számára.

Erről a területről van szó – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Erről a területről van szó – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Mivel alig egy hete arról is értesült a város, hogy a győri Audi-gyár néhány éven belül elektromos autókat fog gyártani, sok győrszentiváni össze is kötötte a két hírt. Kapóra jött a lakossági meghallgatás, amelyet ugyan péntek délelőttre tűztek ki, de a munkaidő ellenére

a városháza díszterme nem látott még annyi embert fórumon, mint most.

Kétszázan biztosan voltak, ami azt jelentette, hogy gyakorlatilag telt ház volt. Mindenki arra kíváncsi: valóban akkumulátorgyár épül-e, illetve meg tudják-e ezt akadályozni. Az első kérdésükre semmilyen választ nem kaptak, a másodiknál ők maguk mondták ki: már nem.

Nemzetgazdaságilag fontos

A fórum annak tisztázásával indult, hogy a beruházás lebonyolítását a kormányhivatal végzi, Győrnek „csak” annyi a szerepe, hogy az ipari park területét bővítse, a rendezési tervben ezt a részt így „jelentős részben zavaró hatású ipari övezetté” nyilvánítják, előtte viszont meghallgatják a helyieket.

Minden olyan kérdést tehát, ami arra vonatkozott, hogy milyen gyárak jönnek, alapból hárított a győri jegyző, illetve a főépítészi iroda munkatársa, mondván: az a kormányhivatal hatásköre, és egyébként sem tartunk még ott.

Sokan szóvá tették: a díszteremben egyetlen döntéshozó sem ült. Sem a kormányhivataltól, sem a városvezetéstől, ráadásul nem láthattuk azokat az újraválasztott országgyűlési képviselőket sem, akik az ipari park bővítését néhány hónapja bejelentették. A népharag így a középszintű vezetőkre zúdult, de a semmitmondó válaszok ellenére sem szabadult el a pokol. Volt azért, aki a felszólalása után már elcsukló hangon jelentette ki, hogy

„ötven éve ebbe a városrészbe születtem, itt éltem, nem gondoltam, hogy a gyerekeimmel el kell majd innen költöznöm”.

Egy asszony rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, olyan is akadt, aki fél-egy órával a fórum kezdete után felállt, és közölte: „A cirkuszt legalább megkaptuk”. Neki is nyilvánvalóvá vált, ami a többségnek: beleszólásuk a történésekbe valójában nincs. Ezen a fórumon biztosan nem.

Teltház volt a díszteremben – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Teltház volt a díszteremben – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Szakmai kérdéseket kértek

A leginkább vérlázító sokak szemében az volt, hogy „szakmai kérdéseket” vártak tőlük, holott – ismét az egyik felszólalót idézzük – még arra sem kaptak választ a lakosok, hogy miről kérdezzenek „szakmait”. Aki azért megpróbálkozott ilyennel, arra hivatkozott, hogy a legjobb minőségű földeket készülnek lebetonozni,

a mezőgazdaságra használható szentiváni földek hetven százaléka így elvész.

Most, a klímakatasztrófa küszöbén ez a legkevésbé bölcs döntés. Próbálkoztak azzal is, hogy a hatósági vizsgálatok hiányában joggal féltik az egészségüket, és Győr végre egyszer ezt is mérlegre tehetné, nem csupán a bevételt, amit ettől a beruházástól vár. A multik haszna is előjött ekkor, nyilván.

Nem volt megnyugtató a helyi háziorvos felszólalása sem, aki szerint az elmúlt években arányaiban több a daganatos megbetegedés ebben a városrészben, mint máshol. Főképp tüdőrákból és vérképző szervi daganatokból tapasztal többet. „Mindenkinek joga van a testi, lelki egészséghez” – hivatkoztak az alapjogokra a felkészültebbek, de ezek az érvek is a teremben maradtak.

Kapufa, ami a Holdról is látszik

„A kormányrendelet határozza meg a mozgásterünket” – hivatkozott újból és újból a saját és a város lehetőségeire a jegyző, a reményt fel nem adó, egyre szűkülő csoport pedig arra, hogy a Fertő-tó is stratégiailag kiemelt beruházás volt, Lázárék most mégis jegelik egy időre.

Egyre többen mondták aztán ki, hogy „biodíszletnek kellettünk csak”, az érdemi kérdések ugyanis még a második órában is nyitva maradtak: hány aláírásnak kellene összegyűlnie ahhoz, hogy népszavazást lehessen tartani arról, hogy Győr akarja-e ezt a beruházást? – jött egy végső próbálkozás. Ha tényleg akkumulátorgyár lesz, az mennyire veszélyes az emberekre?

„Nyugalom, emberek, egyelőre csak a területbővítésnél tartunk, és arról nem is ezen a fórumon, és nem mi szavazunk, hanem majd a közgyűlés.”

Nem nyugodtan és a legkevésbé sem elégedetten hagyták el a városházát a fórum résztvevői, egyikük szerint „Győr ezzel olyan kapufát lő, amely még a Holdról is látszik, de Brüsszelből biztosan.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!