150 milliárdos gyármentőprogramot indít a kormány november 2-án

2022. október 22. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány héttel azután, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter meglebegtette a kormányzati munkahelyvédő és gyármentő programokat, és azt mondta, ezek már készülnek, továbbá lesznek olyan források, amelyek megsegítik a cégeket, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pontos információkat jelentett be róla szombaton Azt mondta, hogy a gyármentő program november másodikán indul, az első keretben 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz.

Szijjártó közölte, hogy a meghirdetett, november 2-án induló gyármentő program keretében elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.

Azt mondta, hogy azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat, és ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint, a program összértéke az első körben 150 milliárd forint.

A napelemek körül egyébként sok a bizonytalanság azóta, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten bejelentette: felfüggesztik a betáplálást a későbbi telepítőknél. A bejelentéshez tartozó részletszabályok azóta sem jelentek meg a Magyar Közlönyben, a napelem piac ezért azóta is várakozó állásban van, ugyanakkor az már kiderült: noha eredetileg jövő tavaszra kalkulálták, majd idén november végére tervezték a lakossági napelem programot, ám végül bizonytalan ideig elmarad a második forduló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!