Balhé Zuglóban: Horváth Csaba elvonta a DK-s alpolgármester jogköreit, miután nem támogatták a javaslatát

2022. október 28. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Összekapott Horváth Csaba zuglói polgármester és Horváth Zsolt DK-s alpolgármester a Bosnyák téri kerületközpont beruházásának előkészítésén. A nyílt üzengetések után az MSZP-s polgármester pénteken bizalomvesztésre hivatkozva felmentette alpolgármesteri feladatai alól Horváth Zsoltot. A DK politikusa szerint a polgármester kicsinyes bosszút állt. Másfél évvel az önkormányzati választás előtt veszélybe került a koalíciós együttműködés Zuglóban.

Nem szavazták meg a héten a DK zuglói és fővárosi képviselői azt az előterjesztést, amely a Bosnyák téri kerületközpont előkészítéséről szólt. Egy szándéknyilatkozatot írt volna alá a főváros és a XIV. kerület arról, hogy a beruházást közösen valósítják meg, és az új piac költségeibe a főváros is beszáll.

A DK döntését Horváth Zsolt, a párt zuglói vezetője és alpolgármestere kedden már előre jelezte. Horváth Csaba zuglói polgármester szerint viszont a DK politikusa anélkül változtatta meg korábbi álláspontját az ügyben, hogy arról őt személyesen tájékoztatta volna. Ezzel pedig aláásta a bizalmát, ami a munkakapcsolat alapja.

„Egy sajtóközleményből kellett megtudnom, hogy mást gondol, mint amit a szemembe mond”

– írta Horváth Csaba a péntek délután kiadott közleményében. A polgármester sietett leszögezni, hogy a konfliktus szerinte nem politikai, „a legkevésbé sem pártpolitikai, hanem emberi”.

„Bármilyen munkahelyi környezetet megmérgez az őszinteség hiánya vagy egy intrikus munkatárs. Ez a hozzáállás méltatlan az elmúlt három év közös munkájához, méltatlan az alpolgármesteri tisztséghez, méltatlan az alpolgármestertársaihoz, akikkel a kabinetben minden héten órákat töltünk Zugló ügyeinek megvitatásával. De mindenekelőtt méltatlan a zuglói polgárokhoz” – fogalmazott Horváth Csaba.

Azt is nehezményezi a szocialista politikus, hogy Horváth Zsolt nem mutatott megbánást, és elnézést sem kért, miután megváltoztatva az álláspontját nem támogatta a polgármester előterjesztését a Bosnyák téri kerületközpont előkészítéséről.

„A fentiekre tekintettel azt a döntést hoztam, hogy alpolgármesteri feladatai alól felmentem, hatásköreit elvonom, ezeket átmenetileg magam látom el” – jelentette be a polgármester.

„A polgármester kicsinyes bosszút áll azzal, hogy hirtelen elvonta a jogköreimet”

– reagált a döntésre a Telexnek Horváth Zsolt. Azt mondta, nem lepte meg a polgármester bejelentése, mert már akkor megfenyegette ezzel, amikor a környék lakóinak kérésére a DK elutasította a tervezett kerületközponttal szomszédos NER-es gigaberuházást. „Sem engem, sem a Demokratikus Koalíciót nem lehet megfenyegetni. Jól döntöttünk, a zuglóiak érdekében” – tette hozzá a zuglói DK vezetője.

A DK a polgármester luxusberuházásáról, Horváth Csaba a zuglóiak álmáról beszélt

Horváth Csaba és a DK zuglói frakciója már a kerületi vagyonkezelő vezetőjének kinevezésekor is alaposan összekapott nyáron, de az sem tett jót a kapcsolatnak, hogy a tavaly őszi előválasztás és Tóth Csaba visszalépése után után két zuglói MSZP-s képviselő átigazolt a DK-hoz, és ezzel Gyurcsány pártjának lett a legtöbb képviselője a kerületi képviselő-testületben.

A polgármester mostani döntésének közvetlen előzménye azonban az volt, hogy a héten döntöttek a fővárosi közgyűlésben és Zuglóban a Bosnyák téri kerületközpont előkészítéséről, amit a DK képviselői nem szavaztak meg.

Az előterjesztés szerint a kerület és a főváros szándéknyilatkozatot írt volna alá a kerületközpont közös előkészítéséről és finanszírozásáról, valamint közös munkacsoportot állított volna fel.

