Elkészült a Bosnyák tér újjáépítésének látványterve

2021. november 11. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta Zugló képviselő-testülete a Bosnyák tér megújításáról szóló koncepciót. A tervek szerint hatalmas, 6-8 ezer négyzetméteres főteret alakítanak ki a Bosnyák téren, ahonnan egy sétálóutca nyílik majd. Ebben az utcában lesz egy mélygarázsos komplexum, amelyben az új városháza épülete, a szakrendelő intézet és a piac kap helyet.

A Bosnyák tér mögött pedig egy új városnegyed épül majd, ahol a tervek szerint parkok és bevásárló utca is lesz. A Csömöri út mentén irodaépületeket húznak fel, míg a Bosnyák utca felőli részen lakóházak épülnek. A terveket az önkormányzat közleménye szerint a neves építésziroda, a Zaha Hadid Architects készítette, a szerdai rendkívüli testületi ülésen az iroda igazgatója, Gianluca Racana mutatta be a koncepciót.

A Bosnyák tér látványterve – Fotó: Zugló Önkormányzata
A Bosnyák tér látványterve – Fotó: Zugló Önkormányzata

Horváth Csaba, a kerület polgármestere arról beszélt, a tervezés során fontos szempont volt, hogy egy minél zöldebb városrészt hozzanak létre, ezért új köztereket és parkokat alakítanak ki a jelenleg használaton kívüli területen. Közben pedig arra is figyelnek, hogy a meglévő értékeket – mint amilyen a Bosnyák téri piac és templomtér – átmentsék. A környező utcákban több mint 13 ezer négyzetméter zöldterület jön létre, de a terület belső zöld sétányait is mindenki használhatja majd – tette hozzá.

A XIV. kerület vezetése az egyszeri 150 millió forintos bevétel mellett a magánberuházásban épülő kereskedelmi és irodaépületek működéséből évi egymilliárd forintos helyi adóbevételt remél, amiből további fejlesztéseket szeretnének megvalósítani.

A városháza jelenlegi épületében lakásokat alakítanak ki, az új piac megépüléséig pedig ideiglenes piacot nyitnak meg.

A Polgármesteri Hivatal látványterve – Fotó: Zugló Önkormányzata
A Polgármesteri Hivatal látványterve – Fotó: Zugló Önkormányzata

Dienes János, Zugló főépítésze úgy fogalmazott, a szakmai tanulmányok az épületek 50-100 éves átlagélettartamával számolnak. A lakásállomány elérhetőségének, minőségének és mennyiségének szinten tartása érdekében legalább egy százalékának kellene évente megújulnia, új lakások építésével.

„Zuglóban 75 ezer lakás van, mely állományhoz képest évente legalább 750 lakásnak kellene épülnie, ezzel szemben az utóbbi közel egy évtized átlagát tekintve évente 142 lakás épült”

– mondta az önkormányzati közlemény szerint.

A Vásárcsarnok látványterve – Fotó: Zugló Önkormányzata
A Vásárcsarnok látványterve – Fotó: Zugló Önkormányzata

Zugló képviselő-testülete szerdán arról szavazott, hogy elviekben egyetért a koncepciótervvel, és felkérte a polgármestert a tervpályázati kiírás előkészítésére.

A témában november 23-án lakossági fórumot tartanak. Várnai László független képviselő a blogján már most több kritikát is megfogalmazott a tervezett beruházással kapcsolatban. Hiányzik szerinte a közlekedési és intézményi (óvoda, iskola stb.) infrastruktúra, és állítása szerint nem készült közlekedési, környezetvédelmi, infrastrukturális hatástanulmány sem.

„Bármiféle döntés előfeltétele, hogy a zuglóiakkal ismertessék a részletes terveket, (nem pár csilivili látványtervet) a költségvonzatokat, pl. a hitelfelvétel hosszú távú terheit. Kétlem, hogy a zuglóiak lelkesednének” – írja a képviselő, és azt is kifogásolja, hogy a beruházó nem vesz részt a középületek (a tervezett piac-rendelő-hivatal épület, óvoda, bölcsőde) megépítésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!