Gyármentő programot indít a kormány, a napelemes beruházásaikat is támogatják

2022. október 22. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány héttel azután, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter meglebegtette a kormányzati munkahelyvédő és gyármentő programokat, és azt mondta, ezek már készülnek, továbbá lesznek olyan források, amelyek megsegítik a cégeket, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már egészen pontos információkat jelentett be róla.

A szombat reggeli Facebook-videójában azt mondta, hogy a gyármentő program november másodikán indul, az első keretben 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz.

Az indokok között szerepel, hogy az orosz–ukrán háború miatt kirótt szankciós válaszok miatt súlyos recesszió felé rohan az európai gazdaság, ami Magyarországot is érinti. „Nekünk, magyaroknak természetesen az a célunk, hogy ebből kimaradjunk” – fogalmazott Szijjártó, és hozzátette, hogy ennek érdekében segítséget kell nyújtani a magyarországi vállalatoknak, hogy egyrészt fenn tudják tartani működésüket, másrészt tudják növelni a kapacitásaikat.

Szijjártó közölte, hogy a meghirdetett, november 2-án induló gyármentő program keretében elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.

Azt mondta, hogy azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat, és ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint, a program összértéke az első körben 150 milliárd forint.

A programot a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó beruházásösztönzési ügynökség fogja koordinálni, amely a koronavírus-járvány hatásainak csillapítása érdekében meghirdetett támogatási programot is végrehajtotta.

A napelemek körül egyébként sok a bizonytalanság azóta, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten bejelentette: felfüggesztik a betáplálást a későbbi telepítőknél. A bejelentéshez tartozó részletszabályok azóta sem jelentek meg a Magyar Közlönyben, a napelempiac ezért azóta is várakozó állásban van. A Napelem Szövetség úgy reagált: a hálózati visszatáplálás felfüggesztése ellentétes az ország érdekeivel.

A kormány szombaton kormányinfót tart, amin Nagy Márton is részt vesz – az elhangzottakról a Telex részletesen beszámol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!