A tervek szerint egy új komplexum épülhet a Bosnyák téren, amelyben a kerületi polgármesteri hivatal épülete, a szakrendelő intézet és a piac kapna helyet. A piac azonban a fővárosé, így az ő bevonásukra is szükség van. Horváth elképzelése szerint a piacot a fővárosi önkormányzat finanszírozná. Mindez azonban még csak az előkészítésről szól, a polgármester ugyanis maga is arról beszélt, hogy a beruházást a gazdasági válság miatt várhatóan ebben a ciklusban még el sem tudják kezdeni.

Horváth Csaba szerint már múlt héten megegyeztek a Zuglót vezető koalíciós pártok az előterjesztés megszavazásáról, ám a DK-s alpolgármester kedden úgy hátrált ki, hogy erről őt nem tájékoztatta. Horváth Zsolt közleményben jelentette be, hogy sem a párt zuglói szervezete, sem a DK fővárosi frakciója nem támogatja a szándéknyilatkozatot.

„A zuglói lakók érdekében felelős döntéseket kell hoznunk, ezért nem szavazzuk meg Horváth Csaba luxusberuházását”

– írta Horváth Zsolt.

A Bosnyák tér megújítására valóban szükség lenne szerinte, ám Horváth Csaba olyan előterjesztést nyújtott be, amit a jelenlegi gazdasági helyzetben elfogadhatatlannak tartanak. „Most (…) nem azokat az időket éljük, amikor egy polgármesternek látványkonyhát működtetve kell irányítania egy kerületet, hanem az itt élők érdekeit nézve kell okosan gazdálkodni és tervezni, gondolva a jövőre is” – fogalmazott az alpolgármester.

„A DK fúrja a zuglóiak álmát, a Bosnyák téri városközpontot” címmel kiadott közleménnyel reagált pár órával később Horváth Csaba. „Nagyon fontos tisztázni, hogy nem az én luxusberuházásomról van szó, hiszen a Bosnyák tér rendbetétele már 30 éve várat magára és eddig Zugló valamennyi vezetése csak ígérgette azt” – fogalmazott, és arra emlékeztette a DK politikusát, hogy a 2019-es önkormányzati választás kampányában közösen ígérték meg a Bosnyák tér rendbetételét.

„A zuglóiak megérdemlik, hogy legyen végre egy új, többfunkciós városközpontjuk! A kerület vezetőjeként én az itt élők érdekeit képviselem” – írta a polgármester, és már ekkor jelezte, hogy szerinte az alpolgármester méltatlanná válik a zuglóiak képviseletére, amennyiben továbbra is ragaszkodik megváltozott álláspontjához.

Horváth azt is állította, hogy az önkormányzatnak vissza kell utalnia az Egészséges Budapest program keretében kapott 400 millió forintos állami támogatást, ha nem készül el a fővárossal közös koncepció a Bosnyák téri szakrendelő megvalósítására még idén.

Arra kérte a DK-frakció tagjait, hogy gondolják át döntésüket, és „ne fosszák meg a zuglóiakat a 400 millió forintos, egészségügyi fejlesztésekre költhető támogatástól”.

A szerdai fővárosi közgyűlésen az előzetes bejelentésnek megfelelően a DK képviselői és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester nem szavazta meg a szándéknyilatkozatról szóló előterjesztést, és így nem ment át a testületen. Csütörtökön aztán a zuglói közgyűlésben is leszavazták a javaslatot hosszas vita után.

A vita látszólag a Bosnyák téri kerületközpontról szól, ám a konfliktus minden bizonnyal már a 2024-es önkormányzati választás miatt van. Horváth Csaba pár hete bejelentette, hogy ismét elindul a polgármesteri székért a XIV. kerületben, ám egy sajtóbeszélgetésen azt a Telex kérdésére elismerte, hogy erről még nem egyeztetett a szövetséges pártokkal. Információink szerint sem a DK, sem az LMP nem kívánja támogatni az indulását.

A Bosnyák téri kerületközpont beruházása ugyanakkor azért is fontos szimbolikus kérdés, mert ez volt Horváth Csaba egyik fő választási ígérete 2019-ben. A gazdasági válság azonban alaposan betett Zuglónak, és most még a beruházás előkészítése is veszélybe került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!