Napelem Szövetség: A hálózati visszatáplálás felfüggesztése ellentétes az ország érdekeivel

2022. október 15. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

A jövőbeli napelemes rendszerek villamosenergiájának betáplálását felfüggesztő kormányzati döntés ellentétes az ágazat, a lakosság és az ország érdekeivel is a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) szerint, írja az MTI.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a tervbe vett, de engedélyt még nem szerzett napelemek által termelt villamosenergiát a jövőben bizonytalan ideig nem fogadja a villamosenergia-rendszer. Gulyás szerint az uniós forrásokból, az RFF-ből a hitelrészt zöldenergiára fordítanák, de egyelőre szerinte több az igény, mint amennyit a hálózat be tud fogadni, a szabályokon ezért a jövőben változtatni kell.

Ezért a betáplálást felfüggesztik azokra, akik ezután akarnak zöldenergiát, napelemet felszerelni. Így aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye.

Az MNNSZ erre a bejelentésre reagált szombati közleményében, amiben azt írták: megdöbbenéssel fogadta a magyarországi napelemes szakma Gulyás Gergely bejelentését.

Szerintük a hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartásoknak értelmetlenné teszi a napelemes beruházásokat. Azt is írták, hogy a bejelentés ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, a napelemes rendszerek elterjedésének ösztönözésével. Az MNNSZ közölte, egy akkumulátoros tároló legfeljebb a napközbeni túltermelést képes tárolni, hogy miután hazatértek, felhasználható legyen a környezetbarát módon megtermelt energia. Ráadásul az akkumulátoros tárolásnak jelentős a költségvonzata.

Az MNNSZ úgy véli, ezzel a lépéssel a kormány a napelemes rendszerek terjedésének elősegítése helyett a fejlődés ellenében lép fel, és nem segíti azt sem, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Mint arról korábban a Telex is írt, a hazai napenergia-szektor felemás helyzetben van. Erről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!