Az E.ON-hoz 71 ezer napelemes igénybejelentés érkezett október végéig

2022. november 2. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Október 31-ig lehetett bejelenteni azokat az napelem-igényléseket, ahol szeretnének majd a hálózatba áramot visszatáplálni. Az E.ON-hoz a kormány visszatáplálás felfüggesztéséről szóló bejelentése óta 71 ezer új napelemes igénybejelentés, míg az OPUS TITÁSZ-nak 13 ezren jelezték az igényüket – közölték az RTL Híradójával.

A kormány október 13-án jelentette be, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, csak saját használatra termelhetnek áramot. Ez egy drágább és sokkal hosszabb idő alatt megtérülő befektetést jelent.

Az E.ON-hoz a kormány bejelentése óta 71 ezer új napelemes igénybejelentés érkezett, ez a hálózatukban üzemelő 87 ezer kis méretű napelemes rendszer közel nyolcvan százaléka.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS TITÁSZ-nál is megnőtt az igénybejelentések száma: ott 13 ezren jelentkeztek újonnan. Az RTL megkeresésére az MVM nem válaszolt.

Orbán szerdán arról beszélt a parlamentben, hogy a következő években 16 ezer milliárd forintot költenek majd hálózatfejlesztésre. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a szél- és a napenergia az egyik legdrágább energiaforrás.

A Napelem Szövetség már korábban is jelezte, hogy nem értenek egyet a kormány döntésével. Azt írták, hogy a döntés miatt több száz vállalkozás és több ezer ember veszítheti el állását a napelemes szektorban. Hozzátették: az elmúlt évtizedben rendre elmaradtak a szükséges hálózati fejlesztések, pedig minden szakmai fórumon folyamatosan hangoztatták a szakemberek ennek jelentőségét.

A visszatáplálás felfüggesztéséről a részletes szabályozás végül október 26-án jelent meg, innen derült ki az október 31-i határidő. A TIM államtitkára a kormány bejelentése után azt írta, hogy a kormány az akkumulátortelepítést is támogatni fogja, erről azonban további részletek még nem derültek ki.

Arról, hogy miért kapott egy nagy maflást, aki napelemet akar telepíteni a házára, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!