Napelemszövetség: Több száz vállalkozás és több ezer ember veszítheti el állását a napelemes szektorban

2022. október 22. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány tovább fokozza hazánk évtizedes lemaradását a napelemes piacon, a jogalkotó azon dolgozik, hogy gátolja a napelemes rendszerek terjedését, a szektorban fél éven belül bezárhat több száz vállalkozás és több ezer ember veszítheti el munkahelyét – olvasható a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleményében.

A legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviselet a szombati kormányinfón elhangzottakra reagált, egész pontosan arra, ami nem hangzott el. Új részletek ugyanis nem derültek ki azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten bejelentette: felfüggesztik az áramhálózatba való betáplálást azoknál, akik ezután akarnak napelemet felszerelni. Mint megírtuk, ez a lépés azt jelenti, hogy aki a jövőben fejleszt, az többet fog fizetni a rendszerből kivett villanyért. A szombati kormányinfón annyi derült ki, hogy hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, és október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre. Bejelentették ugyanakkor, hogy a gyármentő program keretében támogatják a nagyobb vállalatok 200 millió forintnál nagyobb energiahatékonysági fejlesztéseit, köztük a napelemek telepítését.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség rendelet hiányában Gulyás szóbeli bejelentésére reagált. A szervezet közleménye szerint ezzel az iránnyal hatalmas lehetőséget halaszt el a kormány, és tovább fokozza hazánk évtizedes lemaradását a napelemes piacon.

Magyarország az EU-ban az utolsó helyen áll a villamosenergia-termelésben, közel 40 százalék a villamosenergia-importunk, amit jelenleg brutális áron szerzünk be 200-400 Ft/kWh közötti áron. Ennek a magas árnak az oka, hogy sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, a hazai termelés.

A szövetség szerint ez rövidlátó és a szakmai alapokat háttérbe szorító energiapolitika. A fejlesztők, a befektetők, így a lakosság is saját forrásaiból, mindenfajta támogatás nélkül a jogalkotói nehezítések ellenére is megépítené hazánk legalacsonyabb áron termelő villamos erőműveit.

„Ehelyett úgy tűnik azon dolgozik a jogalkotó, hogyan tudja gátolni, visszafogni a napelemes rendszerek terjedését, arra fordíttat a fejlesztőkkel tetemes forrásokat – egész Európában egyedülálló módon-, hogy visszatáplálás mentes napelem rendszereket építsenek.”

A szövetség szerint az elmúlt évtizedben rendre elmaradtak a szükséges hálózati fejlesztések, pedig minden szakmai fórumon folyamatosan hangoztatták a szakemberek ennek jelentőségét. Van olyan akkus energiatározó projekt, ami már öt éve húzódik, holott néhány hónap alatt fel lehetne építeni.

50 kW felett is sikerült megállítani a kis- és középvállalati szektor napelemes beruházási kedvét az indokolatlan nagyságú akkus energiatárolók kötelezettségével és egy olyan szabályozási előírással, amit a rendszerirányító csak évek múltán fog kiépíteni, írják.

„Az elképesztően magas villanyszámlák következtében ma zárnak be sorban a szállodák, vendéglátóhelyek, intézmények és gyártó üzemek. Tudomásunk szerint egy ismert hazai üveggyár is kénytelen leállítani a kemencéjét, amit már nem is lehet újra indítani többet, de naperőművet ő sem építhet.”

Ezek az intézkedések a vállalati szektor biztonságát és válságkezelését veszélyeztetik, pedig a vállalkozások napenergia-beruházásai kiemelt fontosságúak. A kereskedelmi erőműveket is két éve blokkolják sikeresen – nem adnak csatlakozást a közcélú hálózatra, és előzetes információk szerint csak egy évtized múlva kapnak csatlakozási lehetőségek, ami rendkívül vészjósló.

A mai bejelentés következtében, ha október 31-től valóban betiltják az új háztartási méretű kiserőművek (HMKE), naperőművek visszatáplálási lehetőségét, teljesen értelmét vesztik az új lakossági napelemes rendszerek telepítései, még akkumulátoros energiatározóval együtt is.

„Fél éven belül be fog zárni több száz vállalkozás, és több ezer ember veszíti el munkahelyét a napelemes szektorban is.”

A szervezet szerint mindezt azért, mert ezekkel a döntésekkel nem azon dolgoznak, amit a szakma javasol, hogy mielőbb engedjenek teret a megújuló energiának, és fejlesszék a hálózatot, amely egyébként sokkal kisebb költség lenne, mint amit most a rezsitámogatásokra kifizetnek az adófizetők – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!