Felfüggesztik a napelemes pályázat következő körét, miközben a kormány szerint tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága

2022. október 17. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Eredetileg jövő tavaszra kalkulálták, de végül már idén november végére betervezték a lakossági napelem program következő fordulóját, amit most viszont bizonytalan időre felfüggesztenek – derült ki röviddel azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette: a hálózat nem bír el több napelemet, megszüntetik a betáplálási kötelezettséget/lehetőséget, amíg nem tudják azt továbbfejleszteni.

A „Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága” címmel kiadott sajtóközleményben előbb a szankciós árról, fennakadásokról, sikeresen megvédett rezsicsökkentésről, tűzifa- és barnaszén-programról és különféle hatóági stopokról írtak, majd arról, hogy a lakossági napelemes pályázatra első körben több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul, írták.

Ezután tértek csak ki a lényegre, vagyis, hogy bizonytalan ideig elmarad a második forduló. „Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés” – írták, majd azt, hogy „minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében”. Ezután rátértek a szakmát és a Magyar Napelem Szövetséget is megdöbbentő, nemrég szóban bejelentett, de a Magyar Közlönyben még meg nem jelent tervre, amely szerint a kormány felfüggeszti a betáplálási lehetőséget.

Azt írják, hogy „a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében”. Az a pontos szövegezés ismerete nélkül továbbra sem tudható pontosan, hogy kikre vonatkozik majd a szabályozás, de a Technológiai és Ipari Minisztérium most úgy fogalmazott, hogy a kormány „ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében”.

Arra itt nem tértek ki, hogy a saját háztartásban való felhasználásnak milyen további költségvonzatai vannak. Merthogy vannak (például a tároláshoz akkupakkra van szükség), és ezt az is alátámasztja, hogy Steiner Attila, a Technológiai és Ipari minisztérium államtitkára múlt hét pénteken a Facebookján írt az akkumulátorokról:

„Annak érdekében, hogy a megtermelt energia akkor is rendelkezésre álljon, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését, érdemes akkumulátort telepíteni. Így a háztartások nemcsak megtermelni, hanem tárolni is saját maguk tudják az energiát és nem függenek a központi hálózattól. Ezek telepítését a kormány is ösztönözni fogja egy energiatárolói támogatási program indításával, amint az európai uniós források elérhetővé válnak.”

A mostani közleményben még hozzátették hogy az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, „hazánk már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 GW-os célszámot már korábban eléri az ország”.

Mint arról korábban a Telex is írt, a hazai napenergia-szektor felemás helyzetben van. Erről ebben a cikkben olvashat bővebben, összegezve pedig így néz ki, hogy most mi nem lesz, amíg nincs megállapodás a pénzekről (vagyis nincs EU-s pénz):

  • betáplálás a hálózata,
  • napelempályázat,
  • akkutámogatás.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!